Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
W ramach trzech semestrów nauki studenci spędzą jeden z nich w Hiszpanii, a dwa w Polsce. Skorzystają dzięki temu z wiedzy i pomocy dwóch promotorów: hiszpańskiego i polskiego oraz otrzymają dwa dyplomy.
Kształcenie rozpocznie się w semestrze letnim na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr. Studenci poszerzą tu wiedzę i umiejętności w zakresie wytwarzania, zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oraz certyfikowania produktów żywnościowych, w tym regionalnych i tradycyjnych. Zapoznają się też z innowacyjnymi metodami produkcji (m.in. żywności fermentowanej: kiszonek, jogurtów, kefirów, serów oraz wyrobów mięsnych). Ponadto zdobędą zaawansowaną wiedzę z zakresu nutraceutyków i składników bioaktywnych kształtujących walory sensoryczne żywności oraz uzyskają najnowszą wiedzę na temat unikatowych w skali obu krajów metod biotechnologicznych przetwarzania żywności.
Drugi semestr prowadzony będzie na Universidad Miguel Hernández de Elche w Orihueli, gdzie studenci poznają technologie i produkty charakterystyczne dla Hiszpanii, a zwłaszcza południowej części Wspólnoty Walenckiej (produkcja owoców i warzyw egzotycznych, produkcja win, serów, wyrobów mięsnych i rybnych, owoców morza, przekąsek oraz wyrobów cukierniczych m.in. turron).
Odrębną częścią będą zajęcia z oznaczania zanieczyszczeń i zafałszowań żywności w świetle prawa Unii Europejskiej, dobrych praktyk produkcyjnych oraz etyki.
Studenci kierunku food technology zdobędą dwa dyplomy fot. UMH
– Studenci będą mieli dostęp do wyposażenia oraz pomocy merytorycznej pracowników obu uczelni. Zdobędą także wiedzę i umiejętności w zakresie opracowywania i prezentacji wyników badań oraz przygotowania publikacji naukowych, jak również aplikacji projektowych jako warsztatu niezbędnego w rozwoju kariery naukowej – mówi prof. Małgorzata Korzeniowska, kierownik projektu.
Pani profesor podkreśla, że w programie studiów duży nacisk położony został na innowacje i zrównoważony rozwój w zakresie stosowanych metod produkcji żywności. Dlatego znajdą się w nim zajęcia dotyczące m.in.: alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa z hodowli komórkowej in vitro, żywności funkcjonalnej, ekologicznych opakowań, a także metod wytwarzania substancji z pomocą wyselekcjonowanych mikroorganizmów.
Poza zagadnieniami czysto naukowymi studenci poznają również tajniki marketingu żywności oraz oceny sytuacji rynkowej i potrzeb konsumenta, jak również nauczą się pozyskiwać środki na swoje badania i innowacje.
Studiadostępne będą dla osób, które posiadają dyplom studiów pierwszego stopnia z technologii żywności lub pokrewnych dziedzinach, jak dietetyka czy biotechnologia, oraz znają język angielski na poziomie co najmniej B2. Rejestracja na nowy kierunek zostanie otwarta 15 września w systemie IRK oraz Dream Apply (dla cudzoziemców).
Otwarcie nowego kierunku będzie możliwe m.in. dzięki blisko 693 tys. złotych dofinasowania pozyskanego ze środków Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej NAWA w ramach projektu „B-Innova – Master in Food Technology – wspólne studia magisterskie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i University Miguel Hernandez de Elche w dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka”.
– Projekt to nie tylko opracowanie innowacyjnego programu studiów wspólnych, ale i zakupy materiałów dydaktycznych oraz szkolenia pracowników zaangażowanych w realizację otwieranego kierunku w zakresie nowoczesnych metod kształcenia oraz umiejętności miękkich – mówi Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji UPWr.
Delegacja UPWr oraz przedstawiciele UMH w Orihueli fot. archiwum prywatne
Kierunek Food Technology realizowany jest w ramach projektu „B-Innova – Master in Food Technology – wspólne studia magisterskie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i University Miguel Hernandez de Elche w dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka”, finansowanego przez NAWA, nr umowy PI/KAT/2019/1/00024/U/00001, w ramach programu „KATAMARAN - Przygotowanie i realizacja wspólnych studiów II stopnia”, który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, projekt pozakonkursowy pt. Wsparcie zdolności instytucjonalnej polskich uczelni poprzez tworzenie i realizację międzynarodowych programów studiów, realizowany w ramach Działania 3.3 Umiędzynarodowienie polskiego szkolnictwa wyższego, określony we wniosku o dofinansowanie projektu nr POWR.03.03.00-00-PN 16 /18.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.