Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia
Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.
Profesor Odilio Alves-Filho jest uznanym naukowcem i autorem wielu naukowych artykułów oraz książek. Posiada niemal dwadzieścia patentów na nowoczesne systemy suszenia stosowane w wielu procesach produkcyjnych, które dzięki nim stają się sprawniejsze, energoszczędne i korzystne.
Prof. Odilio Alves-Filho jest także założycielem serii konferencji Nordic Drying Conference, którą w 2012 roku rozszerzył na Nordic Baltic Drying Conference, dołączając kraje bałtyckie. Konferencje te dotyczą problemów suszenia i odwadniania, są także platformą umożliwiającą nawiązanie współpracy między środowiskiem akademickim a przemysłem. Profesor był dziekanem Katedry Inżynierii Mechanicznej i Przemysłowej na Norweskim Uniwersytecie Naukowo-Technicznym w Trondheim, a obecnie jest kierownikiem Centrum Doskonałości Center of Excellence in Dewatering i dyrektorem ds. inżynierii oraz badań i rozwoju (B+R) w firmie Waister AS i dyrektorem generalnym NewDryTech AS.
– Suszenie to jeden z najstarszych sposobów przechowywania żywności. Powszechnie wiadomo, że Wikingowie suszyli ryby na wietrze, rozkładając je na skałach. Zimą ich metody przypominały współczesną liofilizację atmosferyczną, a latem odpowiadały suszeniu słonecznemu. W zasadzie nadal stosujemy te same metody co przed wiekami, ale z użyciem nowoczesnych środków i procesów – mówi prof. Alves-Filho.
Norwegia, skąd pochodzi profesor, cechuje się długimi zimami, a taki klimat sprzyja suszeniu dorsza i innych ryb, które stały się tu tradycyjnym produktem. Dziś kraj ten przoduje w produkcji suszonego dorsza i eksportuje go na cały świat. Jednocześnie Norwegia wspiera badania i rozwój zielonych technologii, jaką jest m.in. suszenie pompami ciepła (HP), nad którą pracuje prof. Alves-Filho. Proces ten jest energooszczędny, zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Powszechnie pompy ciepła wykorzystuje się do ogrzewania domów, ale jak podkreśla prof. Odilio Alves-Filho, stosuje się je również do suszenia – i to od dłuższego czasu. Projektowanie suszarek z pomp ciepła jest jednak złożone i wymaga wiedzy z wielu dziedzin, w tym z chłodnictwa, termodynamiki, dynamiki przepływu płynów, czy wymiany ciepła i masy.
Po lewej pompa do suszenia odpadów rybnych, a po prawej projekt suszarki fot. archiwum prywatne
Stosowanie pomp ciepła w suszeniu, zdaniem naukowców, ma obiecującą przyszłość. – Pompy ciepła i systemy osuszania pompami ciepła rozwiązują wiele problemów, z którymi borykamy się jako społeczeństwo, w tym w kwestiach związanych z energią i odpadami. Po pierwsze, zastosowanie pompy ciepła do ogrzewania i chłodzenia domu zmniejsza miesięczne rachunki za prąd. Po drugie, zastosowanie ich w przemyśle pomaga zmniejszyć zużycie paliw kopalnych, co oznacza mniejszą emisję gazów cieplarnianych, a w konsekwencji spowalnia globalne ocieplenie – wyjaśnia prof. Alves-Filho, dodając, że pompy ciepła można też wykorzystywać do przetwarzania mokrych odpadów organicznych w cenne produkty suszone, takie jak nawozy, paliwo, pasze dla zwierząt, a nawet składniki dla piekarni. Ta metoda suszenia stosowana w przemyśle spożywczym pozwala na zachowanie wartości odżywczych produktu – wszystko odbywa się w obiegu zamkniętym, proces jest całkowicie kontrolowany, co oznacza to, że w produkcie zachowywane są składniki odżywcze, witaminy, białka i wszystkie inne ważne związki bioaktywne.
Suszenie za pomocą pomp ciepła to nie tylko wszechstronna, ale także zrównoważona technologia. – Ponieważ działa w obiegu zamkniętym, nie emituje zanieczyszczających gazów i pyłów. Ponadto, para wodna jest kondensowana, odzyskiwana i ponownie wykorzystywana w procesie, więc nie marnujemy wody. Nowe suszarki są nawet tak zaprojektowane, by wykorzystywały naturalne płyny, co oznacza dodatkowe zmniejszenie zapotrzebowania na wodę, a w konsekwencji przyczyniania się to do minimalnego wpływu na globalne ocieplenie w porównaniu z tradycyjnymi systemami suszącymi – wyjaśnia naukowiec.
Uproszczony schemat działania pomp ciepła w procesie suszenia animacja z archiwum prywatnego
Ta technologia suszenia jest opatentowana i licencjonowana do użytku przemysłowego, aczkolwiek nadal nie jest powszechnie stosowana. W wielu krajach nie ma odpowiednich przepisów, a w większości branż łatwiej jest wywozić odpady na wysypisko.
– Powinniśmy tworzyć instrumenty wpływające na przedsiębiorstwa, by właściwie przetwarzały odpady. Jeśli chodzi zaś o zastosowanie suszenia pompami ciepła w przemyśle spożywczym, to z pewnością obniżyłoby to ceny żywności ze względu na co najmniej dwukrotne zmniejszenie zużycia energii – tłumaczy naukowiec.
Nordic Baltic Drying Conference
Podczas czwartej edycji Nordic Baltic Drying Conference prof. Alves-Filho wygłosi wykład na temat przetwarzania mokrych odpadów organicznych w wartościowe produkty suszone. – Pokażę, jak nasza technologia suszenia może być stosowana do przetwarzania odpadów w hotelach, punktach gastronomicznych, browarach i sektorze akwakultury – mówi.
Głównymi organizatorami konferencji po stronie polskiej są prof. Anna Michalska-Ciechanowska, prof. Adam Figiel i prof. Agnieszka Kita z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Nasza współpraca rozpoczęła się jeszcze na początku lat dwutysięcznych, gdy pracowałem z prof. Adamem Figielem i pomagałem prof. Annie Michalskiej-Ciechanowskiej podczas jej stypendium naukowego na mojej uczelni w Norwegii. Muszę przyznać, że są to bardzo kompetentni i wysoce profesjonalni eksperci – mówi prof. Alves-Filho, dodając, że budowanie partnerstw z polskimi uczelniami jest niezwykle istotne, bo Polska i Norwegia nie tylko dzielą to samo morze, ale i planetę.
Pompa ciepła używana do suszenia zielonego groszku i kukurydzy fot. archiwum prywatne
– Dbanie o środowisko to nasz wspólny obowiązek. Jak widać z nazwy, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu skupia się w szczególności na technologii i procesach w odniesieniu do ich wpływu na środowisko. I to jest dokładnie to, co wszyscy powinniśmy robić: tworzyć nowe procesy i technologie, które mają minimalny wpływ na otaczający nas świat – podkreśla norweski naukowiec.
– Zarówno Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, jak i inne polskie uczelnie, na przykład Politechnika Łódzka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie czy Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, mają duży potencjał i silne grupy badawcze w dziedzinie suszenia, a w skład zespołów wchodzą młodzi, zdolni naukowcy. Ponadto realizowany jest ogrom ciekawych i ważnych dla środowiska projektów. Myślę, że dziś polskie grupy badawcze są jednymi z najsilniejszych w Europie w dziedzinie suszenia – mówi profesor.
Czwarta edycja Nordic Baltic Drying Conference, w której wezmą udział uczestnicy z szesnastu krajów Europy, Ameryki i Azji, to doskonała okazja do poszerzenia horyzontów, sprawdzenia nad jakimi rozwiązaniami pracują naukowcy z innych uczelni oraz znalezienia ciekawych tematów do wspólnej pracy i nowych projektów. – Wspaniale jest też zobaczyć ilu studentów bierze udział w konferencji! Polska ma przed sobą świetlaną przyszłość w technologii i procesach suszenia – podsumowuje prof. Alves-Filho.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.