wybierz kategorie wiadomości
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
Na UPWr otwarto Europejską Pasiekę Miejską
29.06.2022
Osiem uli, a w nich setki tysięcy pszczół, obok łąka kwietna, by owady miały gdzie się pożywić, a w perspektywie pyszny miód. UPWr otwiera drugą uczelnianą pasiekę. To efekt współpracy uczelni oraz Biura Parlamentu Europejskiego we Wrocławiu.
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Prof. Artur Gryszkin: – Niewiedza nie jest błędem – jesteśmy na uczelni po to, by się uczyć
14.06.2022
O zamiłowaniu do dydaktyki i swojej pasji, potrzebie wzajemnego szacunku, zaangażowania i dobrego humoru, a także o robieniu frytek, chipsów i… spirytusu, opowiada prof. Artur Gryszkin z Zakładu Technologii Węglowodanów.
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.
Mobilność na UPWr: Erasmus i NAWA szansą na edukacyjny wyjazd
09.06.2022
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.
Kubek dla wykładowcy – na podium dwóch prowadzących z UPWr
08.06.2022
Wyłoniono zwycięzców 10. edycji plebiscytu „Kubek dla wykładowcy” organizowanego przez Radio Luz – na najlepszych wykładowców wrocławskich uczelni. Wśród najbardziej lubianych na trzecim miejscu ex aequo znaleźli się wykładowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: dr Paweł Migdał oraz prof. Tomasz Malczyk.
Dr Vanessa Brum-Bastos – naukowczyni międzynarodowa
06.06.2022
Pochodząca z Brazylii dr Vanessa Brum-Bastos zajmuje się analizowaniem danych przestrzennych. Wraz z Wiodącym Zespołem Badawczym SpaceOS Uniwersytetu Przyrodniczego bada kontekstowe modele mobilności ludzi.
Jaki będzie dziekanat w przyszłości?
01.06.2022
O tym jak można ulepszyć dziekanat, jak wyglądała praca w nim kiedyś, jak być może będzie wyglądała w przyszłości i o kilku zabawnych anegdotach opowiadają pracownicy dziekanatu Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego.
Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć
24.05.2022
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.
Żegnamy prof. Irenę Górską
13.05.2022
Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.
UPWr. Widoczni na Horyzoncie
12.05.2022
Naukowcy z trzech Priorytetowych Obszarów Badawczych – weterynaria, technologia i nauki o żywności oraz nauki o środowisku – przyjętych jako wiodące na uczelni od października 2021 do marca 2022 złożyli 22 wnioski projektowe w międzynarodowych konkursach na projekty badawcze w ramach programu Horyzont Europa.
Prof. Tomasz Malczyk: – Na zajęciach najważniejszy jest dialog
09.05.2022
Prof. Tomasz Malczyk z Instytutu Gospodarki Przestrzennej opowiada między innymi o istotności dialogu w dydaktyce i życiu zawodowym oraz swoich systemach nauczania.
Studenci i doktoranci UPWr jadą na zagraniczne staże
06.05.2022
Dzięki programom takim jak BioLAB oraz DBU, zdolni, ambitni studenci i doktoranci UPWr mają szansę wyjechać na staże do zagranicznych ośrodków badawczych. W tym roku rozwijać się naukowo za granicę jadą m.in. Marek Pieczka, Rafał Stępień i Kamila Kluczek.
Prof. Hadaś: – Szkoła Doktorska to rewolucja
05.05.2022
Prof. Tomasz Hadaś, członek Rady Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w roku akademickim 2021/2022 przewodniczący jej komisji rekrutacyjnej przyznaje, że coraz częściej kandydaci do SD wiedzą, czego chcą i od szkoły, i od promotora. Wciąż jednak nie doceniają znaczenia umiędzynarodowienia.
Wysoka pozycja UPWr w THE Impact Rankings 2022
28.04.2022
Zrównoważony rozwój jest coraz częściej wdrażany w strategie działania państw, korporacji czy obywateli. THE Impact Rankings sprawdza, jak radzą sobie z tym uczelnie wyższe – nie tylko pod względem prowadzonych badań i kształcenia, ale także zrównoważonych praktyk na kampusach. UPWr po raz pierwszy ukazał się w rankingu.
Doktorat w Szkole Doktorskiej UPWr? Ruszyła rekrutacja
22.04.2022
Szkoła Doktorska UPWr rekrutuje na rok akademicki 2022/2023. Ponad 70 promotorów i 80 tematów czeka na kandydatów. Rekrutacja potrwa do 30 maja 2022 roku.
Hydroenergia: czysta, tania, stabilna
21.04.2022
Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.