eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Jaki będzie dziekanat w przyszłości?

01.06.2022

O tym jak można ulepszyć dziekanat, jak wyglądała praca w nim kiedyś, jak być może będzie wyglądała w przyszłości i o kilku zabawnych anegdotach opowiadają pracownicy dziekanatu Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego.

Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć

24.05.2022

Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.

Prof. Mocek: – Ludzkość nie docenia gleby, bo jej nie rozumie

17.05.2022

Prof. Andrzej Mocek, w dniu Święta Uniwersytetu Przyrodniczego zostanie doktorem honoris causa naszej uczelni. Wybitny naukowiec przed uroczystością opowiada o znaczeniu gleby dla rozwoju cywilizacji, o tym, jak się „leczy” zdegradowane gleby, o budowaniu autorytetu i szczęściu w życiu.

Prof. Tomasz Malczyk

Prof. Tomasz Malczyk: – Na zajęciach najważniejszy jest dialog

09.05.2022

Prof. Tomasz Malczyk z Instytutu Gospodarki Przestrzennej opowiada między innymi o istotności dialogu w dydaktyce i życiu zawodowym oraz swoich systemach nauczania.

Prof. Hadaś: – Szkoła Doktorska to rewolucja

05.05.2022

Prof. Tomasz Hadaś, członek Rady Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w roku akademickim 2021/2022 przewodniczący jej komisji rekrutacyjnej przyznaje, że coraz częściej kandydaci do SD wiedzą, czego chcą i od szkoły, i od promotora. Wciąż jednak nie doceniają znaczenia umiędzynarodowienia.

Złoty Medal targów Polagra Premiery dla projektu UPWr!

29.04.2022

Innowacyjny system sterowania obiegiem wody na obiektach melioracyjnych INOMEL – rozwiązanie, które opracowali m.in. naukowcy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji UPWr – otrzymał Złoty Medal targów Polagra Premiery w kategorii „Maszyny, urządzenia i usługi dla rolnictwa”.

Dziekanat Wydziału Medycyny Weterynaryjnej niejedno już widział

26.04.2022

Pracownicy dziekanatu Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Bożena Doszyń, Agnieszka Kłapkowska, Katarzyna Mikrut, Anna Rosłaniec, Karolina Skuza i Łukasz Homa opowiadają o swojej pracy w dziekanacie i nietypowych sytuacjach, które ich na co dzień spotykają.

Małgorzata Szczerbakowska: – W dydaktyce nie ma miejsca na nudę

11.04.2022

Lektorka języka angielskiego Małgorzata Szczerbakowska ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych o miłości do języka angielskiego, do dydaktyki i o tym, jak ważne na zajęciach jest poczucie humoru.

Prof. Roman: – Nie ma jednego wzorca na pszczołę

07.04.2022

Nowo mianowany profesor Adam Roman o sukcesie ewolucyjnym pszczół, o tym, co nam mówią o środowisku, w którym żyją, o odkrywaniu ich tajemnic, ale też o tym, że trutnie są potrzebne pszczelej rodzinie i co daje "kopa" nauczycielowi akademickiemu.

Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa

21.03.2022

Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.

Prof. Liliana Kiczak – Uczę, bo to lubię

14.03.2022

Profesor Liliana Kiczak z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej o zamiłowaniu do prowadzenia zajęć, kontaktu z młodymi i przekazywaniu swojej wiedzy i doświadczenia przyszłym weterynarzom.

Prof. Kowalczyk: – Zootechnika to przypadek, ale nie żałuję

10.03.2022

Nowo mianowany prof. Artur Kowalczyk o tym, czego uczą nas ptaki, o ratowaniu głuszców i cietrzewi – gatunków zagrożonych wyginięciem, o tym, za co lubi wieś, dlaczego wybrał zootechnikę i dumie rodziców z jego osiągnięć.

Prof. Rekovets: – Przyjęliście mnie życzliwie

09.03.2022

Prof. Leonid Rekovets, paleontolog z Ukrainy od 20 lat pracujący na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, o bliskich walczących o wolność jego ojczyzny, o pomocy Polaków, o doświadczeniu sowieckiego systemu, współpracy międzynarodowej i o odkrywaniu przeszłości.

Dziekanat – wczoraj i dziś

01.03.2022

Wiele osób, słysząc słowo dziekanat widzi oczami wyobraźni kilometrowe kolejki i naburmuszonych pracowników. 50 lat temu może i tak bywało, ale te krzywdzące stereotypy, które się utarły, już dawno nie są aktualne. Beata Małyska-Strzała, Monika Sentorek, Karolina Sendor, Alina Szczepaniak i Agnieszka Siedlecka-Baniak z dziekanatu Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt mówią o tym, jak jest dziś.

Prof. Rohm: – Nauka to pasja, w której nie ma przerw

23.02.2022

Nowo mianowany profesor Witold Rohm o współpracy i otwartości w nauce, o pewności co do jakości własnej pracy i wiedzy, ale też naukowych wyborach, mistrzach, pasji i odwadze, również do popełniania błędów.

EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów

22.02.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.

Organizacja zajęć w semestrze letnim

22.02.2022

Do 27 marca zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani. Od 28 marca wszystkie zajęcia będą odbywały się w formie stacjonarnej w siedzibie uczelni.

Weterynaria na UPWr z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

14.02.2022

PKA studia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej oceniała – pozytywnie – w 2021 roku. I przyznała WMW Certyfikat Doskonałości Kształcenia. Następna ocena programowa odbędzie się w roku akademickim 2026/2027.

Organizacja zajęć do 13 marca

14.02.2022

Zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

Potrzeba nam przełomu

03.01.2022

Rozmowa z prof. Jarosławem Bosym, rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png