eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość

07.10.2022

Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.

Zaczynamy nowy rok akademicki!

05.10.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uroczyście zainaugurował rok akademicki 2022/2023.

Inauguracja środowiskowa uczelni Wrocławia za nami

03.10.2022

Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich uczelni Wrocławia tradycyjnie odbyła się w Auli Leopoldyńskiej UWr. – Radość dzisiejszego dnia jest daleka od beztroski, bo mamy świadomość, że niełatwy rok przed nami – podkreślał w przemówieniu inauguracyjnym prof. Krystian Kiełb, przewodniczący KRUWiO.

70 lat Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy

30.09.2022

Były podziękowania pełne wzruszeń, ale też przypomnienie historii polskiej nauki tworzonej przez wybitne postaci związane z Katedrą Chemii Żywności i Biokatalizy – tak świętowano 70-lecie istnienia jednostki, która od początku była jednym z naukowych filarów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Czy niektóre rasy psów znikną?

29.09.2022

W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.

Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę

27.09.2022

UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.

VII Święto sera i wina za nami

26.09.2022

Tłumy wrocławian, kolejki przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie i sensoryczne dla dzieci, wreszcie nagrody w konkursach – po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią Święto sera i wina wróciło do Pawłowic.

Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki

23.09.2022

Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.

Projekt SYMBIOREM – opracowywanie nowych biotechnologii na rzecz czystszego środowiska

21.09.2022

Uniwersytet Kraju Basków i organizacja Greenovate! Europe rozpoczyna projekt SYMBIOREM, który ma ograniczyć zanieczyszczanie środowiska za pomocą innowacyjnych procesów bioremediacji. Udział UPWr w tym projekcie da uczelni dostęp do najnowszych technologii i pozwoli naukowcom na pracę w międzynarodowym konsorcjum i współpracę ze światowej sławy specjalistami od bioremediacji.

Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi

21.09.2022

Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.

Trwa 25. Dolnośląski Festiwal Nauki!

20.09.2022

Liczy się Nauka! – to hasło jubileuszowego Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Jak co roku program imprezy jest bogaty i atrakcyjny, a naukowcy UPWr mają w tym spory udział. Przygotowali wiele interesujących wykładów i warsztatów, m.in. na temat kuchni molekularnej, relacji człowieka z kotem, czy tajemnic wody.

Wieczory Pawłowickie wracają. Z gwiazdami

20.09.2022

Konrad Imiela, aktor, kompozytor, reżyser i dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Muzycznego Capitol. Christian Danowicz i Dawid Lubowicz – dwóch skrzypków, których nagrana niedawno płyta „Stories” zebrała entuzjastyczne recenzje. Katarzyna Groniec – laureatka Przeglądu Piosenki Aktorskiej. I wreszcie koncert kolęd w wykonaniu Chóru Uniwersyteckiego pod dyrekcją prof. Alana Urbanka. Taki jest plan na Wieczory Pawłowickie do końca roku 2022.

Przed nami VII edycja Święta sera i wina

19.09.2022

Po dwuletniej przerwie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody siódmej edycji Święta sera i wina do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.

Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć

14.09.2022

Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.

Warsztaty z symulacji endoskopowych

13.09.2022

Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.

Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami

08.09.2022

To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.

Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia

31.08.2022

Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.

Wysokość szczytów w Tatrach do poprawki

31.08.2022

Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr przeprowadzili dokładne pomiary tatrzańskich szczytów. W ich wyniku trzeba będzie poprawić wiele atlasów i podręczników. Świnica okazała się bowiem wyższa o metr, Skrajny Granat na Orlej Perci o trzy metry, a słupek graniczny na Rysach ma już 2500 m n.p.m.

Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji

17.08.2022

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.

Czym pasjonują się pracownicy UPWr?

16.08.2022

Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.

Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt

02.08.2022

Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg