wybierz kategorie wiadomości
Bioeconomy – jeden kierunek na dwóch uczelniach
20.07.2022
Bioeconomy to nowy, anglojęzyczny kierunek studiów oferowany wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnikę Wrocławską. Te interdyscyplinarne studia wzbogacą Twoje przyszłe CV i zwrócą uwagę potencjalnego pracodawcy. Nabór trwa.
Rekrutacja trwa! Rusza drugi nabór
19.07.2022
Od 19 do 26 lipca trwa drugi nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
UPWr umocnił pozycje w Szanghajskim Rankingu GRAS 2022
19.07.2022
To już 6. edycja prestiżowego rankingu Szanghajskiego Global Ranking of Academic Subjects, oceniającego efektywność naukową instytucji na całym świecie w różnych dyscyplinach. W tym roku UPWr umocnił swoją pozycję w food science and technology – pierwsze miejsce w kraju i veterinary sciences – na pozycji czwartej.
Ziemię mamy jedną, nauczmy się o nią dbać
18.07.2022
Zmiana klimatu to jeden z najpoważniejszych problemów z jakim borykają się naukowcy w ostatnich dekadach. Widmo kataklizmów wybrzmiewa jeszcze głośniej w tym roku, w 25. rocznicę powodzi tysiąclecia we Wrocławiu. Studia na kierunkach takich jak inżynieria środowiska, ochrona środowiska, odnawialne źródła energii czy gospodarka odpadami pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmagamy się w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia związane z żywnością – z czym to się je?
15.07.2022
Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.
Dzieci uczyły się na UPWr, jak udzielać pierwszej pomocy psom
12.07.2022
W ramach półkolonii organizowanych przez Fundację Kolorowe Skarpetki, podopieczni fundacji wzięli udział w warsztatach z pierwszej pomocy dla psów zorganizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
Stypendium Solidarnościowe dla studentów UPWr
07.07.2022
Stypendium Solidarnościowe – za zaangażowanie w działania na rzecz wolności obywatelskich i przemian demokratycznych w Europie i na świecie – przyznano we Wrocławiu po raz pierwszy. Wśród 31 wyróżnionych studentów jest też troje z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Adam Bogusz, Klaudia Kwiatkowska i Piotr Mularz.
Czy jest z nami inżynier?
07.07.2022
Organizacja twoją drugą naturą? Kalkulator i linijka to Twoi przyjaciele? A może lubisz mieć wszystko pod kontrolą? Jeśli tak, to na studia wybierz kierunek inżynieryjny, taki jak budownictwo, zarządzanie inżynierią produkcji czy gospodarka przestrzenna.
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
Pakt Mediolański. UPWr wspiera Wrocław
03.07.2022
Wrocław przystąpił do Paktu Mediolańskiego. Zobowiązanie związane z realizacją miejskiej polityce żywnościowej łączy obecnie 225 miast z całego świata. Uniwersytet Przyrodniczy poprzez działania naukowe, edukacyjne, jak i popularyzatorskie wspiera realizację paktu, który jest wyrazem troski o system żywnościowy miast, a co za tym idzie, kondycję i zdrowie ich mieszkańców.
Przewodnik po kołach naukowych WP-T
30.06.2022
Jako ostatnie koła w cyklu artykułów o studenckich kołach naukowych przedstawiamy te z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego. Ale jak to się mówi, ostatni będą pierwszymi.
Na UPWr otwarto Europejską Pasiekę Miejską
29.06.2022
Osiem uli, a w nich setki tysięcy pszczół, obok łąka kwietna, by owady miały gdzie się pożywić, a w perspektywie pyszny miód. UPWr otwiera drugą uczelnianą pasiekę. To efekt współpracy uczelni oraz Biura Parlamentu Europejskiego we Wrocławiu.
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Kochasz zwierzęta? Tak się składa, że my też
23.06.2022
Zainteresowanie zwierzętami można rozwijać na wiele sposobów. Jednych ciekawi ich biologia, innych opieka nad nimi. Na kierunkach weterynaria, zootechnika czy bioinformatyka można pod różnymi kątami edukować się w dziedzinach nauki dotyczących zwierząt.
UPWr ponownie najlepszą uczelnią rolniczą w Polsce
22.06.2022
UPWr po raz kolejny zajął pierwsze miejsce wśród uczelni rolniczych w Rankingu Uczelni Akademickich wydanym przez „Perspektywy”. W zestawieniu ogólnym plasujemy się na 25. miejscu. Mamy też wysokie pozycje w Rankingu Kierunków Studiów.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.