wybierz kategorie wiadomości
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
Gra dla pierwszaków, czyli jak poznawać UPWr
05.10.2022
Gra terenowa dla studentów pierwszego roku i z Erasmusa – tak nowych studentów na Uniwersytecie Przyrodniczym przywitał Samorząd Studencki UPWr. Było zabawnie, okazało się, że wcale nie tak łatwo i w dodatku konieczna była dogrywka, żeby wyłonić zwycięzców.
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji
17.08.2022
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
Rekrutacja trwa! Ruszył trzeci nabór
09.08.2022
Od 1 sierpnia do 15 września trwa trzeci nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Nie trać gruntu pod nogami
27.07.2022
W ramach studiów związanych z rolnictwem, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje zarówno innowacyjne kierunki, takie jak agroinżynieria, jak i tradycyjne kierunki w nowoczesnej odsłonie, takie jak rolnictwo i ogrodnictwo.
Rekrutacja trwa! Rusza drugi nabór
19.07.2022
Od 19 do 26 lipca trwa drugi nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Ziemię mamy jedną, nauczmy się o nią dbać
18.07.2022
Zmiana klimatu to jeden z najpoważniejszych problemów z jakim borykają się naukowcy w ostatnich dekadach. Widmo kataklizmów wybrzmiewa jeszcze głośniej w tym roku, w 25. rocznicę powodzi tysiąclecia we Wrocławiu. Studia na kierunkach takich jak inżynieria środowiska, ochrona środowiska, odnawialne źródła energii czy gospodarka odpadami pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmagamy się w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia związane z żywnością – z czym to się je?
15.07.2022
Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
Stypendium Solidarnościowe dla studentów UPWr
07.07.2022
Stypendium Solidarnościowe – za zaangażowanie w działania na rzecz wolności obywatelskich i przemian demokratycznych w Europie i na świecie – przyznano we Wrocławiu po raz pierwszy. Wśród 31 wyróżnionych studentów jest też troje z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Adam Bogusz, Klaudia Kwiatkowska i Piotr Mularz.
Czy jest z nami inżynier?
07.07.2022
Organizacja twoją drugą naturą? Kalkulator i linijka to Twoi przyjaciele? A może lubisz mieć wszystko pod kontrolą? Jeśli tak, to na studia wybierz kierunek inżynieryjny, taki jak budownictwo, zarządzanie inżynierią produkcji czy gospodarka przestrzenna.
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
Przewodnik po kołach naukowych WP-T
30.06.2022
Jako ostatnie koła w cyklu artykułów o studenckich kołach naukowych przedstawiamy te z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego. Ale jak to się mówi, ostatni będą pierwszymi.
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.