eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

Żegnamy prof. Zbigniewa Dudę

01.04.2021

Był perfekcjonistą i nowatorem. Egzamin u niego był jednym z najtrudniejszych w czasie całych studiów. Wśród studentów byli tacy, którzy się go bali, ale szanowali go wszyscy.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Odszedł dr Zbigniew Jurzyk

30.03.2021

Był świetnym wykładowcą, wymagającym, ale sprawiedliwym. Zawsze gotowy do pomocy, świetnie tłumaczył to, co w matematyce wydawało się trudne. Zmarł 16 marca, stając się kolejną ofiarą covidu.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Prof. Golonka – wiedza i łagodność

29.03.2021

Profesor Zygmunt Golonka. W notatce biograficznej można przeczytać, że był specjalistą w dziedzinie łąkarstwa, urodził się 2 sierpnia 1888 roku w Dąbrowie Tarnowskiej, a zmarł 14 kwietnia 1967 we Wrocławiu. W takiej notce nie ma miejsca o opowieść o człowieku wielkiej łagodności i serca.

Dr Tronina: – Najważniejsze jest zrozumienie, nie pamięciówka

22.03.2021

Dr Tomasz Tronina z Katedry Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego z chemią zaprzyjaźnił się już w szkole podstawowej. Absolwent UPWr na kierunku Biotechnologia, dzisiaj jej uczy studentów i nie boi się żadnych pytań.

Żegnamy profesora Borkowskiego

19.03.2021

Profesor Andrzej Borkowski, dyrektor Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego, zmarł 13 marca 2021 roku. Chorował ciężko od kilku lat, ale do końca najważniejsza była dla niego nauka i praca, której poświęcał swój czas i siły.

Klaudia Masztalerz, doktorantka w Instytucie Inżynierii Rolniczej UPWr

Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium

18.03.2021

Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.

Kobieta wspina się na górę

Nauka i sport – Niecodzienne pasje pracowników UPWr

17.03.2021

Pozwalają się zanurzyć w innym świecie, oczyścić umysł, złapać oddech i perspektywę – o swoich pasjach opowiadają dr Ewa Chwałko, dr Marta Czaplicka, prof. Arkadiusz Dyjakon oraz prof. Wojciech Pusz.

Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart

Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną

16.03.2021

Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.

Dr Aleksandra Bawiec z Instytutu Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w laboratorium

Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić

15.03.2021

Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Żegnamy Barbarę Barańską-Malinowską

11.03.2021

Barbara Barańska-Malinowska, dyrektor Biblioteki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nie żyje. – Za szybko, za pół roku miała mieć wszystko dopięte na ostatni guzik w najlepiej zarządzanej w Polsce bibliotece uczelnianej – mówią jej podwładni i szefowie.

Żegnamy profesora Pawła Śniadego

09.03.2021

Był uwielbiany przez studentów, którzy uważali go za świetnego pedagoga i fantastycznego człowieka. Słynął z kolorowych marynarek, poczucia humoru, wiedzy i ogromnej życzliwości wobec innych.

Naukowcy z UPWr z grantami Mozart

09.03.2021

Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.

Justyna Załuska z roślinami rozmnażanymi metodą in vitro

Justyna Załuska: – Studiowanie? Lubię to!

08.03.2021

Jedna z najlepszych studentek na uczelni – najpierw biotechnologii stosowanej roślin, teraz rolnictwa na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym. W Samorządzie Studenckim UPWr odpowiada za jakość kształcenia i rozwój ankietyzacji. Bierze garściami wszystko, co dają jej studia, ale chce też być przydatna dla uczelni, z którą wiąże swoją przyszłość.

Stanisław Bac. Naukowiec i żołnierz

01.03.2021

Agrometeorolog, meliorant, nauczyciel wielu pokoleń studentów i uczniów. Do Wrocławia przyjechał w 1946 roku. Jego dorobek doceniła uczelnia, z którą był związany, przyznając mu tytuł doktora honoris causa ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej, dzisiejszego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności

24.02.2021

Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.

Prof. Józef Sowiński z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania

22.02.2021

Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png