wybierz kategorie wiadomości
Lokalne produkty w zasięgu ręki
16.12.2022
W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.
Białko z czarnej muchy to przyszłość żywienia?
15.12.2022
Studenci SKN Żywienia Zwierząt udowodnili, że hodowla much Hermetia illucens przeznaczona na produkcję białka jest możliwa oraz korzystna dla środowiska i zdrowia. O swoim projekcie opowiedzieli na wykładzie.
TikTok to nie miejsce dla uczelni?
13.12.2022
Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji – fotorelacja
12.12.2022
Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.
Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych
09.12.2022
Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.
W stronę uczelni badawczej dzięki Wiodącym Zespołom Badawczym
08.12.2022
Działalność Wiodących Zespołów Badawczych to między innymi ponad 1300 publikacji naukowych i ponad 100 projektów, na które uzyskano niemal 100 milionów złotych dofinansowania.
Młodzi i społecznie zaangażowani
07.12.2022
Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którzy chcą się społecznie zaangażować mają możliwość dołączenia do Studenckiego Klubu Honorowych Dawców „Pijafka” i DKMS-u, do QueerUP albo do Support Team For Exchange Programs „STEP UP"
XXI Dzień Aktywności Studenckiej
06.12.2022
Po kilku latach internetowych edycji spowodowanych pandemią, jedenasty Dzień Aktywności Studenckiej w końcu odbył się stacjonarnie. Studenci mogli poczuć klimat dawnych edycji wydarzenia. Było około 50 stoisk, konkursy oraz Mikołaj i to nie jeden!
Naukowcy dla bioróżnorodności
06.12.2022
Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.
Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – fotorelacja
05.12.2022
W ubiegłą sobotę dyplomy ukończenia studiów odebrali absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Projekty badawcze z Miniatury 6
01.12.2022
Dr Magdalena Domańska, dr Karolina Rak, dr Magdalena Rychlicka, dr Paulina Śliwka, dr Agata Wojciechowicz-Budzisz i prof. Grzegorz Zaleśny zdobyli finansowanie na projekty badawcze w konkursie Narodowego Centrum Nauki Miniatura 6.
Prof. Zaleśny i taksonomia
01.12.2022
Prof. Grzegorz Zaleśny z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr dostał finansowanie na projekt zatytułowany „Taksonomia następnej generacji” – nowe narzędzie w badaniach nad funkcjonowaniem układów pasożyt-żywiciel na przykładzie przywr z rodzaju Cotylurus (Diplostomoidea: Strigeidae)”.
Dr Wojciechowicz-Budzisz i komosa ryżowa
01.12.2022
Dr Agata Wojciechowicz-Budzisz przez najbliższy rok będzie realizowała projekt zatytułowany „Charakterystyka zakwasów piekarskich przygotowanych na bazie pseudozbóż z udziałem słodów specjalnych” – tym pseudozbożem, z którego będzie otrzymywać zakwasy będące bazą do wypieku pieczywa, będzie komosa ryżowa, inaczej quinoa: biała, czerwona i czarna.
Dr Śliwka i bakteriofagi w weterynarii
01.12.2022
Dr Paulina Śliwka z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w swoich badaniach zajmie się bakteriofagami, które mogą być zastosowane w leczeniu biegunek u zwierząt towarzyszących – psów i kotów – wywołanych chorobotwórczymi bakteriami beztlenowymi Clostridioides difficile oraz Clostridium perfringens.
Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy
01.12.2022
Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji
01.12.2022
Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.
Dr Domańska zbada ścieki
01.12.2022
Dr Magdalena Domańska z Instytutu Inżynierii Środowiska w konkursie Miniatura 6 realizować będzie projekt badawczy zatytułowany „Ścieki oczyszczone jako źródło informacji o mikroorganizmach biorących udział w przemianach związków azotu”.
Mamy trzech LIDER-ów! Sukces naukowców UPWr w konkursie NCBiR
30.11.2022
Projekty dr Karoliny Bierowiec, dr Agaty Mikołajczyk-Martinez oraz prof. Tomasza Hadasia zwyciężyły w XIII edycji konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu LIDER. Naukowcy UPWr otrzymają na swoje badania blisko 4,5 mln złotych.
Nie tylko nauka, ale też tańce i śpiewy
29.11.2022
Na UPWr studenci mogą rozwijać różne pasje, nie tylko te naukowe. Tym artystycznie utalentowanym uczelnia oferuje możliwość dołączenia do Akademickiego Chóru UPWr lub do Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego „Jedliniok”.
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja
28.11.2022
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opuścił kolejny rocznik absolwentów.