Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy
Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Kwas ferulowy ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, ale także neuro-, hepato- i kardioprotekcyjne. Może więc odegrać istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
– Jest tylko jedno „ale” – jak wiele innych fitozwiązków, jego praktyczne zastosowanie jest ograniczone ze względu na, mówiąc ogólnie, słabą przyswajalność, a co za tym idzie, niską biodostępność w organizmie człowieka. A to oznacza, że tych dobroczynnych aspektów jego działania po prostu nie da się skorzystać – mówi dr Magdalena Rychlicka z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności, która zamierza dzięki uzyskanemu grantowi na swój projekt otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Dr Rychlicka dzięki swojej dotychczasowej pracy nad naturalnymi kwasami aromatycznymi i fosfolipidami utworzyła bibliotekę nowych, nieopisanych dotąd w literaturze związków o zwiększonym potencjale biologicznym i ulepszonych właściwościach fizykochemicznych. Dzięki możliwości otrzymywania ich na drodze biotechnologicznych przekształceń związki te zyskały też możliwość praktycznego zastosowania jako suplementy diety i dodatki do żywności.
– Idąc za ciosem chciałabym teraz skupić się poszukiwaniu metod, które pozwolą dostarczyć te związki do tkanek docelowych organizmu w stopniu, który będziemy mogli uznać za skuteczny pod kątem terapeutycznym czy prozdrowotnym. Większość suplementów bowiem cechuje się niską przyswajalnością i mówiąc obrazowo, „przelatuje” przez nasz organizm, a chodzi o to, by się w tym organizmie zatrzymały i zrobiły to, co do nich należy – mówi naukowczyni z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności, dodając, że istotne w tej zmianie są nanocząstki lipidowe, które zwiększają biodostępność np. kwasu ferulowego, co potwierdziła podczas badań wstępnych przeprowadzonych podczas pobytu na Uniwersytecie Minho w Bradze w Portugalii w zespole prof. Souto.
Dlatego też w planach dr Rychlickiej jest kolejny projekt, po zakończeniu Miniatury 6, którego celem jest opracowanie nanoemulsji W/O/W zawierających aktywne lizofenofosfolipidy jako efektywne środki prewencji chorób cywilizacyjnych. Skrót W/O/W to po prostu woda – olej – woda. Głównym założeniem tego projektu jest otrzymywanie i ocena potencjału terapeutycznego oraz parametrów fizykochemicznych w warunkach in vitro i in vivo nanoemulsji zawierających biologicznie aktywne lizofenofosfolipidy.
– Testy in vitro będą realizowane we współpracy z zespolem prof. Joanny Wietrzyk z Instytutu Immunologii i terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu oraz zespołem prof. Edyty Gendaszewskiej-Darmach z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej Politechniki Łódzkiej – zapowiada dr Magdalena Rychlicka.
kbk