eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Dzień Otwarty Kampusu Biskupin

Powtórka z rozrywki, czyli drugi Dzień Otwarty UPWr! Ponownie można było zobaczyć, jak tworzone są lody molekularne i jak wykonać resuscytację krążeniowo-oddechową u psów, a także posłuchać kilku wykładów naukowych. Nie odbyło się jednak bez nowości!

– Dzień Otwarty Kampus Biskupin jest skierowany przede wszystkim do kandydatów, którzy są zainteresowani nauką o żywności, czyli takimi kierunkami, jak żywienie człowieka i dietetyka czy technologia żywności albo biotechnologia. A także tych, którzy chcą studiować zootechnikę, bioinformatykę czy biologię człowieka. Chcemy pokazać różne oblicza uczelni i różne możliwości, jakie oferuje nasz uniwersytet, stąd druga lokalizacja. Podobnie jak w trakcie Dnia Otwartego na Kampusie Grunwaldzkim obecni uczniowie mogli wziąć udział w grze terenowej. Mogli zobaczyć również, jak wygląda tworzenie lodów molekularnych, a także wyjątkowo spróbować np. zdrowych naleśników czy muffinek, których na pierwszym Dniu Otwartym nie było. Do tego mieli okazję zwiedzić oba wydziały – mówi Paulina Boroń-Kacperek, dyrektorka Biura Rekrutacji, podkreślając, że gra terenowa też się różniła, bo zadania znajdowały się w całkowicie innych, nowych lokalizacjach. 

kuchnia molekularna
Przy stoiskach SKN-ów zajmujących się żywnością można było spróbować m.in. zdrowych naleśników i muffinek
fot. Tomasz Lewandowski

Na drugim Dniu Otwartym było ponad 300 przyszłych kandydatów, którzy mogli zwiedzić kilkanaście stoisk studenckich kół naukowych przede wszystkim z dwóch wydziałów Kampusu Biskupin, ale także gościnnie zarówno z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego, jak i z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej czy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji. 

wata cukrowa
Przy Stoisku SKN Technologii Węglowodanów można było ukręcić sobie samemu watę cukrową
fot. Tomasz Lewandowski

Przy stoiskach można było m.in. ukręcić watę cukrową, zobaczyć pierwszą opatentowaną w Polsce odmianę fioletowego ziemniaka, wziąć udział w różnego rodzaju quizach, spróbować zdrowych odpowiedników znanych nam przekąsek, dowiedzieć się wszystkiego o żywieniu człowieka, a także zobaczyć jak wygląda daktyloskopia, czyli technika śledcza zajmująca się badaniami porównawczymi linii papilarnych dłoni w celu ustalenia sprawcy. 

Zwiedzanie wydziału
Kandydaci na studia mogli zwiedzić wydziały Kampusu Biskupin
fot. Tomasz Lewandowski

Od godziny 10 można było posłuchać wykładów na temat żywności, pszczół, stanu wody na świecie, ropy, czy chirurgii weterynaryjnej. Wydarzenie poprowadzili Kamila Kuźniak i Kamil Kempiński – studenci, którzy znani są z uczelnianego TikToka!

Rekrutacja UPWr

Powrót
14.04.2023
Głos Uczelni
wydarzenia
Galeria zdjęć

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg