wybierz kategorie wiadomości
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
Na UPWr otwarto Europejską Pasiekę Miejską
29.06.2022
Osiem uli, a w nich setki tysięcy pszczół, obok łąka kwietna, by owady miały gdzie się pożywić, a w perspektywie pyszny miód. UPWr otwiera drugą uczelnianą pasiekę. To efekt współpracy uczelni oraz Biura Parlamentu Europejskiego we Wrocławiu.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Prof. Artur Gryszkin: – Niewiedza nie jest błędem – jesteśmy na uczelni po to, by się uczyć
14.06.2022
O zamiłowaniu do dydaktyki i swojej pasji, potrzebie wzajemnego szacunku, zaangażowania i dobrego humoru, a także o robieniu frytek, chipsów i… spirytusu, opowiada prof. Artur Gryszkin z Zakładu Technologii Węglowodanów.
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.
Mobilność na UPWr: Erasmus i NAWA szansą na edukacyjny wyjazd
09.06.2022
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.
Kubek dla wykładowcy – na podium dwóch prowadzących z UPWr
08.06.2022
Wyłoniono zwycięzców 10. edycji plebiscytu „Kubek dla wykładowcy” organizowanego przez Radio Luz – na najlepszych wykładowców wrocławskich uczelni. Wśród najbardziej lubianych na trzecim miejscu ex aequo znaleźli się wykładowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: dr Paweł Migdał oraz prof. Tomasz Malczyk.
Jaki będzie dziekanat w przyszłości?
01.06.2022
O tym jak można ulepszyć dziekanat, jak wyglądała praca w nim kiedyś, jak być może będzie wyglądała w przyszłości i o kilku zabawnych anegdotach opowiadają pracownicy dziekanatu Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego.
Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć
24.05.2022
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.
Prof. Mocek: – Ludzkość nie docenia gleby, bo jej nie rozumie
17.05.2022
Prof. Andrzej Mocek, w dniu Święta Uniwersytetu Przyrodniczego zostanie doktorem honoris causa naszej uczelni. Wybitny naukowiec przed uroczystością opowiada o znaczeniu gleby dla rozwoju cywilizacji, o tym, jak się „leczy” zdegradowane gleby, o budowaniu autorytetu i szczęściu w życiu.
Żegnamy prof. Irenę Górską
13.05.2022
Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.
Prof. Tomasz Malczyk: – Na zajęciach najważniejszy jest dialog
09.05.2022
Prof. Tomasz Malczyk z Instytutu Gospodarki Przestrzennej opowiada między innymi o istotności dialogu w dydaktyce i życiu zawodowym oraz swoich systemach nauczania.
Prof. Hadaś: – Szkoła Doktorska to rewolucja
05.05.2022
Prof. Tomasz Hadaś, członek Rady Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w roku akademickim 2021/2022 przewodniczący jej komisji rekrutacyjnej przyznaje, że coraz częściej kandydaci do SD wiedzą, czego chcą i od szkoły, i od promotora. Wciąż jednak nie doceniają znaczenia umiędzynarodowienia.
Złoty Medal targów Polagra Premiery dla projektu UPWr!
29.04.2022
Innowacyjny system sterowania obiegiem wody na obiektach melioracyjnych INOMEL – rozwiązanie, które opracowali m.in. naukowcy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji UPWr – otrzymał Złoty Medal targów Polagra Premiery w kategorii „Maszyny, urządzenia i usługi dla rolnictwa”.
Dziekanat Wydziału Medycyny Weterynaryjnej niejedno już widział
26.04.2022
Pracownicy dziekanatu Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Bożena Doszyń, Agnieszka Kłapkowska, Katarzyna Mikrut, Anna Rosłaniec, Karolina Skuza i Łukasz Homa opowiadają o swojej pracy w dziekanacie i nietypowych sytuacjach, które ich na co dzień spotykają.
Małgorzata Szczerbakowska: – W dydaktyce nie ma miejsca na nudę
11.04.2022
Lektorka języka angielskiego Małgorzata Szczerbakowska ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych o miłości do języka angielskiego, do dydaktyki i o tym, jak ważne na zajęciach jest poczucie humoru.
Żegnamy rektora Jerzego Kowalskiego
08.04.2022
Profesor Jerzy Kowalski, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od 1990 do 1996 roku. Wymagający, ale też niebojący się trudnych i odważnych decyzji. Ci, którzy z nim współpracowali, mówią, że przeprowadził uczelnię przez czas przemian ustrojowych, wyznaczając kierunek, który twórczo rozwijany był przez kolejnych rektorów.
Prof. Roman: – Nie ma jednego wzorca na pszczołę
07.04.2022
Nowo mianowany profesor Adam Roman o sukcesie ewolucyjnym pszczół, o tym, co nam mówią o środowisku, w którym żyją, o odkrywaniu ich tajemnic, ale też o tym, że trutnie są potrzebne pszczelej rodzinie i co daje "kopa" nauczycielowi akademickiemu.
Zmarł rektor prof. Jerzy Kowalski
30.03.2022
Prof. Jerzy Kowalski, inżynier środowiska specjalizujący się w zakresie geologii i hydrogeologii inżynierskiej, ochrony i kształtowania środowiska wodnego oraz budownictwa ziemnego, rektor Akademii Rolniczej w latach 1990-1996, nie żyje. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie 30 marca.
Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa
21.03.2022
Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.