Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.
Jak przyznaje absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Bystroń-Pospiszyl, studia na kierunku weterynaria były niespełnionym marzeniem jej siostry. Ona wybrała je zaś przypadkiem. Jak się potem okazało, przypadek ten był niezwykle trafnym wyborem.
– Bezpośrednio po ukończeniu studiów nie miałam jasno sprecyzowanych zawodowych planów, zwłaszcza że dopiero co urodziłam dziecko. To ograniczyło moje możliwości w zakresie czasu, jaki mogłabym poświęcić pracy zawodowej – opowiada absolwentka, dodając, że wkrótce jednak pojawiła się propozycja podjęcia pracy w administracji weterynaryjnej, a konkretnie w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii we Wrocławiu.
– Uznałam, że jest to szansa, z której warto skorzystać i w ten sposób wykorzystać wiedzę zdobytą podczas studiów. Zaproponowano mi stanowisko inspektora weterynaryjnego ds. bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i tym obszarem zadań zajmuję się do dziś, czyli już blisko 24 lata – mówi Małgorzata Bystroń-Pospiszyl.
fot. archiwum prywatne
Absolwentka opowiada, że choć się tego początkowo nie spodziewała, to jej praca okazała się bardzo ciekawa. – Pierwotnie nie przypuszczałam, jak wiele aspektów związanych z żywnością pochodzenia zwierzęcego znajduje się w kompetencji urzędowej weterynarii. Nadzór nad całym proces jej produkcji, począwszy od produkcji podstawowej w gospodarstwie, jej pozyskiwaniem, przetwarzaniem, magazynowaniem, składowaniem oraz transportem to, oczywiście w wielkim skrócie, zadania Inspekcji Weterynaryjnej. Aby je realizować odpowiedzialnie, musimy nieustannie się dokształcać i stale zdobywać doświadczenie. Oprócz wiedzy stricte merytorycznej niezbędna jest biegła znajomość aktualnych przepisów prawnych, które dość często się zmieniają, a także sposobu ich egzekwowania od producentów żywności. Pomocne są w tym szkolenia, kursy, konferencje czy studia podyplomowe, w tym zagraniczne staże finansowane przez pracodawcę, których ja w swoim zawodowym dossier mam trudną do policzenia ilość – wymienia z uśmiechem Pani Małgorzata.
fot. Shutterstock
W swoim zawodzie Małgorzata Bystroń-Pospiszyl ceni najbardziej pracę w zespole, która jest wpisana w jej zadania służbowe, bo jak podkreśla, pojawiają się często problemy, które można jedynie rozwiązać wspólnie i interdyscyplinarnie. – W tym właśnie tkwi siła zespołu, z której można skorzystać dzięki umiejętności pracy w nim i wzajemnej komunikacji. Ponadto, w relacjach służbowych mam możliwość poznania mnóstwo fajnych ludzi, a wśród nich autorytetów zawodowych i ciekawe osoby o pozazawodowych talentach i pasjach – opowiada absolwentka, przyznając, że w jej pracy nie brak też jest wyzwań.
– Jednym z trudniejszych elementów naszej pracy jest egzekwowanie od nadzorowanych podmiotów wymagań krajów trzecich, które często są odmienne od tych stosowanych w Unii Europejskiej (np. wymagań amerykańskich) i w tym kontekście poddawanie się weryfikacji przez audytorów państw importera – mówi Małgorzata Bystroń-Pospiszyl, dodając, że choć wymagający jest też czynny udział w procesie szkolenia kadry młodszych inspektorów weterynaryjnych, którzy dopiero zaczynają swoją zawodową drogę, to zachęca absolwentów weterynarii do eksplorowania różnych ścieżek zawodowych po studiach. Można bowiem jednocześnie interesować się weterynarią i nie być stworzonym do pracy klinicznej. A ze swoich zainteresowań nie warto rezygnować.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.