eu_green_logo_szare.png

Plants4FOOD – Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego

plants4food-03.png


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
ul J. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław

prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło

tel. (071) 320 7706
e-mail: aneta.wojdylo@upwr.edu.pl

Baza Wiedzy UPWr


Tematy badawcze

  1. Ocena profilu związków bioaktywnych i właściwości prozdrowotnych surowców roślinnych, w tym liści, kwiatów, korzeni w oparciu o techniki chromatograficzne (LC MS QTof, UPLC-PDA-FL);
  2. Biodostępność i strawność związków bioaktywnych w symulowanym układzie pokarmowym metodą in vitro;
  3. Określenie potencjału przeciwutleniającego, przeciwcukrzycowego, przeciwotyłościowego, przeciwstarzeniowego i przeciwzapalnego;
  4. Wpływ czynników agronomicznych i genetycznych na jakość owoców, warzyw, kwiatów jadalnych oraz ziół;
  5. Wykorzystanie wytłoków i innych roślinnych odpadów poprodukcyjnych w projektowaniu żywności funkcjonalnej;
  6. Wpływ jakości surowca, procesu technologicznego i przechowywania na właściwości żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
  7. Opracowanie produktów żywnościowych o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych dedykowanych osobom z chorobami cywilizacyjnymi;
  8. Wzbogacanie produktów żywnościowych w związki biologicznie aktywne dedykowanych dla dzieci, dorosłych i osób starszych oraz sportowców;
  9. Mikrokapsułkowanie i inne nanotechnologie jako metody produkcji nutraceutyków;
  10. Modelowanie jakości surowców roślinnych przy użyciu innowacyjnych metod suszenia oraz odwadniania osmotycznego na finalną jakość produktów;
  11. Ocena akumulacji zanieczyszczeń pyłowych przez wybrane gatunki bylin, krzewów i pnączy w warunkach miejskich.


Słowa kluczowe: związki bioaktywne, polifenole, LC MS QTof, UPLC-PDA-FL, owoce, warzywa, kwiaty jadalne, zioła, wytłoki, żywność funkcjonalna, nutraceutyki, biodostępność i strawność związków bioaktywnych, analiza potencjału prozdrowotnego, proces technologiczny, mikrokapsułkowanie, nanotechnologie, suszenie, zanieczyszczenia

plants4food-2.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg