wybierz kategorie wiadomości
Nie taka matematyka straszna, jak ją malują
14.11.2022
Arkadiusz Dziech z Pracowni Genetyki Populacji i Cech Ilościowych na UPWr opowiada o łączeniu pracy naukowej i dydaktyki, o relacjach ze studentami i o tym, że statystyka jest przydatniejsza niż się wydaje.
Dla Niepodległej
10.11.2022
Tychowski, Szczudłowski, Olbrycht, Golonka, Bac – legendarne postaci polskiej nauki i Uniwersytetu Przyrodniczego. Rok 1918, kiedy Polska odzyskała niepodległość, dla nich miał szczególne znaczenie – walczyli w szeregach orląt lwowskich, u boku Piłsudskiego, w powstaniu wielkopolskim…
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”
24.10.2022
Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.
Blokada językowa? Małgorzata Szczerbakowska wie, jak jej zaradzić
20.10.2022
Małgorzata Szczerbakowska, lektorka języka angielskiego ze Studium Języków Obcych na UPWr stworzyła kurs językowy „No more fears” dla osób borykających się z blokadą językową. Będzie dużo relaksu, ćwiczeń i aromatycznych olejków eterycznych!
Marcelina Łoboda – jej energia i pasja do aktywności udziela się studentom
17.10.2022
Marcelina Łoboda ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UPWr opowiada o pracy, ale i o tym, jak sala do ćwiczeń potrafi zmienić się w kozetkę terapeuty i o swojej miłości do sportu.
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
Zaczynamy nowy rok akademicki!
05.10.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uroczyście zainaugurował rok akademicki 2022/2023.
Inauguracja środowiskowa uczelni Wrocławia za nami
03.10.2022
Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich uczelni Wrocławia tradycyjnie odbyła się w Auli Leopoldyńskiej UWr. – Radość dzisiejszego dnia jest daleka od beztroski, bo mamy świadomość, że niełatwy rok przed nami – podkreślał w przemówieniu inauguracyjnym prof. Krystian Kiełb, przewodniczący KRUWiO.
70 lat Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy
30.09.2022
Były podziękowania pełne wzruszeń, ale też przypomnienie historii polskiej nauki tworzonej przez wybitne postaci związane z Katedrą Chemii Żywności i Biokatalizy – tak świętowano 70-lecie istnienia jednostki, która od początku była jednym z naukowych filarów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Czy niektóre rasy psów znikną?
29.09.2022
W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.
Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę
27.09.2022
UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.
VII Święto sera i wina za nami
26.09.2022
Tłumy wrocławian, kolejki przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie i sensoryczne dla dzieci, wreszcie nagrody w konkursach – po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią Święto sera i wina wróciło do Pawłowic.
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
Projekt SYMBIOREM – opracowywanie nowych biotechnologii na rzecz czystszego środowiska
21.09.2022
Uniwersytet Kraju Basków i organizacja Greenovate! Europe rozpoczyna projekt SYMBIOREM, który ma ograniczyć zanieczyszczanie środowiska za pomocą innowacyjnych procesów bioremediacji. Udział UPWr w tym projekcie da uczelni dostęp do najnowszych technologii i pozwoli naukowcom na pracę w międzynarodowym konsorcjum i współpracę ze światowej sławy specjalistami od bioremediacji.
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
Trwa 25. Dolnośląski Festiwal Nauki!
20.09.2022
Liczy się Nauka! – to hasło jubileuszowego Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Jak co roku program imprezy jest bogaty i atrakcyjny, a naukowcy UPWr mają w tym spory udział. Przygotowali wiele interesujących wykładów i warsztatów, m.in. na temat kuchni molekularnej, relacji człowieka z kotem, czy tajemnic wody.
Wieczory Pawłowickie wracają. Z gwiazdami
20.09.2022
Konrad Imiela, aktor, kompozytor, reżyser i dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Muzycznego Capitol. Christian Danowicz i Dawid Lubowicz – dwóch skrzypków, których nagrana niedawno płyta „Stories” zebrała entuzjastyczne recenzje. Katarzyna Groniec – laureatka Przeglądu Piosenki Aktorskiej. I wreszcie koncert kolęd w wykonaniu Chóru Uniwersyteckiego pod dyrekcją prof. Alana Urbanka. Taki jest plan na Wieczory Pawłowickie do końca roku 2022.
Przed nami VII edycja Święta sera i wina
19.09.2022
Po dwuletniej przerwie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody siódmej edycji Święta sera i wina do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
Warsztaty z symulacji endoskopowych
13.09.2022
Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.