Dzień Otwarty Kampusu Biskupin
Powtórka z rozrywki, czyli drugi Dzień Otwarty UPWr! Ponownie można było zobaczyć, jak tworzone są lody molekularne i jak wykonać resuscytację krążeniowo-oddechową u psów, a także posłuchać kilku wykładów naukowych. Nie odbyło się jednak bez nowości!
– Dzień Otwarty Kampus Biskupin jest skierowany przede wszystkim do kandydatów, którzy są zainteresowani nauką o żywności, czyli takimi kierunkami, jak żywienie człowieka i dietetyka czy technologia żywności albo biotechnologia. A także tych, którzy chcą studiować zootechnikę, bioinformatykę czy biologię człowieka. Chcemy pokazać różne oblicza uczelni i różne możliwości, jakie oferuje nasz uniwersytet, stąd druga lokalizacja. Podobnie jak w trakcie Dnia Otwartego na Kampusie Grunwaldzkim obecni uczniowie mogli wziąć udział w grze terenowej. Mogli zobaczyć również, jak wygląda tworzenie lodów molekularnych, a także wyjątkowo spróbować np. zdrowych naleśników czy muffinek, których na pierwszym Dniu Otwartym nie było. Do tego mieli okazję zwiedzić oba wydziały – mówi Paulina Boroń-Kacperek, dyrektorka Biura Rekrutacji, podkreślając, że gra terenowa też się różniła, bo zadania znajdowały się w całkowicie innych, nowych lokalizacjach.
Na drugim Dniu Otwartym było ponad 300 przyszłych kandydatów, którzy mogli zwiedzić kilkanaście stoisk studenckich kół naukowych przede wszystkim z dwóch wydziałów Kampusu Biskupin, ale także gościnnie zarówno z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego, jak i z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej czy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Przy stoiskach można było m.in. ukręcić watę cukrową, zobaczyć pierwszą opatentowaną w Polsce odmianę fioletowego ziemniaka, wziąć udział w różnego rodzaju quizach, spróbować zdrowych odpowiedników znanych nam przekąsek, dowiedzieć się wszystkiego o żywieniu człowieka, a także zobaczyć jak wygląda daktyloskopia, czyli technika śledcza zajmująca się badaniami porównawczymi linii papilarnych dłoni w celu ustalenia sprawcy.
Od godziny 10 można było posłuchać wykładów na temat żywności, pszczół, stanu wody na świecie, ropy, czy chirurgii weterynaryjnej. Wydarzenie poprowadzili Kamila Kuźniak i Kamil Kempiński – studenci, którzy znani są z uczelnianego TikToka!
Galeria zdjęć