Naukowcy z UPWr unijnymi ekspertami
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności to jedna z agencji UE. Jej zadaniem jest wspieranie Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich w wypracowywaniu najlepszych rozwiązań prawnych dotyczących szeroko pojętego bezpieczeństwa żywności.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) tworzy sieci najlepszych naukowców, a oni udzielają wyjaśnień, opiniują, doradzają we wszystkich kwestiach, które mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz. Dwaj naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: prof. Roman Kołacz i dr Przemysław Cwynar (niegdyś doktorant profesora Kołacza) zostali mianowani krajowym ekspertami i powołani do pracy w sieci EFSA, zajmującej się zdrowiem i dobrostanem zwierząt (AHAW).
Warto przy tej okazji przypomnieć, że to właśnie prof. Roman Kołacz wprowadził pojęcie dobrostanu zwierząt do nomenklatury zootechniczno-weterynaryjnej w Polsce. Profesor pracował już jako ekspert dla instytucji unijnych, m.in. w latach 1998–2002 zasiadał, jako przedstawiciel Polski, w Stałym Komitecie ds. Ochrony Zwierząt podczas Transportu Międzynarodowego przy Radzie Europy w Strasburgu. W tym czasie kierował zespołem, którego zadaniem było dostosowanie prawa polskiego do unijnych przepisów z zakresu dobrostanu zwierząt gospodarskich, doświadczalnych i podczas transportu. Udział aż dwóch naukowców z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w międzynarodowej eksperckiej sieci to dobra wiadomość dla Uniwersytetu Przyrodniczego, oznacza zarówno możliwość wpływania na realne działania instytucji unijnych w ważnym dla przyrodników zakresie, ale także możliwość wymiany doświadczeń, kontakty, wspólne badawcze projekty.
jc
Pliki do pobrania
-
35.16KB [ .pdf ]Data publikacji: 26-08-2019 13:45