eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

Prof. Kazimierz Szczudłowski. Legenda polskiej weterynarii

02.08.2021

Był ostatnim rektorem Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie. Twórca polskiej ortopedii weterynaryjnej po II wojnie światowej przyjechał do Wrocławia, gdzie stał się jednym z filarów najpierw uniwersytetu, potem Wyższej Szkoły Rolniczej, która dzisiaj już jako Uniwersytet Przyrodniczy świętuje 70-lecie istnienia.

Zdzisław Koczarski, nauczyciel łaciny na UPWr

Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę

26.07.2021

O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr

kot podczas badania weterynaryjnego

Interdyscyplinarność w naukach weterynaryjnych - przepis na sukces

19.07.2021

Weterynaria, podobnie jak medycyna, rozwija się dziś w ekspresowym tempie. Niegdyś skupiająca się na podstawowym leczeniu zwierząt, dziś dziedzina ta oferuje wąskie specjalizacje. A w jakim kierunku zmierza? Interdyscyplinarności i współpracy.

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

konkurencja kumite indywidualne

Karate to sposób na życie

12.07.2021

W zdrowym ciele zdrowy duch – doskonale wie kadra karate Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dzieląc swój czas między obowiązki akademickie a sport, odnosi niemałe sukcesy w Polsce i na świecie, w tym na tegorocznych Akademickich Mistrzostwach Polski.

Prof. Senze. Drugi rektor UPWr

05.07.2021

Interweniował o prezydenta Bolesława Bieruta, by we Wrocławiu powstał Wydział Medycyny Weterynaryjnej. Był świetnym wykładowcą i naukowcem, ale też człowiekiem wymagającym od siebie i innych zaangażowania na 1000 procent.

Dr Grzegorz Dejneka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Dr Grzegorz Dejneka: – Weterynaria to sztuka leczenia zwierząt

28.06.2021

Czy jestem dobrym nauczycielem? Odpowiem jak Bruce Lee zapytany, czy jest dobrym karateką. Jeśli powiem, że tak, pomyślą, że się chwalę. A jeśli powiem, że nie, pomyślą, że kłamca ze mnie – mówi dr Grzegorz Dejneka z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich.

Naukowy dream team: Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz

21.06.2021

Znają się od liceum. Razem skończyli studia na technologii żywności i żywienia. Teraz pracują w jednym zespole jako doktoranci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności pod okiem prof. Anety Wojdyło. Wspólnie wyjeżdżają na staże zagraniczne, gdzie poznają nowe metody badawcze i uczą się pracować w międzynarodowym środowisku.

Na studiach na wszystko trzeba znaleźć czas

14.06.2021

Kończy studia na bioinformatyce, biega, trenuje wioślarstwo, zna pięć języków, część studiów spędził w Belgii i Portugalii, teraz przygotowuje się do stażu w Virginii. O łączeniu wielu zajęć i zainteresowań opowiada Oleksandr Khoroshevskyi.

prof. Tadeusz Olbrycht

Prof. Tadeusz Olbrycht. Z pasją i konsekwentnie

07.06.2021

Był świetnym tancerzem. Doskonale jeździł konno i na nartach. Lubił pracować w niedziele i święta, bo miał wtedy uczelnię dla siebie. Prof. Tadeusz Olbrycht, wybitny naukowiec, wymagający nauczyciel, człowiek zasad.

prof. Daniel Garlikowski

Prof. Garlikowski: – Od studentów wymagam uczciwości, pracy i mówienia prawdy

31.05.2021

Profesor Daniel Garlikowski z Katedry Budownictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o tym, jak wyglądają dziś relacje ze studentami, co zawsze stara się im przekazać i jaka – według niego – jest nauka w czasach pandemii.

Pożegnaliśmy profesora Bieszczada

25.05.2021

Skromny, ale wymagający. Pracowity, oczekiwał tego samego od swoich studentów. I nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę jego losy. Pożegnaliśmy profesora Stanisława Bieszczada, współautora jednego z pierwszych w Polsce akademickich podręczników z ekologii.

Dr Stegenta-Dąbrowska: – Nauka jest dla mnie wszystkim

23.05.2021

Ze śmiechem przyznaje, że kiedy tylko wstanie, już myśli o zajęciach, badaniach i laboratorium. Właśnie zajęła 5. miejsce w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – na 307. projektów! Dostanie prawie milion na badania nad zwiększeniem efektywności procesu kompostowania przy użyciu biowęgli. Dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej zaledwie trzy lata temu obroniła doktorat.

Tydzień Przyrodników w liczbach (i nie tylko)

22.05.2021

70 ekspertów na 70. urodziny – 5 dni, 40 godzin konsultacji, ponad 100 telefonicznych porad i 400 voucherów. Dziś podsumowujemy Tydzień Przyrodników, doradzamy z jakich źródeł wiedzy korzystać na co dzień, rozdajemy kolejne vouchery, a dla tych, którzy nie zdążyli zadzwonić – publikujemy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Tydzień Przyrodników: piątek

21.05.2021

Do fundacji pomagającym zwierzętom co roku trafiają tysiące psów i kotów, dlatego podczas Tygodnia Przyrodników UPWr wspiera akcję „Adoptuj, nie kupuj”, pomagając dorosłym psom i kotom, które znajdują się pod opieką sześciu wrocławskich fundacji.

grafika zdrowe odżywianie

Tydzień Przyrodników: czwartek

20.05.2021

Moda na diety często przemija szybciej niż moda na wybiegach. Dieta keto, paleo, Atkinsa, Dukana – kto z nas nie słyszał kiedyś którejś z tych nazw. Czy jednak, żeby schudnąć i być zdrowym, trzeba trzymać się rygorystycznych diet? Na to i wiele innych pytań odpowiadać będą dziś eksperci UPWr.

grafika świat roślin

Tydzień Przyrodników: środa

19.05.2021

Rośliny dają plony, zwiększają ilość tlenu i wilgotność powietrza, a także stanowią oryginalne ozdoby dla naszych domów. Jednak zakładając domowy ogród, często nie wiemy od czego zacząć, jak zadbać o rośliny, gdzie je postawić, które gatunki wybrać, by licznie obrodziły. Podczas konsultacji w ramach Tygodnia Przyrodników, nasi eksperci odpowiedzą dziś na wszystkie pytania dotyczące roślin.

Tydzień Przyrodników: wtorek

18.05.2021

Gospodarka wodami opadowymi, odnawialne źródła energii, jak zbudować własny kompostownik na działce, ale też co kryje się pod hasłem „ubóstwo energetyczne” czy „adaptacja do zmian klimatu” – to tematy, jakie będą poruszane podczas dzisiejszego dnia Tygodnia Przyrodników.

Tydzień Przyrodników: poniedziałek

17.05.2021

Czy pies może być alergikiem, a kot musi grymasić? Czy jamnik powinien unikać schodów? Jak zbudować terrarium dla węża, a jak dla świnki morskiej? I co robią pszczoły w mieście? Na te i wiele innych pytać odpowiadać dzisiaj będą eksperci Uniwersytetu Przyrodniczego – od godziny 8 rano rusza Tydzień z Przyrodnikami.

70-lecie UPWr, czyli przyrodnicy dla wrocławian

12.05.2021

Czy pies może jeść cukierki? Jak zagospodarować na swoim podwórku deszczówkę, dbać o warzywa na działce i o kwiaty ozdobne w domu? Co jeść, by być zdrowym? Na te i wiele innych pytań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego będą odpowiadali od 17 do 21 maja podczas Tygodnia Przyrodników.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png