eu_green_logo_szare.png

Aktualności

UPWr umocnił pozycje w Szanghajskim Rankingu GRAS 2022

To już 6. edycja prestiżowego rankingu Szanghajskiego Global Ranking of Academic Subjects, oceniającego efektywność naukową instytucji na całym świecie w różnych dyscyplinach. W tym roku UPWr umocnił swoją pozycję w food science and technology – pierwsze miejsce w kraju i veterinary sciences – na pozycji czwartej.

UPWr znacznie poprawił swoje wyniki w dyscyplinie food science and technology UPWr, awansując ze 174. na 143. miejsce (przedział 101-150) w zestawieniu ogólnym, co dało nam 1. miejsce w Polsce. Pozostałe polskie uczelnie kwalifikowane w tym zestawieniu to Uniwersytet  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (151-200, 2. miejsce w Polsce) i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (201-300, 3. miejsce w Polsce). 

W dyscyplinie veterinary sciences, również nastąpił awans z 287. na 228. miejsce (przedział 201-300). Wrocławska weterynaria zajmuje 4. miejsce w kraju. W zestawieniu znalazły się także inne polskie uczelnie – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (przedział 101-150), Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (151-200) i Uniwersytet Jagielloński (151-200).

ranking-dyscypliny2.jpg

Metodologia GRAS 2022 – wskaźniki i wagi

Ranking GRAS opiera swoją metodologię w większości na publikacjach naukowych. Brane są pod uwagę wskaźniki dotyczące liczby artykułów naukowych w czasopismach z pierwszego kwartyla (Q1), cytowań (Category Normalized Citation Impact – CNCI), publikacji we współpracy międzynarodowej (International Collaboration – IC) oraz liczby artykułów w najlepszych czasopismach w dyscyplinie wyselekcjonowanych przez respondentów ankiety rankingowej (Top Journals in an Academic Subject – TOP). Niektóre dyscypliny rankingowe uwzględniają także liczbę znaczących wyróżnień i nagród przyznanych pracownikom danej instytucji – te również są wybierane za pośrednictwem ankiet (AWARD). 

W zależności od dyscypliny rankingowej każdemu ze wskaźników są przypisane inne wagi. Największe znaczenie w przypadku większości dyscyplin, także veterinary sciences i food science and technology, mają wskaźniki Q1 oraz TOP, dotyczące jakości publikacji oraz CNCI, dotyczący cytowań. Najmniejszą wagę przypisuje się publikacjom we współpracy międzynarodowej.

Wszystkie dane bibliometryczne są pozyskiwane z baz Web of Science, InCites i przeliczane na wskaźniki rankingowe. W tegorocznej edycji GRAS wzięto pod uwagę osiągnięcia za lata 2016-2020.

mmj

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg