wybierz kategorie wiadomości
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
Studiuj na UPWr – rekrutacja trwa
02.08.2021
Do 15 września trwa nabór na studia stacjonarne I stopnia – wolne miejsca mamy jeszcze na 18 kierunkach. Ruszyła też rekrutacja na studia stacjonarne II stopnia i studia niestacjonarne. Włącz się do UPWr.
Prof. Kazimierz Szczudłowski. Legenda polskiej weterynarii
02.08.2021
Był ostatnim rektorem Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie. Twórca polskiej ortopedii weterynaryjnej po II wojnie światowej przyjechał do Wrocławia, gdzie stał się jednym z filarów najpierw uniwersytetu, potem Wyższej Szkoły Rolniczej, która dzisiaj już jako Uniwersytet Przyrodniczy świętuje 70-lecie istnienia.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021
28.07.2021
Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.
Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę
26.07.2021
O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr
Interdyscyplinarność w naukach weterynaryjnych - przepis na sukces
19.07.2021
Weterynaria, podobnie jak medycyna, rozwija się dziś w ekspresowym tempie. Niegdyś skupiająca się na podstawowym leczeniu zwierząt, dziś dziedzina ta oferuje wąskie specjalizacje. A w jakim kierunku zmierza? Interdyscyplinarności i współpracy.
Studia z przyszłością: żywienie człowieka
14.07.2021
Żywienie człowieka to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin wiedzy, a rynek usług dietetycznych to jeden z najdynamiczniej rozwijających się obszarów biznesowych. Studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu przygotowują specjalistów, którzy są w stanie sprostać wymaganiom dzisiejszego świata w tym obszarze.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.
Karate to sposób na życie
12.07.2021
W zdrowym ciele zdrowy duch – doskonale wie kadra karate Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dzieląc swój czas między obowiązki akademickie a sport, odnosi niemałe sukcesy w Polsce i na świecie, w tym na tegorocznych Akademickich Mistrzostwach Polski.
Prof. Senze. Drugi rektor UPWr
05.07.2021
Interweniował o prezydenta Bolesława Bieruta, by we Wrocławiu powstał Wydział Medycyny Weterynaryjnej. Był świetnym wykładowcą i naukowcem, ale też człowiekiem wymagającym od siebie i innych zaangażowania na 1000 procent.
Dr Grzegorz Dejneka: – Weterynaria to sztuka leczenia zwierząt
28.06.2021
Czy jestem dobrym nauczycielem? Odpowiem jak Bruce Lee zapytany, czy jest dobrym karateką. Jeśli powiem, że tak, pomyślą, że się chwalę. A jeśli powiem, że nie, pomyślą, że kłamca ze mnie – mówi dr Grzegorz Dejneka z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich.
Naukowy dream team: Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz
21.06.2021
Znają się od liceum. Razem skończyli studia na technologii żywności i żywienia. Teraz pracują w jednym zespole jako doktoranci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności pod okiem prof. Anety Wojdyło. Wspólnie wyjeżdżają na staże zagraniczne, gdzie poznają nowe metody badawcze i uczą się pracować w międzynarodowym środowisku.
Agroinżynieria – studia dla specjalistów
16.06.2021
Agroinżynieria to nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – adresowany do tych, którzy z nowoczesnym rolnictwem chcą związać swoją przyszłość zawodową.
Mówicie – my słuchamy
15.06.2021
Komunikat jest jasny – Wy potrzebujecie wsparcia, więc my je Wam dajemy. W ramach Centrum Wsparcia i Dostępności poszerzamy ofertę wsparcia psychologicznego dla studentów w postaci konsultacji psychologicznych oraz szkoleń z szeroko pojętej psychoedukacji i rozwoju.
Na studiach na wszystko trzeba znaleźć czas
14.06.2021
Kończy studia na bioinformatyce, biega, trenuje wioślarstwo, zna pięć języków, część studiów spędził w Belgii i Portugalii, teraz przygotowuje się do stażu w Virginii. O łączeniu wielu zajęć i zainteresowań opowiada Oleksandr Khoroshevskyi.
„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” na UPWr
08.06.2021
Cztery studenckie koła naukowe działające na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobyły łącznie prawie 160 tys. zł dofinansowania w ramach ministerialnego programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Prof. Tadeusz Olbrycht. Z pasją i konsekwentnie
07.06.2021
Był świetnym tancerzem. Doskonale jeździł konno i na nartach. Lubił pracować w niedziele i święta, bo miał wtedy uczelnię dla siebie. Prof. Tadeusz Olbrycht, wybitny naukowiec, wymagający nauczyciel, człowiek zasad.
Prof. Garlikowski: – Od studentów wymagam uczciwości, pracy i mówienia prawdy
31.05.2021
Profesor Daniel Garlikowski z Katedry Budownictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o tym, jak wyglądają dziś relacje ze studentami, co zawsze stara się im przekazać i jaka – według niego – jest nauka w czasach pandemii.
Pierwsze stypendia z programu „Magistrant wdrożeniowy na UPWr” rozdane
24.05.2021
W pierwszej edycji programu stypendialnego „Magistrant wdrożeniowy na UPWr" stypendia zostały przyznane m.in. autorom prac dotyczących innowacyjnych pasiek, protez dla zwierząt produkowanych z wykorzystaniem technologii druku 3D, a także materiału transplantacyjnego do zastosowań okulistycznych.
Dr Stegenta-Dąbrowska: – Nauka jest dla mnie wszystkim
23.05.2021
Ze śmiechem przyznaje, że kiedy tylko wstanie, już myśli o zajęciach, badaniach i laboratorium. Właśnie zajęła 5. miejsce w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – na 307. projektów! Dostanie prawie milion na badania nad zwiększeniem efektywności procesu kompostowania przy użyciu biowęgli. Dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej zaledwie trzy lata temu obroniła doktorat.
Tydzień Przyrodników w liczbach (i nie tylko)
22.05.2021
70 ekspertów na 70. urodziny – 5 dni, 40 godzin konsultacji, ponad 100 telefonicznych porad i 400 voucherów. Dziś podsumowujemy Tydzień Przyrodników, doradzamy z jakich źródeł wiedzy korzystać na co dzień, rozdajemy kolejne vouchery, a dla tych, którzy nie zdążyli zadzwonić – publikujemy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.