wybierz kategorie wiadomości
Żegnamy profesor Marię Goos
19.11.2021
Profesor Maria Goos, była dziekan na ówczesnym Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej i kierownik Katedry Entomologii Rolniczej, człowiek wielkiej serdeczności i życzliwości wobec innych, zmarła w wieku 91 lat. Pogrzeb odbędzie się 20 listopada we Wrocławiu.
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr: – Czas na nowe rozumienie akademickości Wrocławia
15.11.2021
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Jarosław Bosy: – Pojęcie „akademicki” Wrocław wymaga redefinicji. Powinniśmy zbudować nową strategię, w której wyznacznikiem nie będzie ilość na przykład studentów, ale jakość. Jeśli nie zmienimy sposobu myślenia, to na pewno nie będziemy jednym z wiodących ośrodków akademickich w Polsce i w tej części Europy. Będziemy jednym z wielu ośrodków.
Żegnamy profesor Danutę Drozd
10.11.2021
Była świetnym naukowcem i łagodną osobą, a koledzy z roku do dzisiaj wspominają ją jako najpiękniejszą dziewczyną na studiach. Doktorat broniła w ciąży. I lubiła nie tylko wyzwania naukowe, ale też nowości technologiczne: założyła na uczelni pracownię laserową do badania wpływu biostymulacji na nasiona roślin. Profesor Danuta Drozd zmarła w wieku 82 lat.
Pożegnaliśmy profesora Kuryszkę
10.11.2021
Profesor Jan Kuryszko, histolog. Dawał studentom możliwość poznania prawdziwej nauki, nie bał się trudnych badań i cenił interdyscyplinarność. Uważał, że każdy, a naukowiec szczególnie, uczyć się powinien przez całe życie. Zmarł nagle 29 października w wieku 74 lat.
Mamy Wrocławskie Magnolie: za badania nad rowerem miejskim i torowiskami
10.11.2021
Magdalena Michałkowska i Mateusz Szołdra zdobyli wyróżnienia w tegorocznym konkursie Wrocławska Magnolia na najlepsze prace magisterskie prezentujące pomysły na badania możliwe do wykorzystania w biznesie. Absolwenci kierunku geodezja i kartografia pracują. Magda w firmie geodezyjnej, Mateusz – projektowej.
Szkoła Doktorska UPWr: ratowanie ginących gatunków i wpływ wieku na rozrodczość
03.11.2021
Prof. Wojciech Niżański, przewodniczący Rady Dyscypliny Naukowej Weterynaria: – Do Szkoły Doktorskiej szukamy kandydatów najlepszych, ale też i sami, jako promotorzy „wystawiamy” się jak w sklepie. Bo młodzi ludzie są mądrzy, idą tam, gdzie znajdą dobre tematy, świetne laboratorium i projekty. I jeszcze lepszego promotora i kopromotora z zagranicznego ośrodka naukowego.
Szkoła Doktorska UPWr dostała 2 mln zł z programu STER
19.10.2021
NAWA – Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, przyznała finansowanie w ramach programu STER na umiędzynarodowienie szkół doktorskich. W gronie 16 placówek, na trzecim miejscu, jest też Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, którego Szkoła Doktorska dostanie 2 miliony 97 125 złotych.
Szkoła Doktorska UPWr – okno na świat
15.10.2021
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – integralnie związana z Wiodącymi Zespołami Badawczymi, których liderzy i członkowie są promotorami doktoratów powstających w Szkole i tworzą wraz z przedstawicielem doktorantów Radę SD. Po dwóch latach istnienia SD i jej doktoranci są w trakcie ewaluacji.
Szkoła Doktorska UPWr: prof. Marycz i medycyna translacyjna
13.10.2021
Prof. Krzysztof Marycz. Lider Wiodącego Zespołu Badawczego Marycz-LAB i promotor w Szkole Doktorskiej. Stawia wysokie wymagania, zarówno sobie, jak i swoim doktorantom, ale może właśnie dlatego na brak kandydatów – z zagranicy – narzekać nie może.
Pożegnaliśmy profesora Janika
06.10.2021
Profesor Grzegorz Janik, wieloletni opiekun Studenckiego Koła Naukowego Meliorantów im. prof. Stanisława Baca i kurator wydziałowy studenckich kół naukowych, zmarł 30 września w wieku 58 lat.
Profesor Carbonell Barrachina: – UPWr jest pełen moich przyjaciół
06.10.2021
Profesor Ángel Antonio Carbonell Barrachina, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o chemii, alchemii, znaczeniu współpracy międzynarodowej i o tym, dlaczego pokochał Wrocław.
Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą
30.09.2021
Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.
Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze
21.09.2021
Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.
UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER
02.09.2021
Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.
Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu
19.08.2021
Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.
Pożegnaliśmy profesora Nowickiego
12.08.2021
Wśród studentów uchodził za surowego i wymagającego. Młodzi naukowcy cenili go za to, że dawał im wolność wyboru i mądrze wspierał w pokonywaniu kolejnych szczebli kariery. Świetnie zorientowany w najnowszych badaniach z zakresu genetyki i w światowej literaturze, kochał gołębie, stworzył ich nową rasę, a współpracownicy do tej pory wspominają jego życzliwość. Pożegnaliśmy profesora Bolesława Nowickiego. Zmarł 2 sierpnia w wieku 93 lat.
Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr
10.08.2021
Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021
28.07.2021
Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.
Rowerowa wycieczka z rektorem
13.07.2021
Ponad 1500 złotych zapłaciła absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego Agnieszka Janik za wycieczkę rowerową w towarzystwie rektora uczelni. Była to jedna z licytacji wrocławskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pytana o powody odpowiada, że chciała dać profesorowi drugą szansę.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.