Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
ul. Chełmońskiego 37, 50-357 Wrocław
prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita
tel. (071) 320 7762
e-mail: agnieszka.kita@upwr.edu.pl
Tematy badawcze
- Białka roślinne – otrzymywanie, charakterystyka i zastosowanie w żywności
- Otrzymywanie i określanie właściwości preparatów białkowych o potencjale terapeutycznym, użytecznych w chorobach cywilizacyjnych i wieku starszego
- Modyfikacja skrobi z zastosowaniem metod hydrotermicznych do celów spożywczych
- Otrzymywanie skrobi opornej z naturalnych substratów
- Mikrokapsułkowanie związków bioaktywnych w skrobi modyfikowanej
- Określanie biodostępności i strawności związków bioaktywnych w symulowanym układzie trawienia metodą in vitro
- Wzbogacanie produktów przekąskowych w związki biologicznie aktywne
- Zastosowanie ekstruzji do otrzymywania żywności funkcjonalnej
- Wpływ jakości surowca, parametrów procesu technologicznego i przechowywania na właściwości przetworów ziemniaczanych
- Przemiany termooksydatywne tłuszczów i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności
- Wykorzystanie metabolitów grzybów w żywności funkcjonalnej i suplementach diety
- Biodegradacja produktów ubocznych przemysłu spożywczego
Słowa kluczowe: białka roślinne, modyfikacje skrobi, skrobia oporna, mikrokapsułkowanie w skrobi, ekstruzja, biodostępność, strawność, produkty przekąskowe, przetwory ziemniaczane, tłuszcze, żywność funkcjonalna, metabolity grzybów, biodegradacja, produkty uboczne przemysłu spożywczego