Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności to jedna z agencji UE. Jej zadaniem jest wspieranie Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich w wypracowywaniu najlepszych rozwiązań prawnych dotyczących szeroko pojętego bezpieczeństwa żywności.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) tworzy sieci najlepszych naukowców, a oni udzielają wyjaśnień, opiniują, doradzają we wszystkich kwestiach, które mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz. Dwaj naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: prof. Roman Kołacz i dr Przemysław Cwynar (niegdyś doktorant profesora Kołacza) zostali mianowani krajowym ekspertami i powołani do pracy w sieci EFSA, zajmującej się zdrowiem i dobrostanem zwierząt (AHAW).
fot. Urszula Markowska
Warto przy tej okazji przypomnieć, że to właśnie prof. Roman Kołacz wprowadził pojęcie dobrostanu zwierząt do nomenklatury zootechniczno-weterynaryjnej w Polsce. Profesor pracował już jako ekspert dla instytucji unijnych, m.in. w latach 1998–2002 zasiadał, jako przedstawiciel Polski, w Stałym Komitecie ds. Ochrony Zwierząt podczas Transportu Międzynarodowego przy Radzie Europy w Strasburgu. W tym czasie kierował zespołem, którego zadaniem było dostosowanie prawa polskiego do unijnych przepisów z zakresu dobrostanu zwierząt gospodarskich, doświadczalnych i podczas transportu. Udział aż dwóch naukowców z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w międzynarodowej eksperckiej sieci to dobra wiadomość dla Uniwersytetu Przyrodniczego, oznacza zarówno możliwość wpływania na realne działania instytucji unijnych w ważnym dla przyrodników zakresie, ale także możliwość wymiany doświadczeń, kontakty, wspólne badawcze projekty.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.