eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Przed nami VII edycja Święta sera i wina

Po dwuletniej przerwie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody siódmej edycji Święta sera i wina do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.

Święto sera i wina organizowane jest od 2014 roku, ale ze względu na pandemię wirusa COVID-19 wydarzenie to od dwóch lat było zawieszone.

W tym roku, 25 września, na wrocławskie Pawłowice ponownie zawitają producenci regionalnych przysmaków, smakosze i amatorzy gotowania. Podczas kiermaszu będzie można spróbować różnych serów i win, spacerując po pięknym terenie pałacu. Będzie można także kupić chleb, wędliny, czy miody od lokalnych producentów.

Plakat ser i wino

W programie wydarzenia oprócz kiermaszu planowany jest także finał konkursu kulinarnego „Pojedynek mistrzów kuchni”. Uczestnicy konkursu będą mieli za zadanie zaprojektować i wykonać oryginalne dania z zastosowaniem wybranych gatunków serów i win pochodzących z regionu Dolnego Śląska, a także w kreatywny sposób zaprezentować wartość odżywczą i walory przygotowanych potraw. Gra jest warta świeczki, bo zdobywcy pierwszych trzech miejsc mogą liczyć na nagrody finansowe od rektora prof. Jarosława Bosego. Oceniać talent kucharzy będą dr Marzena Styczyńska – kierowniczka Katedry Żywienia Człowieka i przewodnicząca komisji, Jakub Kuroń – juror honorowy, Rafał Grzegorzek – szef kuchni w restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju oraz Zbigniew Koźlik szef kuchni i prezes zarządu restauracji Golden Records Club we Wrocławiu.

Podczas Święta wina i sera odbędą się także warsztaty: z robienia kiszonek organizowane przez Gospodarstwo Rolne Sznajder, serowarskie koordynowane przez dr. Marka Szołtysika, winiarskie koordynowane przez prof. Joannę Chmielewską i sensoryczne dla dzieci organizowane przez dr Martę Czaplicką. Zapisy dostępne są na stronie Evenea.

Wybrani producenci regionalnych serów i win wezmą także udział w konkursie na najlepszy ser i najlepsze wino. Oceni je jury z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a nagrody wręczy zwycięzcom m.in. rektor prof. Jarosław Bosy.

Gościem specjalnym wydarzenia jest Jakub Kuroń – zawodowy kucharz, szef kuchni, który od wielu lat prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne. Jak mówi, gotuje odkąd tylko pamięta, a jako syn Macieja Kuronia wychowywał się w domu, w którym aromat gotowanych potraw zastępował wszelkie inne zapachy. Od dziecka prowadził z nim pokazy kulinarne. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został zawodowym kucharzem. Prowadził już wspólnie z bratem program „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia+. Występuje też gościnnie w innych stacjach telewizyjnych.

Stoisko ser
Podczas kiermaszu będzie można skosztować i kupić regionalne sery lokalnych producentów

Smakoszy z pewnością ucieszy też fakt, że na terenie Centrum Rozwojowo-Edukacyjnego na Pawłowicach znajdzie się strefa food trucków. Będzie można zjeść burgery, hot dogi, tosty, bułki bao, gofry i naleśniki albo napić się aromatycznej kawy czy orzeźwiającej lemoniady.

Całość imprezy uświetni występ Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Jedliniok, którego członkowie przeprowadzą także warsztaty z tańców ludowych.

Szczegółowy program VII Święta sera i wina.

Jak dojechać na Święto sera i wina?

Powrót
19.09.2022
Głos Uczelni
wydarzenia

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg