prof. Antal Acs
![profesor Antal Acs](/thumb/cGBUKKhBRbQ13Vh00DRBtTEECHyctCTFNNiINXgQWFhFMRw8pCFAsa3pFFyIND18KVS5cJxMYDhgMKQ9YOlgeIghDFTkeQBBfNhJYeg4KXQYWSFEpLx4yAwcxAF1IHQoqQRtYOxZWJVI2RCsxDEELQQFQX2ogDAMFS39DQQpVVm8TVh0uO1ArFW8ETXRKAF4NQAAcJCAIH0BTZwVUFRQIJBNDEyQKG2MVJlkOPUpZEw1XCkt4fBVbUllnHA/acs_antal.jpg)
Uniwersytet Rolniczy w Debreczynie (1980)
Promotor – prof. dr hab. Szymon Brej
Prof. Antal Aćs wyhodował siedem odmian grochu oraz miał twórczy wkład w dosko-nalenie agrotechniki buraka cukrowego, grochu, kukurydzy, lucerny i pszenicy. Ważnym kierunkiem jego działalności naukowej były prace z zakresu organizacji produkcji roślinnej poświęcone zmianowaniu i następstwu roślin oraz badania nad wpływem czynników geograficznych i geomorfologicznych na kształtowanie produkcyjności agrocenoz. Prof. Ačs prowadził rozległe studia nad teorią zarządzania, teorią systemów organizacji, psychologią i socjologią kadry kierowniczej. Jego dorobek naukowy obejmuje kilkadziesiąt oryginalnych prac twórczych.
Prof. Antal Aćs był członkiem Debreczyńskiej Komisji Węgierskiej Akademii Nauk.