wybierz kategorie wiadomości
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
Warsztaty z symulacji endoskopowych
13.09.2022
Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
Rekrutacja trwa! Ruszył trzeci nabór
09.08.2022
Od 1 sierpnia do 15 września trwa trzeci nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
Nie trać gruntu pod nogami
27.07.2022
W ramach studiów związanych z rolnictwem, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje zarówno innowacyjne kierunki, takie jak agroinżynieria, jak i tradycyjne kierunki w nowoczesnej odsłonie, takie jak rolnictwo i ogrodnictwo.
Bioeconomy – jeden kierunek na dwóch uczelniach
20.07.2022
Bioeconomy to nowy, anglojęzyczny kierunek studiów oferowany wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnikę Wrocławską. Te interdyscyplinarne studia wzbogacą Twoje przyszłe CV i zwrócą uwagę potencjalnego pracodawcy. Nabór trwa.
Rekrutacja trwa! Rusza drugi nabór
19.07.2022
Od 19 do 26 lipca trwa drugi nabór na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Ziemię mamy jedną, nauczmy się o nią dbać
18.07.2022
Zmiana klimatu to jeden z najpoważniejszych problemów z jakim borykają się naukowcy w ostatnich dekadach. Widmo kataklizmów wybrzmiewa jeszcze głośniej w tym roku, w 25. rocznicę powodzi tysiąclecia we Wrocławiu. Studia na kierunkach takich jak inżynieria środowiska, ochrona środowiska, odnawialne źródła energii czy gospodarka odpadami pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmagamy się w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia związane z żywnością – z czym to się je?
15.07.2022
Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
Stypendium Solidarnościowe dla studentów UPWr
07.07.2022
Stypendium Solidarnościowe – za zaangażowanie w działania na rzecz wolności obywatelskich i przemian demokratycznych w Europie i na świecie – przyznano we Wrocławiu po raz pierwszy. Wśród 31 wyróżnionych studentów jest też troje z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Adam Bogusz, Klaudia Kwiatkowska i Piotr Mularz.
Czy jest z nami inżynier?
07.07.2022
Organizacja twoją drugą naturą? Kalkulator i linijka to Twoi przyjaciele? A może lubisz mieć wszystko pod kontrolą? Jeśli tak, to na studia wybierz kierunek inżynieryjny, taki jak budownictwo, zarządzanie inżynierią produkcji czy gospodarka przestrzenna.
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
Przewodnik po kołach naukowych WP-T
30.06.2022
Jako ostatnie koła w cyklu artykułów o studenckich kołach naukowych przedstawiamy te z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego. Ale jak to się mówi, ostatni będą pierwszymi.
Na UPWr otwarto Europejską Pasiekę Miejską
29.06.2022
Osiem uli, a w nich setki tysięcy pszczół, obok łąka kwietna, by owady miały gdzie się pożywić, a w perspektywie pyszny miód. UPWr otwiera drugą uczelnianą pasiekę. To efekt współpracy uczelni oraz Biura Parlamentu Europejskiego we Wrocławiu.