Agroinżynieria to nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – adresowany do tych, którzy z nowoczesnym rolnictwem chcą związać swoją przyszłość zawodową.
Polska jest jednym z największych producentów żywności w Unii Europejskiej – przodujemy w eksporcie serów i twarogów, jesteśmy trzecim co do wielkości producentem zbóż w UE. Polskie rolnictwo plasuje się na 7. miejscu w Unii, za Francją, Niemcami, Włochami, Hiszpanią, Wielką Brytanią i Holandią. Rosną powierzchnie gospodarstw rolnych, specjalizacje, ale też zwiększają się wymagania i trudności.
– W jakimś sensie rolnictwo dzisiaj wraca do korzeni. Rośnie świadomość zmian klimatycznych, wpływu człowieka na całe środowisko, ale też wymagań dotyczących produkcji rolnej – mówi prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, gdzie od października rusza nowy kierunek, ale od maja trwa już nabór na studia. I od razu dodaje, że nowoczesne rolnictwo to przede wszystkim specjalizacja interdyscyplinarna, łącząca w sobie bardzo wiele dziedzin nauki oraz wiedzy z zakresu technologii.
Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy i umiejętności fot. Shutterstock
– Stąd nasz pomysł utworzenia nowego kierunku agroinżynieria, bo dzisiejsze rolnictwo to coraz więcej specjalistycznych maszyn, technologii wymagających precyzyjnej wiedzy. Absolwenci tego kierunku będą mogli więc zarówno pracować bezpośrednio w gospodarstwach, ale też i w firmach produkujących sprzęt dla rolników czy agencjach wspierających produkcję żywności – zachęca prof. Stępień.
Rok z pandemią ujawnił z całą mocą, że jedną z kluczowych dziedzin gospodarki jest właśnie rolnictwo i bardzo szeroko rozumiany sektor produkcji żywności. Pokazał też, że kluczowe w tym względzie są rosnące wymagania konsumentów, którzy szukają produktów ekologicznych, z krótkim łańcuchem dostaw, wysokiej jakości. Jak podkreśla prof. Bogdan Stępień, wszystkie te czynniki oznaczają jedno: rosnące wymagania wobec producentów, a co za tym idzie, konieczność odpowiedniego przygotowania do pracy w rolnictwie.
– Nowoczesne studia z agroinżynierii to z jednej strony reakcja na zmiany, jakie z uwagą obserwujemy, ale z drugiej wychodzenie im na przeciw. To młodzi, wykształceni specjaliści przejmują polskie rolnictwo, unowocześniają je, stosując nie tylko metody, które łączą w sobie tradycję i najnowszą wiedzę naukową, ale też sięgając po technologie i narzędzia, zwiększające uzyskiwane plony czy jakość produkcji. Rolnictwo dzisiaj to biznes, ale odpowiedzialny, bardzo wymagający. A my dajemy narzędzia, które tym wymaganiom pozwalają sprostać – uśmiecha się prof. Bogdan Stępień, zapraszają maturzystów do studiowania na kierunku agroinżynieria na Uniwersytecie Przyrodniczy we Wrocławiu.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.