eu_green_logo_szare.png

Projekty

Program im. Wilhelminy Iwanowskiej (NAWA)
2019-2020

Numer: PPN/IWA/2018/1/00069/U/0001

Kierownik: dr inż. Ewa Szczepańska

Wykonawcy: dr inż. Ewa Szczepańska

Krótki opis: Projekt realizowany w grupie badawczej dr Danieli Monti z Consiglio Nazionale delle Ricerche (SCITEC) oraz prof. Elisabetty Brenny z Politecnico di Milano (Włochy), którego celem było opracowanie efektywnych enzymatycznych dróg otrzymywania enancjomerycznie czystego δ-dekalaktonu. Aby osiągnąć ten cel, zastosowano strategie biokatalityczne, w tym reakcje przeprowadzane przez enzymy immobilizowane w bioreaktorze z upakowanym złożem.

Słowa kluczowe: massoia lakton; d-dekalakton; biokataliza; OYE; immobilizacja

Projekt badawczy NCN, Miniatura 5
2021-2022

Numer: 2021/05/X/NZ9/00315

Kierownik: dr inż. Witold Pietrzak

Wykonawcy: dr inż. Witold Pietrzak

Krótki opis: Celem zadania badawczego było zbadanie wpływu dodatku surowych preparatów enzymatycznych uzyskanych w trakcie hodowli jadalnych szczepów grzybów strzępkowych na młócie piwowarskim w warunkach hodowli wgłębnej i w podłożu stałym na wybrane właściwości fizykochemiczne brzeczek piwowarskich wywołane hydrolizą różnych frakcji składników słodu (skrobi, polisacharydów nie skrobiowych, białek, fityny i kompleksów polisacharydów z kwasem ferulowym).

Słowa kluczowe: słód, młóto piwowarskie, brzeczka, grzyby strzępkowe, enzymy, kwas ferulowy, fityna

Projekt badawczy NCN, Preludium 21,
2023-2026

Kierownik: mgr Maciej Spiegel

Wykonawcy: Paulina Strugała-Danak

Krótki opis: Celem tego projektu jest opracowanie modeli uczenia maszynowego mogących wesprzeć projektowanie nowych leków o zwiększonym potencjale antyoksydacyjnym na matrycy dobrze rozpoznawalnych związków fitochemicznych. Zakres badań obejmuje analizę aktywności: 1) bezpośredniego zmiatania rodników oraz 2) hamowania enzymów generujących je in vivo. Równolegle do testów laboratoryjnych, przeprowadzanych do ilościowej oceny procesu, wykonane zostaną badania z wykorzystaniem chemii obliczeniowej, których zadaniem będzie zbadanie mechanizmów molekularnych leżących u podstaw obserwowanych zjawisk. Ostatecznym celem jest uczynienie go jeszcze bardziej użytecznym poprzez przekształcenie modeli w algorytmy uczenia maszynowego i umieszczenie ich na publicznie dostępnym serwerze — w rezultacie inni naukowcy będą mogli bezpośrednio wpływać na ich wiarygodność przesyłając swoje wyniki eksperymentalne, które następnie przetworzone przez serwer dostosują parametry modli i poprawią ich dokładność.

Słowa kluczowe: polifenole, antyoksydanty, chemia obliczeniowa, QSAR, dynamika molekularna, dokowanie molekularne, Python, uczenie maszynowe

Projekt badawczy NCN Preludium 20
2022-2024

Numer: 2021/41/N/NZ9/01195

Kierownik: dr inż. Agnieszka Krawczyk-Łebek

Wykonawcy: dr inż. Agnieszka Krawczyk-Łebek

Krótki opis: Ze względu na szerzącą się antybiotykooporność wielu chorobotwórczych szczepów bakterii ważne jest poszukiwanie nowych związków przeciwdrobnoustrojowych. Pochodne związków flawonoidowych z atomem chloru charakteryzują się dużym potencjałem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. W związku z tym cele realizowanego projektu są następujące: 1) synteza flawonoidów z atomem chloru przyłączonym w różnych pozycjach rdzenia flawonoidowego; 2) biotransformacje otrzymanych aglikonów flawonoidowych w celu otrzymania glikozydów flawonoidowych; 3) testy aktywności przeciwdrobnoustrojowej otrzymanych pochodnych flawonoidowych; 4) ocena zależności aktywności przeciwdrobnoustrojowej od struktury związku flawonoidowego; 5) wytypowanie najaktywniejszych związków do dalszych badań nad ich właściwościami, tak aby w dłuższej perspektywie czasowej mogły znaleźć zastosowanie w preparatach farmaceutycznych lub kosmetycznych, jako alternatywa dla powszechnie stosowanych antybiotyków.

Słowa kluczowe: flawonoidy z atomem chloru, biotransformacje, glikozylacja, entomopatogenne grzyby strzępkowe, aktywność fungistatyczna, aktywność bakteriostatyczna

Projekt badawczy NCBR
2022-2025

Numer: LIDER/44/0228/L-12/20/NCBR/2021

Kierownik: dr inż. Ewa Szczepańska

Wykonawcy: dr inż. Katarzyna Patejuk, dr inż. Witold Pietrzak, dr inż. Jakub Pannek, dr inż. Kamil Sierżant, dr inż. Radosław Gniłka

Krótki opis: Zasadniczym celem przedstawianego projektu jest opracowanie innowacyjnego procesu biotechnologicznej produkcji waniliny identycznej z naturalną. Biokonwersja zostanie przeprowadzona z wykorzystaniem metody hodowli na podłożu stałym (Solid State Fermentation, SSF) na ligninocelulozowym produkcie ubocznym pochodzenia rolno-spożywczego, bogatym w kwas ferulowy. Dodatkowym celem projektu jest rozwiązanie problemu zagospodarowania medium pohodowlanego, otrzymanego po procesie produkcji waniliny. Efekt realizacji projektu stanowi opracowanie zoptymalizowanego procesu pozyskiwania waniliny w zwiększonej skali w warunkach laboratoryjnych w specjalnie skonstruowanym bioreaktorze tacowym. Przedkładany projekt wpisuje się w światowy trend czołowych koncernów chemicznych mający na celu ograniczenie stosowania produktów syntezy chemicznej, szczególnie jako dodatków do żywności.

Słowa kluczowe: wanilina, aromat identyczny z naturalnym, biokonwersja, produkty uboczne, hodowla na podłożu stałym

Projekt badawczy NCN
2007-2010

Numer: N 312 2864 33

Kierownik: dr hab. inż. Alicja Z. Kucharska, prof. uczelni

Wykonawcy: dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. uczelni, prof. dr hab. Adam Figiel, dr hab. inż. Antoni Szumny, prof. uczelni, dr Narcyz Piórecki

Krótki opis: W ramach projektu zbadano właściwości morfologiczne, chemiczne (związki polifenolowe, irydoidowe, aromatyczne, mineralne, cukry, kwasy organiczne) i przeciwutleniające owoców derenia pierwszych zarejestrowanych polskich odmian. Do identyfikacji związków owoców derenia wykorzystano takie techniki analityczne, jak HPLC, LC-MS, GC-MS, NMR. Po raz pierwszy w owocach derenia zidentyfikowano i oznaczono kwas loganowy, kornuzyd, ksylozę, kwas winowy, szikimowy. Dodatkowo, w pestkach oznaczono frakcję tłuszczową, w której określono skład kwasów tłuszczowych. Wyniki badań technologicznych dostarczyły informacji o możliwościach przetwarzania owoców derenia na produkty (m.in. przeciery, dżemy, soki, wina, nalewki, kompoty, susze) o wysokich walorach sensorycznych i prozdrowotnych.

Słowa kluczowe: Cornus mas, LC-MS, irydoidy, antocyjany, właściwości przeciwutleniające, produkty dereniowe

Projekt badawczy NCN
2010-2013

Numer: N N312 399239

Kierownik: dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. uczelni

Wykonawcy: dr hab. inż. Alicja Z. Kucharska, prof. uczelni, dr hab. inż. Antoni Szumny, prof. uczelni, dr hab. inż. Katarzyna Wińska, dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska

Krótki opis: W ramach projektu zbadano skład chemiczny, aktywność przeciwutleniającą surowców i wykonanych z nich nalewek owocowych. Oceniono także ich stabilność podczas leżakowania w różnych temperaturach. Dodatkowo, określono kierunki przemian związków lotnych w nalewkach. Określono trwałość barwy oraz kierunek przemian potencjału antyoksydacyjnego w nalewkach i w roztworach modelowych zawierających oczyszczone antocyjany pozyskane z owoców, alkohol etylowy i sacharozę podczas ich przechowywania.

Słowa kluczowe: nalewki owocowe, związki fenolowe, związki aromatyczne, właściwości przeciwutleniające, stabilność, przechowywanie

Projekt badawczy NCN
2010-2013

Numer: N N312 2636 38

Kierownik: prof. dr hab. Janina Gabrielska

Wykonawcy: prof. dr hab. Andrzej B. Hendrich, dr hab. inż. Alicja Z. Kucharska, prof. uczelni, dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. uczelni, dr hab. Zbigniew Sroka, prof. UM, dr Paulina Strugała, dr Aleksandra Włoch, dr Anna Dudra

Krótki opis: W ramach projektu wyselekcjonowano naturalne ekstrakty polifenolowe, wyekstrahowane z popularnych i rodzimych owoców z rodziny Rosaceae posiadających wysoką aktywność przeciwutleniającą w odniesieniu do lipidów błon biologicznych. Poszukiwano wyjaśnienia mechanizmu oddziaływania ekstraktów z modelową lipidową błoną liposomową. Określono także aktywność przeciwzapalną i przeciwbakteryjną ekstraktów polifenolowych oraz wykazano relacje pomiędzy tymi właściwościami a zdolnością przeciwutleniającą. Poddano także analizie wyniki badań stabilności przeciwutleniającej dwuskładnikowego suplementu diety (ekstrakt: olej lniany) po rocznym jego przechowywaniu.

Słowa kluczowe: ekstrakty z owoców, polifenole, lipidowe błony biologiczne, aktywność przeciwzapalna, aktywność przeciwbakteryjna

Projekt badawczy NCN
2010-2013

Numer: N N 313 273 438

Kierownik: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska (kierownik zadania badawczego)

Krótki opis: W ramach prowadzonych badań dokonano próby zoptymalizowania procesu fermentacji etanolowej surowców ligninocelulozowych. Istotną wartością opracowania było kompleksowe podejście do optymalizacji procesu produkcyjnego na wielu etapach m.in.: poprzez optymalizację składu podłoża, dobór preparatów enzymatycznych i materiału biologicznego oraz odpowiedniego systemu fermentacyjnego warunkującego wysoką efektywność biologicznej konwersji badanych odpadów do bioetanolu. Opracowana technologia wpisuje się w światowe trendy pozyskiwania biopaliw z surowców odnawialnych, nie konkurujących z żywnością lub paszami dla zwierząt.

Słowa kluczowe: etanol II generacji, fermentacja

Projekt badawczy NCN
2010-2013

Numer: N N 310 307339

Kierownik: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska (kierownik zadania badawczego)

Krótki opis: Głównym osiągnięciem było pozyskanie koncentratów słodowych z udziałem grysów i kaszek kukurydzianych oraz ocena wpływu surowców niesłodowanych na skład brzeczek, koncentratów słodowych oraz wydajność warzelni, a także identyfikacja mitotoksyn z grupy Trichotecen w koncentratach słodowych z wykorzystaniem najnowszych metod i narzędzi analitycznych (HPLC–ESI-MS/MS).

Słowa kluczowe: kukurydza, mykotoksyny

Projekt badawczy NCN
2010-2013

Numer: N N 312077038

Kierownik: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska

Krótki opis: Efektem realizacji tych badań było zidentyfikowanie w 26 koncentratach słodowych o różnej zawartości grysów i kaszek kukurydzianych 3 mikotoksyn: DON, 15-AcDON, 3-AcDON, z których pierwsza była dominująca. Jej stężenie w koncentratach zawierających tylko grysy kukurydziane było 2-krotnie wyższe niż w koncentratach z dodatkiem kaszek. W niektórych koncentratach słodowych oznaczono śladowe ilości NIV, FUS, NEO, T2-triol, ZON, a w koncentratach z najwyższym udziałem grysów kukurydzianych także toksynę HT-2

Słowa kluczowe: słody, mykotoksyny, koncentraty słodowe

Projekt badawczy NCN
2011-2014

Numer: N N312 279240

Kierownik: dr hab. inż. Alicja Z. Kucharska, prof. UPWr

Wykonawcy: dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska, prof. uczelni, prof. dr hab. Adam Figiel

Krótki opis: W ramach projektu opracowano warunki mikroenkapsulacji różnych grup polifenoli (antocyjany, izoflawony, flawonole, falawan-3-ole) z nośnikami (maltodekstryna, inulina), z wykorzystaniem suszenia rozpyłowego i liofilizacyjnego w skali laboratoryjnej i półtechnicznej, w celu otrzymania mikrokapsułek polifenolowych o podwyższonej stabilności, dobrych właściwościach prozdrowotnych i biodostępności. Badano aktywność przeciwutleniającą (ABTS, DPPH, FRAP) i przeciwzapalną (COX 1, COX 2 i LOX) otrzymanych mikrokapsułek oraz ich stabilność w trakcie symulowanego in vitro trawienia żołądkowego i jelitowego.

Słowa kluczowe: mikroenkapsulacja, suszenie rozpyłowe, oczyszczone związki fenolowe, inulina, maltodekstryna, trawienie in vitro, właściwości przeciwzapalne

Projekt badawczy NCN
2011-2014

Numer: N N312 422340

Kierownik: dr hab. inż. Dorota Bonarska-Kujawa

Wykonawcy: prof. dr hab. Halina Kleszczyńska, prof. dr hab. Jan Oszmiański, dr hab. Hanna Pruchnik, prof. uczelni, dr Romuald Żyłka

Krótki opis: Badania przeprowadzone w ramach projektu miały na celu określenie zmian fizycznych parametrów błon naturalnych i modelowych wywołanych przez polifenole roślinne. W badaniach zostały użyte ekstrakty polifenolowe pozyskane między innymi z owoców i liści roślin takich jak: jabłoń, truskawka, aronia, czarna i czerwona porzeczka. W ich skład wchodzą różne grupy związków fenolowych różniących się między sobą strukturą chemiczną i właściwościami. Ze względu na swoją strukturę związki te wykazują różne powinowactwo do błony biologicznej.

Otrzymane wyniki wykonanych badań wskazują, że związki polifenolowe zawarte w ekstraktach nie niszczą błony biologicznej, ponieważ nie ingerują głęboko w jej strukturę. Wyniki wykonanych eksperymentów różnymi metodami badawczymi wskazują na zmiany w części hydrofilowej błon erytrocytów i lipidowych modeli błon, wywołane badanymi ekstraktami i związkami polifenolowymi. Ekstrakty polifenolowe wykazują ponadto wysoką aktywność antyoksydacyjną, a niektóre z nich są aktywniejsze niż uznane standardowe antyoksydanty jak kwas askorbinowy czy Trolox. Związki polifenolowe wchodzące w skład ekstraktów, obecne w roztworze są przyłączone do części hydrofilowej błony, przez co zarówno zmniejszają stężenie wolnych rodników w otoczeniu błony, jak również stanowią barierę dla tych wolnych rodników, które dotrą do powierzchni błony, ograniczając ich dyfuzję do jej wnętrza.

Słowa kluczowe: ekstrakty owocowe, związki polifenolowe, nanotechnologia, błony biologiczne, liposomy, erytrocyty

Projekt badawczy NCN
2012-2015

Numer: 2011/03/B/NZ9/05005

Kierownik: prof. dr hab. Teresa Olejniczak

Wykonawcy: dr hab. inż. Filip Boratyński, prof. uczelni, dr Agata Janik, prof. dr hab. Krystyna Kromer

Krótki opis: Uzyskane w biotransformacji i syntezie związki poddano testom na aktywność fungistatyczną wobec fitopatogenów zasiedlających produkty żywnościowe, ze szczególnym uwzględnieniem tych drobnoustrojów, które są zdolne do wytwarzania mikotoksyn. W sumie przebadano około 40 struktur z czego 15-20% to związki hamujące wzrost grzybni w stężeniach równych lub mniejszych niż IC50 100 µg/ml. Badane ftalidy i ich analogi, ze względu na różnice strukturalne, pozwoliły na ocenę wpływu tych różnic na aktywność biologiczną. W wielu przypadkach testom biologicznym poddano oddzielnie każdy z enancjomerów oraz mieszaniny racemiczne otrzymanych preparatów, określając nie tylko wpływ struktury, ale też wpływ konfiguracji centrów stereogenicznych na aktywność fungistatyczną.

Słowa kluczowe: aktywność fungistatyczna, transformacje mikrobiologiczne, lipazy, roślinne kultury tkankowe, chiralność, laktony, laktamy

Projekt badawczy NCN

Numer: 2012/05/B/NZ9/03358

Kierownik: prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk

Wykonawcy: dr hab. inż. Witold Gładkowski, prof. uczelni, dr hab. inż. Anna Chojnacka, prof. uczelni

Krótki opis: Zrealizowany projekt dotyczył opracowania nowych metod wzbogacenia fosfolipidów w bioaktywne kwasy tłuszczowe takie jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, a także sprzężone kwasy tłuszczowe (CFA). Źródłem fosfolipidów było żółtko jaja kurzego, natomiast źródłem kwasów tłuszczowych były naturalne oleje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (olej lniany, słonecznikowy, krokoszowy, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, olej z pestek granatu, olej z wątroby dorsza). Wbudowanie pożądanych kwasów do fosfolipidów następowało w wyniku bezpośredniej reakcji między fosfolipidem a odpowiednim olejem albo otrzymanym z niego koncentratem kwasów tłuszczowych, przy zastosowaniu naturalnych biokatalizatorów w postaci lipaz.

Słowa kluczowe: fosfolipidy, lipazy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, CLA, oleje roślinne, koncentraty kwasów tłuszczowych, transestryfikacja

Projekt badawczy NCN
2016-2019

Numer: 2015/17/D/NZ9/02060

Kierownik: dr inż. Tomasz Tronina

Wykonawcy: dr inż. Tomasz Tronina, dr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Sandra Sordon, dr hab. Agnieszka Bartmańska, mgr inż. Ewa Kozłowska, prof. dr hab. inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr hab. inż. Tomasz Janeczko, prof. uczelni, mgr inż. Mateusz Łużny, dr Magdalena Milczarek (IITD PAN Wrocław), prof. dr hab. Joanna Wietrzyk (IITD PAN Wrocław), dr inż. Małgorzata Kasperkowiak (Wielkopolskie Centrum Zaawansowanych Technologii), dr Malwina Muńko (Wielkopolskie Centrum Zaawansowanych Technologii)

Krótki opis: Głównym celem projektu było poszerzenie wiedzy na temat wpływu reszty cukrowej w cząsteczce flawonoidu na jego przyswajalność, poprzez otrzymanie naturalnych glukozylowanych pochodnych wybranych flawonoidów o udowodnionej wysokiej aktywności biologicznej na drodze biotransformacji oraz ocenę wpływu glukozylacji na biodostępność w badaniach in vivo na modelu mysim. Projekt realizowano we współpracy naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu oraz Wielkopolskim Centrum Zaawansowanych Technologii w Poznaniu. 

Słowa kluczowe: flawonoidy, biotransformacje, biodostępność, testy in vivo

Projekt badawczy NCN, Miniatura 2
2018-2019

Numer: 2018/02/X/NZ9/02679

Kierownik: dr inż. Aleksandra Grudniewska

Wykonawca: dr inż. Aleksandra Grudniewska

Krótki opis: Celem projektu jest zastosowanie naturalnych rozpuszczalników głęboko eutektycznych (ang. NADES) do selektywnej ekstrakcji ksantohumolu z wychmielin – jednego z głównych produktów ubocznych przemysłu piwowarskiego

Słowa kluczowe: naturalne rozpuszczalniki głęboko eutektyczne (NADES), ksantohumol, wychmieliny

Projekt badawczy NCN, Preludium 13
2018-2021

Numer: UMO-2017/25/N/NZ9/02915

Kierownik: dr Paulina Strugała

Wykonawcy: mgr Anna Urbaniak, dr Aleksandra Włoch

Krótki opis: Zasadniczym celem naukowym projektu jest otrzymanie preparatu antocyjanów acylowanych z dwóch odmian fioletowych ziemniaków oraz zbadanie ich właściwości biologicznych. Określenie szeroko pojętej aktywności biologicznej preparatu dotyczy wyznaczenia aktywności: przeciwutleniającej, przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej oraz poznanie dróg interakcji antocyjanów z lekami onkologicznymi w stosunku do wybranych linii komórek nowotworowych. W ramach testów komórkowych określony zostanie wpływ antocyjanów na monowarstwę komórek linii CaCo2, która jest doskonałym ludzkim modelem komórkowym rąbka szczoteczkowego jelita. Po raz pierwszy będzie możliwe wyjaśnienie potencjalnego mechanizmu przenikania antocyjanów acylowanych przez ścianę jelita oraz określenie ich metabolitów. Kolejny etap dotyczy zbadania oddziaływań otrzymanego preparatu z biomolekułami. Wyznaczone będą zmiany strukturalne modelowych błon lipidowych, oraz opisany na poziomie molekularnym sposób ochronnego działania antocyjanów na te błony. Finalnie, zbadany zostanie mechanizm wiązania antocyjanów acylowanych z albuminą, jako głównym białkiem krwi obwodowej.

Słowa kluczowe: antocyjany acylowane, ekstrakt z  fioletowych ziemniaków, aktywność: przeciwutleniająca, przeciwzapalna i przeciwnowotworowa, mimetyczna błona lipidowa, płynność błony, synergizm z lekami

Projekt badawczy NCN, Miniatura 3
2019-2020

Numer: 2019/03/X/NZ9/01240

Kierownik: dr inż. Monika Dymarska

Wykonawcy: dr inż. Monika Dymarska

Krótki opis: Celem projektu jest określenie wpływu O-metyloglukozydów flawonoidowych uzyskanych na drodze biotransformacji oraz aglikonów, z których się wywodzą, na wzrost wybranych bakterii kwasu mlekowego, a także ludzkich patogenów. W pierwszym etapie badań otrzymane zostaną pochodne flawonoidowe, które byłyby trudne lub wręcz niemożliwe do uzyskania na drodze syntezy chemicznej. Wykorzystanie w badaniach biologicznych par aglikon – O-metyloglukozyd flawonoidowy umożliwi wykazanie wpływu jednostki cukrowej na aktywność modulującą wzrost mikroorganizmów. Zidentyfikowane zostaną również szczepy mniej i bardziej wrażliwe na związki flawonoidowe. Wyodrębnienie związków o wysokiej aktywności prebiotycznej będzie impulsem do dalszych badań nad opracowaniem nowych naturalnych preparatów o działaniu prozdrowotnym.

Słowa kluczowe: flawonoidy, biotransformacje, entomopatogenne grzyby strzępkowe, glikozydy, bakterie kwasu mlekowego

Projekt badawczy NCN, Miniatura 3
2019-2020

Numer: 2019/03/X/NZ9/01684

Kierownik: dr inż. Marcelina Mazur

Wykonawcy: dr inż. Marcelina Mazur

Krótki opis: Laktony wykazują szereg istotnych właściwości biologicznych takich jak antyfidantna, antydrobnoustrojowa czy antyproliferacyjna. W wielu badaniach wykazano, że ich aktywność antyproliferacyjna powiązana jest z obecnością lipofilowego podstawnika aromatycznego. Prekursorami tych związków mogą być cykliczne ketony, które na drodze utlenienie typu Baeyera-Villigera (BV) przekształcane są do laktonów. Najczęściej chemiczne reakcje utlenienia prowadzone są przy zastosowaniu nadkwasów organicznych, które są związkami stosunkowo drogimi i mało stabilnymi. Alternatywną może być wykorzystanie enzymów - monooksygenaz typu BV lub lipaz. Celem niniejszego projektu jest sprawdzenie możliwości wykorzystania lipaz do otrzymanie δ-laktonów z podstawnikiem aromatycznym z ich karbonylowych prekursorów.

Słowa kluczowe: laktony z podstawnikiem aromatycznym, lipazy, utlenienie typu Baeyera-Villigera

Projekt badawczy NCN, OPUS 16, projekt realizowany w konsorcjum z liderem - Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu (UPP)
2019-2022

Numer: UMO-2018/31/B/NZ9/00602

Kierownik: dr hab. inż. Magdalena Rudzińska (UPP), dr inż. Aleksandra Grudniewska (UPWr)

Wykonawcy: dr hab. Anna Chojnacka, dr hab. inż. Witold  Gładkowski, prof. uczelni, dr hab. Hanna Pruchnik, prof. uczelni, dr Aleksandra Włoch

Krótki opis: Celem  projektu jest opracowanie metody otrzymywania pochodnych lipidów będących hybrydą acylogliceroli ze sterolem roślinnym, w celu oceny ich właściwości fizykochemicznych i biologicznych oraz stabilności termoksydacyjnej.

Słowa kluczowe: fitosterole, acyloglicerole, synteza, stabilność termiczno-oksydacyjna, cytotoksyczność

Agencja Grantowa Czeskiej Akademii Nauk (Grant Agency of the Czech Academy of Sciences),
2006-2010

Numer: IAA400400621

Kierownik: dr hab. Teresa Kral, prof. uczelni

Wykonawcy: Miroslav Štěpánek (Department of Physical and Macromolecular Chemistry, Faculty of Science, Charles University in Prague), Jaroslav Blahoš (Institute of Molecular Genetics of the Czech Academy of Science, Laboratory of Molecular Pharmacology, Prague, Czech Republic)

Krótki opis: Projekt został oparty na pięciu filarach związanych z kondensacją DNA: 1) Ilościowe zrozumienie danych kondensacji FCS przez symulacje Monte-Carlo, 2) Porównanie kondensacji FCS z danymi uzyskanymi przez rozproszenie światła, 3) Zastosowanie FLCS jako nowej techniki, 4 ) Charakterystyka właściwości kondensacyjnych nowo zsyntetyzowanych czynników kondensujących, 5) Połączenie eksperymentów in vitro z eksperymentami in vivo.

Słowa kluczowe: kondensacja DNA; niewirusowa terapia genowa; transfekcja; fluorescencyjna spektroskopia korelacyjna; symulacja Monte Carlo; rozpraszanie światła; czasowo ustalony FCS; środki kondensujące; mikroskopia fluorescencyjna

Umowa trójstronna w ramach Miejskiego Programu Wsparcia Partnerstwa Szkolnictwa Wyższego i Nauki oraz Sektora Aktywności Gospodarczej „Mozart”
2014-2015

Numer: BWU-25/2014/M3

Kierownik: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska

Krótki opis: Badania prowadzone były w ramach Miejskiego Programu Wsparcia Partnerstwa Szkolnictwa Wyższego i Nauki oraz Sektora Aktywności Gospodarczej ,,Mozart’’(2014-2015). W efekcie zrealizowanego projektu opracowano parametry technologiczne utrwalania młóta pochodzącego z procesu produkcji piwa w warunkach przemysłowych. Pozyskano młóto o stabilnych cechach fizykochemicznych i biologicznych. Opracowano receptury i przeprowadzono testy technologiczne produkcji nowych produktów zbożowych z dodatkiem utrwalonego młóta piwowarskiego z browaru. Otrzymano produkty o zwiększonej zawartości błonnika i białka oraz korzystnym składzie makro- i mikroelementów, a także korzystnych cechach organoleptycznych, co zostało potwierdzone w testach konsumenckich.

Słowa kluczowe: piwo, młóto, fermentacja

Projekt badawczo-rozwojowy w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (OVOCURA) współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
2009-2013

Numer: POIG.01.03.01-00-133/08

Kierownik: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka

Wykonawcy: Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt WBiHZ UPWr; Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością WBiNOŻ UPWr; Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy WBiNOŻ UPWr (dr hab. Witold Gładkowski, prof. UPWr, dr hab. Anna Chojnacka - tylko podani z WZB); Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów WMW UPWr; Katedra Farmakologii i Toksykologii WMW UPWr; Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta WMW UPWr; Katedra i Klinika Angiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii UMed im. Piastów Śląskich; Katedra Psychiatrii UMed im. Piastów Śląskich

Krótki opis: Istotą projektu były kompleksowe badania polegające na pełnym monitoringu produkcji jaj opartej o własny program żywieniowo-środowiskowy dla kur niosek. Stosowano odpowiednie preparaty huminowo-mineralne oraz substancje pochodzące z alg. Badania przeprowadzono zgodnie z zasadami higieny, stosując się do wymogów europejskiego prawa żywnościowego i etyki. Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał wyjściowy do wytwarzania najwyższej jakości, nowych biosuplementów diety (nutraceutyków) i preparatów biomedycznych

Słowa kluczowe: jaja, żywienie niosek, preparaty huminowo-mineralne, algi, fosfolipidy, nutraceutyki

Projekt badawczo-rozwojowy w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
2010-2014

Numer: POIG 01.03.01-00-158/09

Kierownik: prof. dr hab. Paweł Kafarski (PWr), prof. dr hab. Edyta Kostrzewa-Susłow

Wykonawcy: Instytut Chemii Organicznej PAN Warszawa; Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny, Zakład Chemii Bioorganicznej; Instytut Katalizy i Fizykochemii Powierzchni PAN Kraków; Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Instytut Biochemii Technicznej; Politechnika Śląska, Wydział Chemiczny, Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Chemii; Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny

Krótki opis: Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, realizowany w ramach konsorcjum zrzeszającego siedmiu partnerów. Tematyka badawcza projektu dotyczyła chemoenzymatycznej syntezy związków o wysokiej aktywności biologicznej w szczególności antynowotworowej, projektowania funkcjonalnych polimerów z immobilizowanymi enzymami zdolnych do prowadzenia biotransformacji w reaktorach okresowych i przepływowych, chemoenzymatycznej syntezy: asymetrycznych fosfonianów, pochodnych terpenoidowych, biokatalitycznych metod syntezy alkoholi chiralnych, opracowania metod wytwarzania preparatów immobilizowanych enzymów w skali preparatywnej adresowanych do prowadzenia ciągłych procesów biokonwersji, procesów biotransformacji prowadzonych w ciągłych mikroreaktorach przepływowych o kontrolowanej nanostrukturze, syntezy i biotransformacji związków flawonoidowych i izoprenoidowych oraz zastosowania biokatalizy do syntezy związków heterocyklicznych i lipidów o znaczeniu biologicznym.

Słowa kluczowe: biokataliza, biotransformacje, synteza chemoenzymatyczna, immobilizowane enzymy

Projekt w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego,
2016-2017

Numer: UDA-RPDS-01-02-01-02-0091/15-00

Kierownik: Browar Stu Mostów

Wykonawcy: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska

Krótki opis: W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku konsumenckiego z Browarem Stu Mostów podjęto współpracę dotyczącą ,,Opracowania i wdrożenia receptury produkcji napoju rzemieślniczego o podwyższonej zawartości ksantohumolu’’ - projekt dofinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, (2016-2017). Najważniejszym osiągnięciem tej współpracy było opracowanie technologii pozyskania piwa o kilkukrotnie wyższej zawartości ksantohumolu. Korzystne efekty uzyskano poprzez dobór surowców piwowarskich oraz modyfikację procesu technologicznego w browarze, z uwzględnieniem m.in. procesu chmielenia na zimno.

Słowa kluczowe: piwo, polifenole, ksantohumol

Projekt MOEL-SOEL finansowany ze środków europejskich „International Cooperation for teaching and research in the region mildest and south of Europe”
2016-2017

Numer: IB-RA2014-088

Kierownik: Prof. Leif-Alexander Garbe (Neubrandenburg University of Applied Sciences)

Wykonawcy: dr hab. inż. Filip Boratyński, prof. uczelni, dr Enriqueta Martinez-Rojas

Krótki opis: Celem projektu było zbudowanie europejskiego konsorcjum składającego się z jednostek naukowych oraz przedsiębiorstw, a następnie przygotowanie wspólnego projektu badawczego w ramach programu Horyzont 2020. Tematyka zaproponowanego projektu spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony polskich przedsiębiorstw, tj.: Maspex, Dijo, Bielmar, JHJ, w efekcie czego podpisano szereg listów intencyjnych świadczących o chęci współpracy. Następnie złożono projekt „Sustainable technologies for revalorisation of brewers spent grain into functional pigments for high-value industries” w programie BioBased Industry, Horyzont 2020 (Call: H2020-BBI-JTI-2017).

Słowa kluczowe: biorafinacja, naturalne barwniki, karotenoidy, młóto browarnicze, przemysł rolno-spożywczy

Program im. Bekkera NAWA
2019-2020

Numer: PPN/BEK/2018/1/00181/U/00001

Kierownik: dr hab. inż. Filip Boratyński, prof. uczelni

Wykonawcy: dr hab. inż. Filip Boratyński, prof. uczelni

Krótki opis: Projekt realizowany w renomowanej grupie badawczej prof. Elisabetty Brenny z Politecnico di Milano (Włochy) dotyczy wykorzystania biokatalizy w optymalizacji procedur syntezy związków biologicznie czynnych. Celem jest wyselekcjonowanie nowych biokatalizatorów, aby zaproponować enzymatyczne alternatywy dla reakcji chemicznego utlenienia związków nienasyconych prowadzonych dotychczas przy użyciu kosztownych, toksycznych i niebezpiecznych odczynników. Poszukiwanie „zielonych” procesów utleniania należy do aktualnych i istotnych tematów w chemii organicznej. Zamierzamy opracować metody, które można przeprowadzić w łagodnych warunkach z zastosowaniem mikroorganizmów lub izolowanych enzymów, co zapewni skuteczny i zrównoważony sposób produkcji różnych produktów organicznych z surowców odnawialnych. 

Słowa kluczowe: biotransformacje, enzymatyczne utlenienie, związki nienasycone, oksygenazy, peroksydazy

Umowa trójstronna w ramach Miejskiego Programu Wsparcia Partnerstwa Szkolnictwa Wyższego i Nauki oraz Sektora Aktywności Gospodarczej ,,Mozart’’ na zaprojektowanie piwa niskoalkoholowego na bazie technologii dostępnej w Browarze Profesja
2019-2022

Kierownik: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska

Wykonawcy: Browar Profesja 

Słowa kluczowe: piwo niskoalkoholowe, fermentacja, polifenole

Projekt B+R: Opracowanie technologii produkcji piw kwaśnych z sokami owocowymi o najwyższej aktywności przeciwutleniającej

2019-2022

Kierownik: Browar Profesja

Wykonawcy: prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska (konsultant naukowy), Browar Profesja

 

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg