eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI

29.09.2023

Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.

EU GREEN WP2 Staff Week i Students Council już w październiku na UPWr

28.09.2023

Już w październiku UPWr wystąpi w roli gospodarza spotkania przedstawicieli wszystkich krajów członkowskich sojuszu EU GREEN. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako lider pakietu roboczego WP2 – Model edukacyjny oparty na zrównoważonym rozwoju finalizuje przygotowania do Staff Weeku.

Tłumy wrocławian na Święcie sera i wina

25.09.2023

Za nami pierwsza dwudniowa edycja Święta sera i wina. Były tłumy przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie, zwiedzanie nowo otwartej serowarni i warsztaty dla dzieci. Na Pawłowicach gościł też finalista MasterChef, Mateusz Krojenka.

Zapraszamy do zwiedzania serowarni

21.09.2023

Podczas Święta sera i wina w Centrum Produktu Regionalnego UPWr będzie można zwiedzić serowarnię i zobaczyć, jak wytwarza się sery rzemieślnicze. W tajniki tego procesu wprowadzać będzie dr Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych.

UPWr i ESA szkolą hydrologów

21.09.2023

Na zaproszenie UPWr i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) do Wrocławia przyjechali najlepsi specjaliści z obszaru hydrologii z całego świata, by poszerzyć swoje kompetencje w dziedzinie teledetekcji środowiska oraz analizy potencjalnych zagrożeń związanych z wodą. Szkolenie to stanowi integralną część programu EO Science for Society w ramach inicjatywy ESA FutureEO.

Święto sera, wina i MasterChef

20.09.2023

Mateusz Krojenka, finalista 7. edycji programu „MasterChef” o tradycji w kuchni, gotowaniu dla publiczności i daniach, jakie ta publiczność będzie mogła skosztować podczas tegorocznego Święta sera i wina na Pawłowicach.

Międzynarodowy Kongres Tutoringu na UPWr

19.09.2023

Aktywizujące narzędzia w tutoringu naukowym, jakim tutorem byłby Wiedźmin i Mały Książę? Czy możliwe jest sformułowanie listy 10 filmów, które powinien znać każdy tutor? To tylko kilka z wielu tematów, jakie poruszane będą na X Międzynarodowym Kongresie Tutoringu, którego UPWr jest głównym partnerem.

Przed nami Święto sera i wina

18.09.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody kolejnej edycji Święta sera i wina – po raz pierwszy dwudniowe. 23 i 24 września w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym na wrocławskich Pawłowicach czekać będzie mnóstwo atrakcji.

Naukowcy UPWr rozwijają u najmłodszych pasję do nauki na Uniwersytecie Dzieci

18.09.2023

Na wydarzeniu Fundacji Uniwersytet Dzieci, które odbyło się 16 września, dr Anna Żołnierczyk została wyróżniona Nagrodą Uniwersytetu Dzieci, a prof. Wojciech Niżański przeprowadził wykład otwarty na temat tego, jak pomóc w ratowaniu ginących gatunków zwierząt za pomocą technik in vitro.

XXVI Dolnośląski Festiwal Nauki

15.09.2023

Nauka Porusza – to hasło tegorocznego Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Jak co roku program imprezy jest bogaty i atrakcyjny, a naukowcy UPWr mają w tym spory udział. Fascynująca podróż do świata owadów oraz wirusów, bakterii i grzybów, odkrywanie tajemnic pszczelego ula, czy wykład o tym, jakie rośliny sprzyjają miłości, to tylko niewielka część naszych propozycji dla Dolnoślązaków.

Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna

14.09.2023

Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.

Narodowe Czytanie „Nad Niemnem” w Złotówku

11.09.2023

Słońce, las, śpiew ptaków... W tak pięknych okolicznościach przyrody nad stawami w Ośrodku Badań Środowiska Leśnego w Złotówku czytano „Nad Niemnem” Elizy Orzeszkowej.

Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym

05.09.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.

Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego

24.08.2023

Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.

WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni

04.08.2023

Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.

Absolwent Dawid Fedko: – Budownictwo daje wiele możliwości

02.08.2023

Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Dawid Fedko, opowiada o tym, jak znalazł swoją drogę w budownictwie, jak technologia zmienia branżę i jak doświadczenie w piłce nożnej przydaje mu się na co dzień w pracy.

Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek

26.07.2023

Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.

Naukowcy z UPWr wzięli udział w szkole letniej projektu SEASONED w Hiszpanii

20.07.2023

Dziesięcioro młodych naukowców z UPWr wzięło udział w szkole letniej projektu SEASONED zorganizowanej przez Uniwersytet Miguela Hernandeza de Elche w Orihueli (UMH), koordynowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Przez pięć dni poznawali tajniki analizy sensorycznej, zwiedzali laboratoria i lokalne targowiska oraz dyskutowali z przedstawicielami czołowych hiszpańskich producentów żywności.

Agata Skubisz dba o to, by na uczelni było zielono

17.07.2023

Na korytarzach między budynkami Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt od kilku lat przybywa zieleni. Za te piękne rośliny odpowiedzialna jest Agata Skubisz, której największą pasją są kwiaty.

UPWr po raz pierwszy gospodarzem programu BIP w ramach EU GREEN

10.07.2023

W ramach działań EU GREEN UPWr zorganizował kurs Blended Intensive Programme (BIP SOIL) dotyczący ochrony gleby i zarządzania glebami zdegradowanymi i przemysłowymi. Za nami pierwsza, stacjonarna część.

Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr

07.07.2023

Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 48

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png