wybierz kategorie wiadomości
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
Projekt SYMBIOREM – opracowywanie nowych biotechnologii na rzecz czystszego środowiska
21.09.2022
Uniwersytet Kraju Basków i organizacja Greenovate! Europe rozpoczyna projekt SYMBIOREM, który ma ograniczyć zanieczyszczanie środowiska za pomocą innowacyjnych procesów bioremediacji. Udział UPWr w tym projekcie da uczelni dostęp do najnowszych technologii i pozwoli naukowcom na pracę w międzynarodowym konsorcjum i współpracę ze światowej sławy specjalistami od bioremediacji.
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
Trwa 25. Dolnośląski Festiwal Nauki!
20.09.2022
Liczy się Nauka! – to hasło jubileuszowego Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Jak co roku program imprezy jest bogaty i atrakcyjny, a naukowcy UPWr mają w tym spory udział. Przygotowali wiele interesujących wykładów i warsztatów, m.in. na temat kuchni molekularnej, relacji człowieka z kotem, czy tajemnic wody.
Wieczory Pawłowickie wracają. Z gwiazdami
20.09.2022
Konrad Imiela, aktor, kompozytor, reżyser i dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Muzycznego Capitol. Christian Danowicz i Dawid Lubowicz – dwóch skrzypków, których nagrana niedawno płyta „Stories” zebrała entuzjastyczne recenzje. Katarzyna Groniec – laureatka Przeglądu Piosenki Aktorskiej. I wreszcie koncert kolęd w wykonaniu Chóru Uniwersyteckiego pod dyrekcją prof. Alana Urbanka. Taki jest plan na Wieczory Pawłowickie do końca roku 2022.
Przed nami VII edycja Święta sera i wina
19.09.2022
Po dwuletniej przerwie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody siódmej edycji Święta sera i wina do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
Warsztaty z symulacji endoskopowych
13.09.2022
Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.
Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami
08.09.2022
To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.
Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia
31.08.2022
Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.
Wysokość szczytów w Tatrach do poprawki
31.08.2022
Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr przeprowadzili dokładne pomiary tatrzańskich szczytów. W ich wyniku trzeba będzie poprawić wiele atlasów i podręczników. Świnica okazała się bowiem wyższa o metr, Skrajny Granat na Orlej Perci o trzy metry, a słupek graniczny na Rysach ma już 2500 m n.p.m.
Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji
17.08.2022
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.
UPWr ze statusem Uniwersytetu Europejskiego
01.08.2022
Decyzją Komisji Europejskiej międzynarodowe konsorcjum EU GREEN, do którego należy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymało status Uniwersytetu Europejskiego. To dla naszej uczelni duży prestiż oraz szansa na umiędzynarodowienie kierunków studiów, współpracę naukową i wymianę doświadczeń w obszarze innowacji.
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
Prof. Niżański i prof. Pawęska z ważnymi nagrodami
21.07.2022
Prof. Niżański wyróżniony na Światowym Kongresie Rozrodu Małych Zwierząt w Mediolanie – międzynarodowa kapituła przyznała mu BASIC RESEARCHER CAREER AWARD. Prof. Pawęska z Nagrodą im. Benedykta Polaka i Rady Badań Medycznych Republiki Południowej Afryki.
Bioeconomy – jeden kierunek na dwóch uczelniach
20.07.2022
Bioeconomy to nowy, anglojęzyczny kierunek studiów oferowany wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnikę Wrocławską. Te interdyscyplinarne studia wzbogacą Twoje przyszłe CV i zwrócą uwagę potencjalnego pracodawcy. Nabór trwa.
UPWr umocnił pozycje w Szanghajskim Rankingu GRAS 2022
19.07.2022
To już 6. edycja prestiżowego rankingu Szanghajskiego Global Ranking of Academic Subjects, oceniającego efektywność naukową instytucji na całym świecie w różnych dyscyplinach. W tym roku UPWr umocnił swoją pozycję w food science and technology – pierwsze miejsce w kraju i veterinary sciences – na pozycji czwartej.
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.