eu_green_logo_szare.png

Food&Health – Żywność i zdrowie

foodhealth-pl-1.jpg


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
ul. Chełmońskiego 37, 50-357 Wrocław

prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita

tel. (071) 320 7762
e-mail: agnieszka.kita@upwr.edu.pl

Baza Wiedzy UPWr


Tematy badawcze

  1. Białka roślinne – otrzymywanie, charakterystyka i zastosowanie w żywności
  2. Otrzymywanie i określanie właściwości preparatów białkowych o potencjale terapeutycznym, użytecznych w chorobach cywilizacyjnych i wieku starszego
  3. Modyfikacja skrobi z zastosowaniem metod hydrotermicznych do celów spożywczych
  4. Otrzymywanie skrobi opornej z naturalnych substratów
  5. Mikrokapsułkowanie związków bioaktywnych w skrobi modyfikowanej
  6. Określanie biodostępności i strawności związków bioaktywnych w symulowanym układzie trawienia metodą in vitro
  7. Wzbogacanie produktów przekąskowych w związki biologicznie aktywne
  8. Zastosowanie ekstruzji do otrzymywania żywności funkcjonalnej
  9. Wpływ jakości surowca, parametrów procesu technologicznego i przechowywania na właściwości przetworów ziemniaczanych
  10. Przemiany termooksydatywne tłuszczów i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności
  11. Wykorzystanie metabolitów grzybów w żywności funkcjonalnej i suplementach diety
  12. Biodegradacja produktów ubocznych przemysłu spożywczego


Słowa kluczowe: białka roślinne, modyfikacje skrobi, skrobia oporna, mikrokapsułkowanie w skrobi, ekstruzja, biodostępność, strawność, produkty przekąskowe, przetwory ziemniaczane, tłuszcze, żywność funkcjonalna, metabolity grzybów, biodegradacja, produkty uboczne przemysłu spożywczego

foodhealth-2.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg