wybierz kategorie wiadomości
Dr Łukasz Kuta: – Uczę studentów, że bezpieczeństwo to naprawdę istotna sprawa
13.12.2021
Dr Łukasz Kuta. Doktorat robił w Instytucie Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pracuje w Katedrze Kształtowania i Ochrony Środowiska, gdzie uczy studentów bezpieczeństwa pracy, ryzyka zawodowego, ergonomii, projektowania i diagnozowania stanowisk pracy.
Prof. Obmińska-Mrukowicz: Zawsze mam czas dla studentów
22.11.2021
Prof. Bożena Obmińska-Mrukowicz, kierownik Katedry Farmakologii i Toksykologii, przez studentów uważana za jednego z najlepszych nauczycieli akademickich na Uniwersytecie Przyrodniczym: – Nie da się oddzielić dydaktyki od nauki. Dobry nauczyciel musi być też dobrym naukowcem, bo jego zadaniem jest przekazywanie wiedzy najnowszej i na najwyższym poziomie.
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr: – Czas na nowe rozumienie akademickości Wrocławia
15.11.2021
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Jarosław Bosy: – Pojęcie „akademicki” Wrocław wymaga redefinicji. Powinniśmy zbudować nową strategię, w której wyznacznikiem nie będzie ilość na przykład studentów, ale jakość. Jeśli nie zmienimy sposobu myślenia, to na pewno nie będziemy jednym z wiodących ośrodków akademickich w Polsce i w tej części Europy. Będziemy jednym z wielu ośrodków.
Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać
18.10.2021
O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.
UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo
13.10.2021
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą
30.09.2021
Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.
Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij
17.09.2021
Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?
Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań
23.08.2021
Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.
Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?
16.08.2021
Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.
Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin
13.08.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.
Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?
11.08.2021
Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka
10.08.2021
Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.
Czy rolnictwo może być nowoczesne? Tak, po studiach na UPWr
05.08.2021
Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.
Jak chronić środowisko? Po studiach na UPWr
04.08.2021
Inżynieria bezpieczeństwa, ochrona środowiska i inżynieria środowiska to kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które dają ciekawy zawód, ale też są odpowiedzią na wyzwania, jakie niosą ze sobą zmiany wywołane np. globalnym ociepleniem.
Agnieszka Wróblewska: – WF powinien być dla studentów przyjemny
04.08.2021
Związana ze sportem już od wczesnego dzieciństwa, dziś jest nauczycielką wychowania fizycznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Agnieszka Wróblewska uczy studentów UPWr, jak ważny jest zrównoważony tryb życia i aktywność fizyczna w życiu codziennym.
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę
26.07.2021
O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr
Rowerowa wycieczka z rektorem
13.07.2021
Ponad 1500 złotych zapłaciła absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego Agnieszka Janik za wycieczkę rowerową w towarzystwie rektora uczelni. Była to jedna z licytacji wrocławskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pytana o powody odpowiada, że chciała dać profesorowi drugą szansę.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.
Dr Grzegorz Dejneka: – Weterynaria to sztuka leczenia zwierząt
28.06.2021
Czy jestem dobrym nauczycielem? Odpowiem jak Bruce Lee zapytany, czy jest dobrym karateką. Jeśli powiem, że tak, pomyślą, że się chwalę. A jeśli powiem, że nie, pomyślą, że kłamca ze mnie – mówi dr Grzegorz Dejneka z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich.