wybierz kategorie wiadomości
UPWr po raz pierwszy gospodarzem programu BIP w ramach EU GREEN
10.07.2023
W ramach działań EU GREEN UPWr zorganizował kurs Blended Intensive Programme (BIP SOIL) dotyczący ochrony gleby i zarządzania glebami zdegradowanymi i przemysłowymi. Za nami pierwsza, stacjonarna część.
Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr
07.07.2023
Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.
Pamiętamy o zamordowanych profesorach lwowskich
04.07.2023
Przedstawiciele wrocławskich uczelni, władz miasta i województwa złożyli kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym lwowskich profesorów, zamordowanych w lipcu 1941 roku po napaści III Rzeszy na Związek Sowiecki. W imieniu społeczności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu hołd ofiarom kaźni złożył rektor Jarosław Bosy.
Akademia Dobrego Piwa 2023. Wybrano najlepszych
26.06.2023
Konkurs Akademia Dobrego Piwa 2023 to piąta edycja ADP. Pierwsza odbyła się w 2017 roku, krótko po uruchomieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pierwszych w Polsce podyplomowych studiów z zakresu piwowarstwa. W czasie rekrutacji miejsca skończyły się po tygodniu. Ten sukces sprawił, że Akademia – konkurs dla piwowarów – była kolejnym krokiem w promocji dobrych praktyk.
Studenci rolnictwa zdobyli III miejsce w zawodach Agro Games
06.06.2023
Studenci rolnictwa Patryk Golina, Wiktor Hanko, Maurycy Wiszniowski i Mateusz Zając zajęli trzecie miejsce w zawodach Agro Games organizowanych na SGGW w Warszawie.
Nominowani za wsparcie dla Ukrainy
24.05.2023
W organizowanym po raz pierwszy konkursie „Uniwersytety Europejskie – sojusze przyszłości” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu nominowany był do nagrody w kategorii Wsparcie dla Ukrainy.
Święto Uniwersytetu Przyrodniczego 2023 za nami
22.05.2023
Medale i odznaczenia za Zasługi dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Anna Van Soom z Uniwersytetu w Gandawie, piknik studencki i tłumy wrocławian podczas zamykającego Święto i Dni Przyrodników jarmarku na Pawłowicach – wspólne świętowanie było i uroczyste, i rodzinne.
Dr Karolina Bierowiec finalistką konkursu Młode Talenty
22.05.2023
Naukowczyni z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr Karolina Bierowiec, została finalistką konkursu Młode Talenty.
Święto Uczelni – transmisja online
19.05.2023
Transmisja Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uroczystość rozpocznie się o godz. 10.00.
Żegnamy prof. Czekalskiego
18.05.2023
Zmarł prof. Mieczysław Czekalski. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu stworzył Zakład Roślin Ozdobnych i Dendrologii w Katedrze Ogrodnictwa. Do Wrocławia przyjechał z Poznania.
Prof. Ann Van Soom: – Mam najlepszy zawód na świecie
18.05.2023
Prof. Ann Van Soom, kierownik Katedry Rozrodu, Położnictwa i Zdrowia Stada na Uniwersytecie w Gandawie, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówi o tym, co jest wyzwaniem w rozrodzie, czy czuje się drugą Skłodowską-Curie i czy da się połączyć naukę z dydaktyką.
Święto Uniwersytetu Przyrodniczego
17.05.2023
Nagrody, medale, odznaczenia, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Ann Van Soon z Gandawy – to wydarzenia pierwszego dnia Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w piątek 19 maja. W sobotę zapraszamy wszystkich na Pawłowice, gdzie Dni Przyrodników zdominuje… ziemniak.
ECOpiknik, OdraNa i Juwenalia, czyli studenci przejmują Wrocław!
15.05.2023
Jak co roku, maj stoi pod znakiem imprez i wydarzeń organizowanych przez studentów. Na UPWr startujemy 18 maja z ECOpiknikiem, 22 maja PWr szykuje piknik OdraNa, a 24-25.05 ruszają Juwenalia pod hasłem #WrocławRazem.
XXVII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr
12.05.2023
Postery, referaty, networking i imprezy plenerowe – 11 i 12 maja na UPWr odbywa się 27. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.
Na UPWr trwa rekrutacja! Zarejestruj się jeszcze przed wynikami matury
28.04.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 26 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią.
UPWr ponownie współpracuje z Europejską Agencją Kosmiczną
25.04.2023
Europejska Agencja Kosmiczna razem z Instytutem Geodezji i Geoinformatyki i Instytutem Inżynierii Środowiska UPWr zorganizują szkolenie z zakresu teledetekcji środowiska, hydrologii i zjawisk niebezpiecznych związanych z wodą.
Jeszcze prostsza obsługa książkomatu
19.04.2023
Biblioteczny książkomat, który działa podobnie do paczkomatu, zyskał nową funkcję – można go obsługiwać za pomocą aplikacji My Library i generowanych w niej kodów QR.
Dzień Otwarty Kampusu Biskupin
14.04.2023
Powtórka z rozrywki, czyli drugi Dzień Otwarty UPWr! Ponownie można było zobaczyć, jak tworzone są lody molekularne i jak wykonać resuscytację krążeniowo-oddechową u psów, a także posłuchać kilku wykładów naukowych. Nie odbyło się jednak bez nowości!
Gość UPWr, Luigi Petito: – Zielona infrastruktura to nie trend, a konieczność
11.04.2023
Luigi Petito, założyciel Business Solutions Europa, pracujący na co dzień z World Green Infrastructure Network, opowiada o istotności zielonej infrastruktury i pracy Unii Europejskiej nad dyrektywami wprowadzającymi w życie jej rozbudowę. Na UPWr był gościem konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast".
Życzenia wielkanocne
07.04.2023
By nadzieja, jaką niosą ze sobą Święta Wielkanocne, nie opuszczała nas przez cały rok.
Wielkanoc w duchu zero waste? Doceniajmy jedzenie bardziej i marnujmy mniej
05.04.2023
Święta Wielkanocne kojarzą się z bogato zastawionym stołem i licznymi potrawami. Choć pielęgnowanie tradycji i symboli świąt jest ważne, warto zwrócić uwagę na ilość żywności, jaką przygotowujemy. Prof. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka w przeddzień Świąt Wielkanocnych opowiada o tym, co tradycyjnie znajduje się na świątecznym stole i czy przypadkiem nie jest tego za dużo.