wybierz kategorie wiadomości
OnLife, czyli studencka inicjatywa optymistyczna
30.03.2016
Odłączyć się od sieci, włączyć do życia. Szymon Krawiec i Maksymilian Szeptycki, studenci architektury krajobrazu, zachęcają do otwartości i uśmiechu, a przy tym zdobywają wiedzę i umiejętności z zarządzania projektami.
Czas młodych mentorów – nowi profesorowie
23.03.2016
Aneta Wojdyło i Adam Figiel odebrali od prezydenta Polski Andrzeja Dudy nominacje profesorskie. Były osobiste gratulacje, dedykacje i życzenia sukcesów.
Otwieramy się na młodych!
21.03.2016
Już 1 kwietnia zapraszamy na Drzwi Otwarte na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. To nie tylko okazja do poznania nas z najlepszej strony, ale i rozbudzenia w sobie ciekawości naukowca.
Certyfikat przyszłości: studia UPWr nagrodzone
18.03.2016
Studia II stopnia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami oraz studia podyplomowe z technologii winiarstwa zdobyły certyfikat „Studia z Przyszłością” dla najbardziej innowacyjnych i wartościowych kierunków.
W krainie Guliwera, czyli oko w oko z nano
16.03.2016
Naukowcy z całego świata w australijskiej Canberze rozmawiali o zaletach i niebezpieczeństwach nanotechnologii. Wśród uczestników konferencji był również noblista William Moerner.
Bunt studentów przeciwko cenzurze
14.03.2016
14 marca 1968 roku na wrocławskich uczelniach rozpoczął się dwudniowy strajk okupacyjny. Strajkowano też na Wyższej Szkole Rolniczej – dzisiejszym Uniwersytecie Przyrodniczym. W obronie demokracji i przeciwko cenzurze.
Wszystko z potrzeby wolności
10.03.2016
Roman Kocemba. Opłynął Ziemię i przeżył tsunami. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego opowiada o swojej wielkiej pasji: żeglowaniu.
Rozszerzamy współpracę z Ukrainą
10.03.2016
Z Uniwersytetem Przyrodniczym w Kijowie współpracujemy od lat, ale teraz będziemy również wnioskować o dofinansowanie wspólnych projektów.
Afryka. Tutaj wykształcenie oznacza lepsze życie
09.03.2016
Kamerun w środkowej Afryce. Prof. Piotr Nowakowski z Instytutu Hodowli Zwierząt, członek rady programowej kierunku podstawy dla rolnictwa tropikalnego, na państwowym Uniwersytecie Yaounde i przedstawiał naszą uczelnię.
Biocervin: podsumowanie projektu
07.03.2016
Efektem jednego z największych i najważniejszych projektów, w którym bierze udział UPWr są cztery unikalne w skali światowej prototypy wyrobów medycznych na bazie surowców z komórek macierzystych poroża jelenia szlachetnego.
Działo się! VI Szalona Noc Naukowa za nami!
04.03.2016
Noc spędzona na uniwersytecie to szaleństwo. Ale noc spędzona w doborowym, międzywydziałowym towarzystwie i pochwała studenckiej aktywności – to także przyjemność. Tematem przewodnim VI Studenckiej Szalonej Nocy Naukowej były zmysły.
Prof. Tadeusz Trziszka nowym rektorem
03.03.2016
Jest autorem ponad 400 prac naukowych, w tym 150 oryginalnych. Napisał ponad 15 podręczników i monografii. Prof. Tadeusz Trziszka został rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Zegary: arcydzieło rzemiosła w zasięgu ręki
26.02.2016
Dr Marek Brennesthul, specjalista od mechaniki pojazdów rolniczych i bezpieczeństwa pracy w rolnictwie, zbiera zegary. Naręczne i stojące. Nie tylko chętnie opowiada o ich historii, ale też i „leczy” te, które wymagają naprawy.
Integracja środowiska i promocja młodych
22.02.2016
Prof. Jarosław Bosy wiceprzewodniczącym Komitetu Geodezji Polskiej Akademii Nauk. Przewodniczącym został prof. Jan Kryński z Instytutu Geodezji i Kartografii.
Porozumienie na rzecz niepełnosprawnych studentów
16.02.2016
Trzynaście uczelni powoła Radę Ekspertów ds. Kształcenia Studentów z Niepełnosprawnością. Porozumienie będzie podpisane 29 lutego. Również przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Rekrutacja na studia magisterskie – II tura
16.02.2016
Jest jeszcze szansa – do piątku 19 lutego można rejestrować się na stacjonarne studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest aż 14 kierunków.
Technologia żywności – nauka z przyszłością
10.02.2016
Żywność funkcjonalna i bezpieczeństwo żywności. Nowe technologie i nowe wyzwania. O trendach i rozwiązaniach w produkcji żywności opowiada prof. Agnieszka Kita – nowa prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Naukowcy z UPWr unijnymi ekspertami
09.02.2016
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności to jedna z agencji UE. Jej zadaniem jest wspieranie Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich w wypracowywaniu najlepszych rozwiązań prawnych dotyczących szeroko pojętego bezpieczeństwa żywności.
Kolegium prorektorów, czyli kształcenie pod kontrolą
09.02.2016
– Jesteśmy wzorem dla wielu uczelni. (…) A wśród uczelni przyrodniczo-rolniczych – wiodącą w kształceniu na odległość – po kolegium prorektorów ds. studenckich i kształcenia prof. Danuta Parylak opowiada o wyzwaniach w kształceniu na uczelniach przyrodniczych.
Rekrutacja – ostatni moment na zostanie magistrem
05.02.2016
Samorealizacja, własne badania, sprecyzowana wiedza i wyjazdy – studenci studiów II stopnia opowiadają, dlaczego zdecydowali się kontynuować naukę na UPWr i dlaczego warto zostać magistrem. Rekrutacja jeszcze tylko do 15 lutego.
Pączki, pampuchy i kreple
04.02.2016
Kiedyś ze słoniną, dzisiaj na słodko. Posypane cukrem pudrem, polane lukrem, nadziane powidłami, czekoladą lub budyniem. W tłusty czwartek podniebieniami Polaków rządzą pączki. Pączusie.