Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy
Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Kwas ferulowy ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, ale także neuro-, hepato- i kardioprotekcyjne. Może więc odegrać istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
– Jest tylko jedno „ale” – jak wiele innych fitozwiązków, jego praktyczne zastosowanie jest ograniczone ze względu na, mówiąc ogólnie, słabą przyswajalność, a co za tym idzie, niską biodostępność w organizmie człowieka. A to oznacza, że tych dobroczynnych aspektów jego działania po prostu nie da się skorzystać – mówi dr Magdalena Rychlicka z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności, która zamierza dzięki uzyskanemu grantowi na swój projekt otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Dr Rychlicka dzięki swojej dotychczasowej pracy nad naturalnymi kwasami aromatycznymi i fosfolipidami utworzyła bibliotekę nowych, nieopisanych dotąd w literaturze związków o zwiększonym potencjale biologicznym i ulepszonych właściwościach fizykochemicznych. Dzięki możliwości otrzymywania ich na drodze biotechnologicznych przekształceń związki te zyskały też możliwość praktycznego zastosowania jako suplementy diety i dodatki do żywności.
Dr Rychlicka chce otrzymać nanoemulsję kwasu ferulowego, by zwiększyć jego skuteczność jako suplementu fot. Shutterstock
– Idąc za ciosem chciałabym teraz skupić się poszukiwaniu metod, które pozwolą dostarczyć te związki do tkanek docelowych organizmu w stopniu, który będziemy mogli uznać za skuteczny pod kątem terapeutycznym czy prozdrowotnym. Większość suplementów bowiem cechuje się niską przyswajalnością i mówiąc obrazowo, „przelatuje” przez nasz organizm, a chodzi o to, by się w tym organizmie zatrzymały i zrobiły to, co do nich należy – mówi naukowczyni z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności, dodając, że istotne w tej zmianie są nanocząstki lipidowe, które zwiększają biodostępność np. kwasu ferulowego, co potwierdziła podczas badań wstępnych przeprowadzonych podczas pobytu na Uniwersytecie Minho w Bradze w Portugalii w zespole prof. Souto.
Dlatego też w planach dr Rychlickiej jest kolejny projekt, po zakończeniu Miniatury 6, którego celem jest opracowanie nanoemulsji W/O/W zawierających aktywne lizofenofosfolipidy jako efektywne środki prewencji chorób cywilizacyjnych. Skrót W/O/W to po prostu woda – olej – woda. Głównym założeniem tego projektu jest otrzymywanie i ocena potencjału terapeutycznego oraz parametrów fizykochemicznych w warunkach in vitro i in vivo nanoemulsji zawierających biologicznie aktywne lizofenofosfolipidy.
– Testy in vitro będą realizowane we współpracy z zespolem prof. Joanny Wietrzyk z Instytutu Immunologii i terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu oraz zespołem prof. Edyty Gendaszewskiej-Darmach z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej Politechniki Łódzkiej – zapowiada dr Magdalena Rychlicka.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.