wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQgpCFIMFlcmFlQSKhZKJFZ4VBEqDQ0TTxYUGiQpT1dAGTcOVzkcDy4LVgg4D1gQUDlfAzYNTVsTU1BfajwfAggMJhVuDxNYd0ECWGdGVS5ZMhJOehgPE08WAhIvKTIEBkt_UB1EFBUjF0UVJwhcPRVvEho9HxBSAkAXFCc-FE9OSzYISwNVQG8AT0lyVEF9BGUSCQ/prof_kucharska_glowne.jpg)
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQArAEQBAggsAF0baUgbKV45VVZiSgpfAkEVBjotDgcDNndRA1QoSH1RBCUsCFY4WTAdRnYCE1ZBGFADOiMHCAEdGghVRE1YeEEbWCcFVygVbxIENEpPExNVFRYXJQlPWFhpQ1IJGQ4_DFsWLhYbdRU7VQMrCwJFBlMdATFuQU8RAD8EE1xVGTVQDkozVgp_FSg/inauguracja_2022_2023_glowne-2.jpg)
Zaczynamy nowy rok akademicki!
05.10.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uroczyście zainaugurował rok akademicki 2022/2023.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV1PTksjCF0DVUBvClkbPgNMPVY2WhUHGxFeB1sFGjsnAhoDNndRA1QoHSEMQBQuSlM_UHccVigaDFsGVwYsIShPV0BcZ00TChYUKkENWDsIG2MVJVETPTcKVUEOQ19qLwIDFhsqDV0DBVh3QVkfPBdaLkMwVxsqEUEdQUcbCS1uV08BEXZYAR5FSX1BSg/inauguracja_srodowiskowa_2022_glowne.jpg)
Inauguracja środowiskowa uczelni Wrocławia za nami
03.10.2022
Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich uczelni Wrocławia tradycyjnie odbyła się w Auli Leopoldyńskiej UWr. – Radość dzisiejszego dnia jest daleka od beztroski, bo mamy świadomość, że niełatwy rok przed nami – podkreślał w przemówieniu inauguracyjnym prof. Krystian Kiełb, przewodniczący KRUWiO.
![](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQMwA1gKEg8-GWgZIwFUJlZ3HFY-AQ9UQQ5QGT0uAQQHHDYbbgEbFToNVlQhFF5tG3dABjcCBlIXaxsXanZPWEBFZw1QCBBYd0FHFmlIGz9WMlUrMQxBC1IYUBAnIhkfDQUpBENETVgjBkAJKAVNKlA6Qg16REFCCk4XUXJuDhVRUHUZA1VHWDA/jublieusz_glowna.jpg)
70 lat Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy
30.09.2022
Były podziękowania pełne wzruszeń, ale też przypomnienie historii polskiej nauki tworzonej przez wybitne postaci związane z Katedrą Chemii Żywności i Biokatalizy – tak świętowano 70-lecie istnienia jednostki, która od początku była jednym z naukowych filarów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIqD1YUEgkSDV4AKgpKJF53HFY-AQ9UQQ5QFTopAw4KRCcUXQoTFSpNXQosRhVtRydfHj0LF24KUFBJanlPQUAFJA9WRE1YPQ8VVmkUWChSClkQelJSHUFXHR08PgIBDgw3QwtEGR86EFQbPwFeIEUsElh6GwpLBhZIUSs0XlRSEXdSAUQK/french-bulldog.jpg)
Czy niektóre rasy psów znikną?
29.09.2022
W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQ4kFVkDBQlvTxUcIghcbQ13Qg06BgpaPFMeHD8iDEMIGSJDHUQHCCIJUhk_O1ArFW8SQXpEQV0CWhVRcm4dAUBFZxFQARIlJAcVQHpIGyxYO0QGNwQPVBEWSFEmKRoeAQgxBFYJBQNvTxUJIh5cbQ13UwxrUVNJUQdCUTU/rybnik_glowna.jpg)
Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę
27.09.2022
UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTRogE24PKA0kDVhYZ0ZfJlswEk56GA9UDVEALH1hXEMIGSJDHUQHCCIJUhk_O1ArFW8SQXpEQV0CWhVRcm4dAUBFZxFQARIlJAcVQHpIGyxYO0QGNwQPVBEWSFEmKRoeAQgxBFYJBQNvTxUJIh5cbQ13UwxrUVNJUQdCUTU/plener_5-1.jpg)
VII Święto sera i wina za nami
26.09.2022
Tłumy wrocławian, kolejki przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie i sensoryczne dla dzieci, wreszcie nagrody w konkursach – po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią Święto sera i wina wróciło do Pawłowic.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQ4qFV4RFhQkBhVWaQJQI1J3ClY_BAxGDVUtQWYmHQpARWcRQwkdHy4XaBMvRgNtAnccVjQJDVZBDlADJG5BTxIIIgRuDxNYd1IbWCgLVztFOlwYPRpBC0FaFwQ7LwwZBw4qE0hEW1g-Ck0faV4bLE9mCUQgWlABQUk/glowna_2.jpg)
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfF4xTRo8DFMPGAgoDhVWaQJQI1J3ClY_BAxGDVVcGTgrT0FAGTcOWwMUDhIKU1hxRgxtG3dcFTYPQQtBRB5RZG4dDAUMGghVRE1LYUFUFSUQSyBbOVUGelJBXwZDARApOAgKDRs8Qx1EBBM3BhVAaQdBfA5lSEZrWEFM/glowna.jpg)
Projekt SYMBIOREM – opracowywanie nowych biotechnologii na rzecz czystszego środowiska
21.09.2022
Uniwersytet Kraju Basków i organizacja Greenovate! Europe rozpoczyna projekt SYMBIOREM, który ma ograniczyć zanieczyszczanie środowiska za pomocą innowacyjnych procesów bioremediacji. Udział UPWr w tym projekcie da uczelni dostęp do najnowszych technologii i pozwoli naukowcom na pracę w międzynarodowym konsorcjum i współpracę ze światowej sławy specjalistami od bioremediacji.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIwE14IWhAsCEIYaUgbKV45VVZiSghEEVscXi8gAhoMCGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/kuron-glowna.jpg)
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
![](/thumb/4GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQ0jDxNKVRwkD1JYcUZdKVkKVxg3Hw1QTV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/dfn_glowna.jpg)
Trwa 25. Dolnośląski Festiwal Nauki!
20.09.2022
Liczy się Nauka! – to hasło jubileuszowego Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Jak co roku program imprezy jest bogaty i atrakcyjny, a naukowcy UPWr mają w tym spory udział. Przygotowali wiele interesujących wykładów i warsztatów, m.in. na temat kuchni molekularnej, relacji człowieka z kotem, czy tajemnic wody.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTRMkEV4RHh8pGWgNIgFaNVgnSSsoCRRdDEMbECMlCE9OSyMIXQNVQG8EWxU8ClhhXSVXVnRKE0MMXhcQPBMECUBTZ1QTSlUWLA1QWHFGSSMVeRIEOQ8GbgpQUEl5YE8ODQcxE14KGx8_QQ1YJQFOPFQ0RBE_BxFIQRhQACE2CE9YSyYZAl9HAn9QB1g2/glowna.jpg)
Wieczory Pawłowickie wracają. Z gwiazdami
20.09.2022
Konrad Imiela, aktor, kompozytor, reżyser i dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Muzycznego Capitol. Christian Danowicz i Dawid Lubowicz – dwóch skrzypków, których nagrana niedawno płyta „Stories” zebrała entuzjastyczne recenzje. Katarzyna Groniec – laureatka Przeglądu Piosenki Aktorskiej. I wreszcie koncert kolęd w wykonaniu Chóru Uniwersyteckiego pod dyrekcją prof. Alana Urbanka. Taki jest plan na Wieczory Pawłowickie do końca roku 2022.
![](/thumb/4GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTRMkEV4RHh8pGRoJLhZYYl54Rx02CUEdQVIbHy1uV08RDDdMWEsAEyMMGh0nC04hVntaBD9KTxMTRh0ZLS8ZMgsNZ1sTU1VWbw9WFCxGA21HORJYehgCVgZrGxdqdlxBQAoqD0UUGBYhBkVYcUZXKkAmUxUsDQReEU1QX2o_BBcHS39DUh5EQ30bBUl7RkQ/ser-i-wino-glowna.jpg)
Przed nami VII edycja Święta sera i wina
19.09.2022
Po dwuletniej przerwie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody siódmej edycji Święta sera i wina do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.
![](/thumb/2GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTRkwEktEW1grClsfaV4bOFg_Ux09CwtuE0EBCRc_AQQGDDdPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/wojciech_pusz_slider.jpg)
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
![](/thumb/4GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIwA1gHHCZiDVgNLkYVbVE8XBF6UkFGAkYBCTwtGRQ9DCsFXhUcFT0MQB8UA1UgQDtRWjIYBBNPFgIBJyYIDhY2LAUTXFVPb08VFioKXm0Nd0AYekRBQQJTFywhKE9XU0VnAl4IAwgiD1sfOUYDbVkwRwc7CRdUBFsACmpgTx4LEyBDC0QUAn5aBwJ5VwltSg/warsztaty_endoskopowe_glowna.jpg)
Warsztaty z symulacji endoskopowych
13.09.2022
Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.
![](/thumb/xGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIkA1AKFlhhQVETJwEbdRU-URY5BAIfCUQVUWRuHR8NAyACRTkeHm9ZFU9pSBsjVjtXVmJKE11BGFADKSsIMgsNZ1sASlUZIg1DCCQIVSpFdwpWNg0UQgBVBhYvIx8UQEVnElgcElh3QVQCeF0JNwVmAFYl/kabala.jpg)
Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami
08.09.2022
To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQYhCF0PGFcsD0EfOElfJls9X1Z0SgVYD1FQSWojCQQOACpMUAoBHz5OURMnDFZhXSVXVnRKE0MMXhcQPBMECUBTZ1QTSlUWLA1QWHFGSSMVeRIEOQ8GbgpQUEl5YE8ODQcxE14KGx8_QQ1YJQFOPFQ0RBE_BxFIQRhQACE2CE9YSyYZAl9HAn9QB1g2/odilio-alves-filho.jpg)
Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia
31.08.2022
Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.
![](/thumb/qGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTR0kFUMfVVZvBV4WLkYDbUM0RAYhRQRdDEMcEmYmHQpARWcRQwkdHy4XaBMvRgNtAnccVjQJDVZBDlADJG5BTxIIIgRuDxNYd1IbWCgLVztFOlwYPRpBC0FaFwQ7LwwZBw4qE0hEW1g-Ck0faV4bLE9mCUQgWlABQUk/tatry-glowna.jpg)
Wysokość szczytów w Tatrach do poprawki
31.08.2022
Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr przeprowadzili dokładne pomiary tatrzańskich szczytów. W ich wyniku trzeba będzie poprawić wiele atlasów i podręczników. Świnica okazała się bowiem wyższa o metr, Skrajny Granat na Orlej Perci o trzy metry, a słupek graniczny na Rysach ma już 2500 m n.p.m.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRo1DkUNFhQkBmgILg9NIEV3HFY-AQ9UQQ5QFCQjGgMDNndPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/glowna_2.jpg)
Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji
17.08.2022
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRkkElsDKAo_AlQVPApQJFgiElh6DgpdBhZIUTgtHgcHNiINXhEZG2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRSVZaSHROBEN7SQt6DndN/pasje_glowna.jpg)
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRoqE14NGFhhQVETJwEbdRUmXwY3AwxuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/soroko_glowna.jpg)
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.