Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy
ul. C.K. Norwida 25, 50-375 Wrocław
dr hab. inż. Filip Boratyński, profesor uczelni
tel. (071) 320 5154
e-mail: filip.boratynski@upwr.edu.pl
Tematy badawcze
- Opracowanie nowych, tanich i przyjaznych środowisku metod syntezy bioaktywnych związków (polifenoli, steroidów, fosfolipidów, białek, terpenów, laktonów);
- Zastosowanie biokatalizy (całe komórki mikroorganizmów, izolowane enzymy, reakcje chemo-enzymatyczne);
- Izolowanie produktów naturalnych zielonymi rozpuszczalnikami (DES);
- Poszukiwanie mikroorganizmów o określonej aktywności oraz badanie ich szlaków metabolicznych;
- Określenie właściwości fizyko-chemicznych związków oraz wpływu ich struktury na aktywność biologiczną;
- Badanie aktywności przeciwnowotworowej, przeciwdrobnoustrojowej, przeciwzapalnej, cytotoksycznej, przeciwutleniającej, przeciwcukrzycowej, hemolitycznej, antyfidantnej;
- Badanie oddziaływań związków z błonami biologicznymi i biomolekułami;
- Poszukiwanie nowych lipidowych nośników związków aktywnych przeciwnowotworowo w terapii celowanej;
- Analiza molekularnego mechanizmu działania związków bioaktywnych na komórki;
- Wykorzystanie ekstraktów roślinnych do izolowania związków bioaktywnych o potencjalnym zastosowaniu jako suplementy diety i nutraceutyki;
- Biorafinacja produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego jako cennego i odnawialnego źródła dodatków do żywności funkcjonalnej.
Słowa kluczowe: biokataliza, reakcje chemo-enzymatyczne, procesy fermentacyjne, chiralność, izolowanie produktów naturalnych, polifenole, fosfolipidy, steroidy, białka, terpeny, laktony, zielona chemia, zielone rozpuszczalniki, interakcje związków z błonami biologicznymi, lipidowe modele błon, aktywność biologiczna, nutraceutyki, żywność funkcjonalna, biorafinacja, waloryzacja odpadów pochodzenia roślinnego, przemysł farmaceutyczny/rolno-spożywczy/kosmetyczny