wybierz kategorie wiadomości
Absolwent Filip Marek: – Rośliny też podlegają trendom
10.11.2023
Filip Marek to absolwent ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dziś jest dyrektorem, edukatorem i znawcą trendów w świecie florystyki.
Walka z ubóstwem – cel pierwszy z siedemnastu
06.11.2023
Pierwszy cel z „siedemnastki” wyznaczającej zrównoważony rozwój jest jasny. To wyeliminowanie ubóstwa we wszelkich jego formach – na całym świecie. Każdy z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ma zdefiniowane zadania, ale jednocześnie można mówić o swoistym przenikaniu się i celów, i zadań, bo nie tylko są one ze sobą powiązane, ale realizacja każdego z nich determinuje pozostałe.
EU GREEN nabiera rozpędu
26.10.2023
Nie opadły jeszcze emocje po Staff Weeku i Students Council, ledwie wczoraj UPWr gościł uczniów z XVII LO we Wrocławiu w ramach projektu „Tree BioBlitz – Tree Biodiversity Event”, a już przyszedł czas na realizację kolejnych działań konsorcjum – tym razem podczas spotkania na Uniwersytecie Otto von Guericke’a w Magdeburgu.
UPWr i EU GREEN jako przykłady dobrych praktyk w raporcie EUA
26.10.2023
UPWr i projekt EU GREEN znalazły się w raporcie „A Green Deal roadmap for universities ” dotyczącym działań na rzecz Zielonego Ładu. Dokument formułujący wyzwania strategiczne dla europejskich uczelni, zawiera katalog dobrych praktyk i inicjatyw odgrywających ważną rolę w dążeniu do Europy neutralnej dla klimatu, zrównoważonej i sprawiedliwej społecznie. Publikacja została przygotowana przez Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów (EUA).
Projekt BECoop - naukowcy UPWr promują bioenergię
24.10.2023
Promocja pelletu z biomasy jako alternatywy dla węgla kamiennego oraz wsparcie mieszkańców w tworzeniu spółdzielni energetycznych – to efekty realizacji trzyletniego projektu BECoop w ramach programu Horizon 2020, w którym UPWr był partnerem.
Pierwszy Staff Week w ramach WP2 na UPWr
20.10.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy był gospodarzem wydarzeń realizowanych w ramach sojuszu EU GREEN. UPWr jest w nim liderem grupy roboczej nr 2 – Model edukacyjny oparty na zrównoważonym rozwoju. I to właśnie edukacji poświęcony był zorganizowany we Wrocławiu Staff Week z udziałem osób tworzących ten pakiet roboczy.
Prof. Twardowski: – Owady nie zawsze gryzą
18.10.2023
Nowo mianowany profesor Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii, o korzyściach z pożytecznych owadów, entomologii stosowanej, walce o dobre publikacje, Zielonym Ładzie i pracy u podstaw.
Bioróżnorodność i drzewa – projekt architektów krajobrazu i XVII LO
17.10.2023
W piątek, 13 października 2023 roku, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, odbyło się niezwykłe wydarzenie pod nazwą „Tree BioBlitz – Tree Biodiversity Event”. To spotkanie poświęcone edukacji młodzieży szkolnej w zakresie bioróżnorodności oraz roli drzew w środowisku miejskim, a także uczestnictwu w nauce obywatelskiej.
Agenda 2030: cele i zadania
17.10.2023
Cele Zrównoważonego Rozwoju wyznaczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych to w praktyce badania, inicjatywy, działania, ale też zmiany postaw, które mają doprowadzić do zahamowania negatywnych zjawisk wynikających z rozwoju cywilizacji.
Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI
29.09.2023
Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.
EU GREEN WP2 Staff Week i Students Council już w październiku na UPWr
28.09.2023
Już w październiku UPWr wystąpi w roli gospodarza spotkania przedstawicieli wszystkich krajów członkowskich sojuszu EU GREEN. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako lider pakietu roboczego WP2 – Model edukacyjny oparty na zrównoważonym rozwoju finalizuje przygotowania do Staff Weeku.
Święto sera, wina i MasterChef
20.09.2023
Mateusz Krojenka, finalista 7. edycji programu „MasterChef” o tradycji w kuchni, gotowaniu dla publiczności i daniach, jakie ta publiczność będzie mogła skosztować podczas tegorocznego Święta sera i wina na Pawłowicach.
Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna
14.09.2023
Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.
Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym
05.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.
Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
24.08.2023
Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.
WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni
04.08.2023
Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.
Absolwent Dawid Fedko: – Budownictwo daje wiele możliwości
02.08.2023
Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Dawid Fedko, opowiada o tym, jak znalazł swoją drogę w budownictwie, jak technologia zmienia branżę i jak doświadczenie w piłce nożnej przydaje mu się na co dzień w pracy.
Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek
26.07.2023
Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.
Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr
07.07.2023
Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.
Kampus Biskupin oczami studentów: zielony i innowacyjny projektowo
14.06.2023
Studenci Architektury Krajobrazu UPWr stworzyli projekty zagospodarowania Kampusu Biskupin w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. – Studenckie pomysły są ciekawe i pełne innowacyjnych oraz „zielonych” rozwiązań projektowych. Dlatego powinny być impulsem do podjęcia działań, aby kampus stał się w przyszłości modelową, wielofunkcyjną przestrzenią publiczną Wrocławia – mówi dr Anna Bocheńska-Skałecka.
FoodSHIFT 2030: dieta oparta na roślinach jest zdrowa i mniej obciąża środowisko
12.06.2023
Promujący lokalne rolnictwo i ekologiczną żywność projekt FoodSHIFT 2030 pozostawi po sobie, nie tylko ogrody społeczne i przyszkolne, które w ostatnich latach powstały we Wrocławiu. – Widzimy, że społeczność jest gotowa na budowanie bardziej lokalnego systemu żywnościowego i jesteśmy przekonani, że ostatnie 42 miesiące pracy to dopiero początek zmian – mówi dr Małgorzata Świąder z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr.