Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.
Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co trzeci dorosły w Polsce ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Te liczby systematycznie rosną, a otyłość jest przyczyną wielu poważnych chorób, takich jak chociażby cukrzyca, na którą w Polsce zapada ponad 400 tys. osób rocznie, ale też nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie. Dlatego też prawidłowa i zbilansowana dieta, złożona z wysokiej jakości produktów, jest niezbędnym elementem prowadzenia zdrowego stylu życia, podkreśla prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka: – Od tego co jemy zależy nasze zdrowie.
Na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu można zdobyć wiedzę (i zawód) m.in. na kierunku żywienie człowieka i dietetyka, na którym studenci uczą się nie tylko o technologii, produkcji i przetwarzaniu żywności gastronomicznej, ale także o racjonalnym żywieniu człowieka i zdrowej żywności. Wiedza, jaką posiądą przyszli dietetycy, jest nieoceniona przy promocji zdrowego stylu życia. Tylko społeczeństwo świadome swoich nawyków żywieniowych, z dostępem do zdrowej żywności wysokiej jakości ma szansę w nierównej walce z fast foodami i chorobami cywilizacyjnymi, które towarzyszą złej diecie. I co ważne – na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobywają ją od najlepszych w Polsce. Kierunki związane z żywieniem człowieka i technologią żywności w najnowszym rankigu Perspektyw zajęły pierwsze miejsce w kraju, są też notowane w rankingu GRAS, opracowanemu przy słynnym rankingu szanghajskim, pod kątem dyscyplin naukowych.
Swoje umiejętności zdobyte na studiach, absolwenci żywienia człowieka i dietetyki mogą wykorzystać pracując w szpitalach, przedszkolach, hotelarstwie, restauracjach, a więc szeroko rozumianej gastronomii i wszędzie tam, gdzie potrzebny jest specjalista, który wie, jak zdrowo karmić ludzi. Ale mogą też pracować w edukacji żywieniowej, prowadzić własną firmę np. cateringową (segment rynku cateringu pudełkowego w dobie pandemii odnotował dynamiczny wzrost) czy w zakładach przemysłu spożywczego.
Masowo produkowana żywność musi spełniać wiele istniejących wymogów, a także być nieustannie ulepszana, zarówno pod kątem zdrowotności, jak i smaku. To co jemy, musi przecież być zarówno zdrowe, jak i smaczne. Dlatego warto studiować technologię żywności i żywienie człowieka – by wiedzieć, jak produkować najlepszej jakości produkty spożywcze, z zachowaniem ich właściwości prozdrowotnych.
Wszystkie produkty spożywcze przed trafieniem do sklepu i na nasze stoły muszą zostać poddane prawidłowej obróbce, by zachować swoje wartości i smak. To technolodzy żywności dbają m.in. o prawidłowość procesów produkcji żywności. I dlatego po tym kierunku, dzięki zdobytej wiedzy w zakresie chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, sposobów ich przechowywania i przetwarzania, można pracować m.in. w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego i laboratoriach badań żywności oraz wody.
Na straży jakości żywności stoją zaś absolwenci zarządzania jakością i analizy żywności. Na studiach uczą się kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego oraz analizy produktów żywnościowych. Dowiadują się, jakie są metody oceny jakości jedzenia, a także uczą się o higienie i toksykologii żywności.
Dzięki doświadczeniu zdobytemu w laboratorium, absolwenci tego kierunku dbają o to, by produkty, po które sięgamy, były zrobione z najwyższej jakości surowców, a także by nie zawierały żadnych szkodliwych substancji zagrażających naszemu bezpieczeństwu. Po studiach mogą podjąć pracę w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, laboratoriach czy placówkach badawczych. Absolwentów tego kierunku chętnie przyjmą też pracodawcy w zakładach przemysłu spożywczego, w zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii.
is