eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Czas młodych mentorów – nowi profesorowie

23.03.2016

Aneta Wojdyło i Adam Figiel odebrali od prezydenta Polski Andrzeja Dudy nominacje profesorskie. Były osobiste gratulacje, dedykacje i życzenia sukcesów.

Otwieramy się na młodych!

21.03.2016

Już 1 kwietnia zapraszamy na Drzwi Otwarte na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. To nie tylko okazja do poznania nas z najlepszej strony, ale i rozbudzenia w sobie ciekawości naukowca.

Certyfikat przyszłości: studia UPWr nagrodzone

18.03.2016

Studia II stopnia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami oraz studia podyplomowe z technologii winiarstwa zdobyły certyfikat „Studia z Przyszłością” dla najbardziej innowacyjnych i wartościowych kierunków.

W krainie Guliwera, czyli oko w oko z nano

16.03.2016

Naukowcy z całego świata w australijskiej Canberze rozmawiali o zaletach i niebezpieczeństwach nanotechnologii. Wśród uczestników konferencji był również noblista William Moerner.

Bunt studentów przeciwko cenzurze

14.03.2016

14 marca 1968 roku na wrocławskich uczelniach rozpoczął się dwudniowy strajk okupacyjny. Strajkowano też na Wyższej Szkole Rolniczej – dzisiejszym Uniwersytecie Przyrodniczym. W obronie demokracji i przeciwko cenzurze.

Wszystko z potrzeby wolności

10.03.2016

Roman Kocemba. Opłynął Ziemię i przeżył tsunami. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego opowiada o swojej wielkiej pasji: żeglowaniu.

Rozszerzamy współpracę z Ukrainą

10.03.2016

Z Uniwersytetem Przyrodniczym w Kijowie współpracujemy od lat, ale teraz będziemy również wnioskować o dofinansowanie wspólnych projektów.

Afryka. Tutaj wykształcenie oznacza lepsze życie

09.03.2016

Kamerun w środkowej Afryce. Prof. Piotr Nowakowski z Instytutu Hodowli Zwierząt, członek rady programowej kierunku podstawy dla rolnictwa tropikalnego, na państwowym Uniwersytecie Yaounde i przedstawiał naszą uczelnię.

Biocervin: podsumowanie projektu

07.03.2016

Efektem jednego z największych i najważniejszych projektów, w którym bierze udział UPWr są cztery unikalne w skali światowej prototypy wyrobów medycznych na bazie surowców z komórek macierzystych poroża jelenia szlachetnego.

Działo się! VI Szalona Noc Naukowa za nami!

04.03.2016

Noc spędzona na uniwersytecie to szaleństwo. Ale noc spędzona w doborowym, międzywydziałowym towarzystwie i pochwała studenckiej aktywności – to także przyjemność. Tematem przewodnim VI Studenckiej Szalonej Nocy Naukowej były zmysły.

Prof. Tadeusz Trziszka nowym rektorem

03.03.2016

Jest autorem ponad 400 prac naukowych, w tym 150 oryginalnych. Napisał ponad 15 podręczników i monografii. Prof. Tadeusz Trziszka został rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Odebrać grabki! Minister na UPWr

02.03.2016

Rozmowa z dr. Piotrem Dardzińskim, wiceministrem nauki i szkolnictwa wyższego, nadzorującym w resorcie Departament Innowacji i Rozwoju.

Naukowe nowości: wystawa zagranicznych książek

01.03.2016

Tylko dwa dni – 1 i 2 marca – potrwa wystawa i sprzedaż zagranicznych książek naukowych, którą zorganizowała Biblioteka Główna UPWr. Ponad 230 pozycji z najnowszych anglojęzycznych publikacji togratka dla każdego naukowca.

Zegary: arcydzieło rzemiosła w zasięgu ręki

26.02.2016

Dr Marek Brennesthul, specjalista od mechaniki pojazdów rolniczych i bezpieczeństwa pracy w rolnictwie, zbiera zegary. Naręczne i stojące. Nie tylko chętnie opowiada o ich historii, ale też i „leczy” te, które wymagają naprawy.

Porozumienie na rzecz niepełnosprawnych studentów

16.02.2016

Trzynaście uczelni powoła Radę Ekspertów ds. Kształcenia Studentów z Niepełnosprawnością. Porozumienie będzie podpisane 29 lutego. Również przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Rekrutacja na studia magisterskie – II tura

16.02.2016

Jest jeszcze szansa – do piątku 19 lutego można rejestrować się na stacjonarne studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest aż 14 kierunków.

Technologia żywności – nauka z przyszłością

10.02.2016

Żywność funkcjonalna i bezpieczeństwo żywności. Nowe technologie i nowe wyzwania. O trendach i rozwiązaniach w produkcji żywności opowiada prof. Agnieszka Kita – nowa prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Naukowcy z UPWr unijnymi ekspertami

09.02.2016

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności to jedna z agencji UE. Jej zadaniem jest wspieranie Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich w wypracowywaniu najlepszych rozwiązań prawnych dotyczących szeroko pojętego bezpieczeństwa żywności.

Kolegium prorektorów, czyli kształcenie pod kontrolą

09.02.2016

– Jesteśmy wzorem dla wielu uczelni. (…) A wśród uczelni przyrodniczo-rolniczych – wiodącą w kształceniu na odległość – po kolegium prorektorów ds. studenckich i kształcenia prof. Danuta Parylak opowiada o wyzwaniach w kształceniu na uczelniach przyrodniczych.

Rekrutacja – ostatni moment na zostanie magistrem

05.02.2016

Samorealizacja, własne badania, sprecyzowana wiedza i wyjazdy – studenci studiów II stopnia opowiadają, dlaczego zdecydowali się kontynuować naukę na UPWr i dlaczego warto zostać magistrem. Rekrutacja jeszcze tylko do 15 lutego.

Pączki, pampuchy i kreple

04.02.2016

Kiedyś ze słoniną, dzisiaj na słodko. Posypane cukrem pudrem, polane lukrem, nadziane powidłami, czekoladą lub budyniem. W tłusty czwartek podniebieniami Polaków rządzą pączki. Pączusie.

  • 1
  • 42
  • 43
  • 44

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg