eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji

Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.

Jak mówi sama naukowczyni, ten projekt to ukłon w stronę tradycji, a inspiracją do badań było tzw. złote mleko, czyli gorące mleko z masłem, miodem i przyprawami podawane przy przeziębieniu.

– Nauka pozwala nam dzisiaj efektywnie badać te tak zwane tradycyjne sposoby lecznicze, mające wielu zwolenników, szukających skutecznej alternatywy dla farmakoterapii. Ja w swoich badaniach zajmę się mlekiem owsianym, a więc napojem roślinnym pozyskiwanym z owsa, które, w porównaniu do mleka krowiego, charakteryzuje się dużo korzystniejszym profilem odżywczym. Ponadto, nie zawiera ono laktozy ani kazeiny, dzięki czemu może być spożywane przez osoby z zaburzoną tolerancją tych składników – mówi dr Rak, która w swoim projekcie zamierza sprawdzić, jaki efekt prozdrowotny można uzyskać, łącząc mleko owsiane z różnymi przyprawami w odpowiednich proporcjach.

mleko-przyprawy2.jpg
Dr Rak będzie badać właściwości mleka owsianego z dodatkami przypraw
fot. Shutterstock

– Będą to mieszanki mielonych goździków, cynamonu i kurkumy, a napoje z ich dodatkiem zostaną zbadane pod kątem właściwości antyoksydacyjnych i immunomodulujących. Oprócz oznaczenia w nich zwartości polifenoli czy mikro- i makroelementów, zamierzam określić pływ napojów na wytwarzanie markerów immunologicznych przez komórki ludzkie w warunkach in vitro – mówi dr Karolina Rak i zdradza, że napoje będą słodzone stewią i erytrytolem, które cechuje bardzo niska wartość energetyczna, a ich zerowy indeks glikemiczny sprawia, że nie podnoszą stężenia glukozy we krwi i nie powodują wyrzutu insuliny przez trzustkę, w związku z czym napoje z ich dodatkiem są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Jednocześnie mają one właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

– Nie wiadomo jednak, który z tych związków – stewia czy erytrytol – ma większy potencjał prozdrowotny w połączeniu z pozostałymi składnikami opracowywanych przeze mnie napojów, więc to też będzie przedmiotem analiz – wyjaśnia dr Rak i dodaje, że realizowany przez nią projekt wpisuje się w światowy trend opracowywania receptur żywności typu superfood o właściwościach prozdrowotnych. Dlatego też uzyskane wstępne wyniki będą podstawą do dalszych badań – już z udziałem konsumentów, którzy nie tylko ocenią smak różnych wariantów napojów z mleka owsianego, ale zostaną też przebadani pod kątem wpływu spożywanych przez nich napojów na ich stan zdrowia, m.in. na morfologię krwi, parametry antyoksydacyjne, immunologiczne, gospodarkę lipidową, węglowodanową i hormonalną, ciśnienie krwi czy skład ciała. W kolejnych projektach można by pomyśleć o poszerzeniu zakresu analiz o badania właściwości przeciwzapalnych napojów, jak również zwiększyć liczbę analizowanych rodzajów mlek roślinnych, przypraw i substancji słodzących, sprawdzając wpływ interakcji tych składników na efekt prozdrowotny – dodaje dr Rak na zakończenie rozmowy.  

kbk

Powrót
01.12.2022
Głos Uczelni
badania

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png