Była świetnym naukowcem i łagodną osobą, a koledzy z roku do dzisiaj wspominają ją jako najpiękniejszą dziewczyną na studiach. Doktorat broniła w ciąży. I lubiła nie tylko wyzwania naukowe, ale też nowości technologiczne: założyła na uczelni pracownię laserową do badania wpływu biostymulacji na nasiona roślin. Profesor Danuta Drozd zmarła w wieku 82 lat.
Profesor Danuta Drozd – absolwentka inżynierii rolnictwa Wydziału Rolniczego Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu, dzisiaj Uniwersytetu Przyrodniczego. Zaraz po studiach, w 1961 roku, zaczęła pracę na uczelni.
– Jeszcze nie tak dawno temu dzwonił do mnie jeden z kolegów, mówiąc, że ktoś go pytał, co słychać u Danusi, tej pięknej dziewczyny, jednej z najpiękniejszych na roku. No ale na studiach to ona była panna Jezierska, a jak ja przyszedłem do pracy, to już była pani Drozd – opowiada prof. Jan Kaczmarek, który z profesor Danutą Drozd w jednym pokoju Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa siedział praktycznie ponad 20 lat. – I przez te wszystkie lata nigdy nie było między nami żadnej scysji, konfliktu. Danusia była niezwykle życzliwą osobą, łagodną i serdeczną. Może to rodzinne, bo jej brat Adam, poprzedni rektor Uniwersytetu Wrocławskiego, chemik, też słynie z łagodności koncyliacyjnego charakteru – dodaje profesor Kaczmarek.
Profesor Danuta Drozd zmarła w wieku 82 lat fot. UPWr
– Moja współpraca z profesor zaczęła się w 1984 roku. Wróciłam właśnie z urlopu wychowawczego i zaproponowała mi pisanie doktoratu pod jej opieką. Była wymagająca, ale jednocześnie tolerancyjna. Pozwalała mi pracować w dowolnych godzinach zwłaszcza, że miałam wówczas dwójkę małych dzieci – wspomina z kolei profesor Hanna Szajsner z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, dodając, że ich wieloletnia współpraca zaowocowała wspólnymi badaniami oraz publikacjami.
– Spędzając ze sobą wiele godzin zaprzyjaźniłyśmy się i była dla mnie wsparciem w wielu sprawach, nawet prywatnych. Była świetnym szefem, dobrym naukowcem i przede wszystkim życzliwym ciepłym człowiekiem. I taka pozostanie w mojej pamięci – podkreśla prof. Szajsner, a prof. Kaczmarek uzupełnia, że zrozumienie i otwartość profesor Drozd zapewne wynikało wprost z jej osobistych doświadczeń. Swój doktorat broniła w 1968 roku – była wtedy w ciąży z młodszym synem. Opowiadała potem z rozbawieniem, że takie miała nudności, że nie była pewna, czy jej wystąpienie nie skończy się katastrofą, przede wszystkim dla słuchaczy. – Ale opanowała to napięcie i dotrwała do końca, można więc powiedzieć, że jej syn Marek też brał udział w obronie jej doktoratu – profesor Kaczmarek uśmiecha się na wspomnienie tej opowieści.
Profesor Danuta Drozd urodziła się 9 maja w 1939 roku w Kaliszu, na kilka miesięcy przed wybuchem II wojny światowej. Stopień doktora nauk rolniczych uzyskała na podstawie obrony pracy pt. „Wyniki badań nad dziedziczeniem zawartości białka ogólnego w ziarnie pszenicy”, której promotorem był profesor Szymon Brej.
– W naszej katedrze funkcjonowało wtedy jedyne w Polsce laboratorium technologii zbóż, założył je profesor Brej. Dzisiaj to laboratorium jest na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności i nadal bada parametry zbóż i wypiekanego z nich pieczywa. Wtedy, a więc w latach 60. ubiegłego wieku, nie znaliśmy jednak wartości odmian zbóż, szczególnie pszenicy. Laboratorium należało do Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, który dawał pieniądze na badania koordynowane przez profesora Biskupskiego. I kiedy Danusia zaczęła pracę na uczelni w 1961 roku, profesor Brej dał jej za zadanie zbadanie dziedziczenia zawartości białka w ziarnie pszenicy. I z tych badań powstał jej doktorat – opowiada prof. Kaczmarek.
Kolejnym krokiem w karierze naukowej Danuty Drozd było uzyskanie stopnia doktora habilitowanego – w roku 1990 na Wydziale Rolniczym AR we Wrocławiu, po przedłożeniu rozprawy pt. „Dziedziczenie niektórych cech użytkowych pszenicy jarej ze szczególnym uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej”.
– Mówiąc prościej, badała zmienność cech użytkowych linii i mieszańców. Pszenica jest samopylna i ziarno wysiane z jednego kłosa daje jedną linię genetyczną. Danusia badała linie i mieszańce pod kątem interakcji genotypowo środowiskowej w latach. To były badania bardzo ważne, ponieważ hodowcy wybierali dorodne, pojedyncze rośliny i nie mieli pewności o ich genetycznej stabilności, czyli utrzymania się korzystnych cech w kolejnych latach – tłumaczy prof. Jan Kaczmarek, dodając, że w 1995 roku jego koleżanka zorganizowała pracownię laserową, początkowo z laserem helowo-neonowym, a następnie półprzewodnikowym, dzięki czemu możliwe były badania genetyczno-hodowlane w zakresie przedsiewnej biostymulacji ziarna zbóż i innych gatunków roślin.
– Sam, oddałem jej ciemnię na te pracownię, ale jej powstanie pokazuje, że profesor lubiła nowe wyzwania, nie bała się nowych technologii, szukała nowych problemów do rozwiązania i stawiała pytania, na które warto dać odpowiedzi – podkreśla profesor Jan Kaczmarek.
Za badania naukowe profesor Danuta Drozd została wyróżniona siedmiokrotnie Nagrodą Rektora oraz Złotym Krzyżem Zasługi.
Profesor zmarła 3 listopada w wieku 82 lat. Pogrzeb odbędzie się 10 listopada na cmentarzu parafialnym przy ul. Bardzkiej we Wrocławiu – uroczystości rozpoczną się o godzinie 13 mszą świętą.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.