eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów

22.02.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.

Organizacja zajęć w semestrze letnim

22.02.2022

Do 27 marca zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani. Od 28 marca wszystkie zajęcia będą odbywały się w formie stacjonarnej w siedzibie uczelni.

Weterynaria na UPWr z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

14.02.2022

PKA studia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej oceniała – pozytywnie – w 2021 roku. I przyznała WMW Certyfikat Doskonałości Kształcenia. Następna ocena programowa odbędzie się w roku akademickim 2026/2027.

Organizacja zajęć do 13 marca

14.02.2022

Zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

Potrzeba nam przełomu

03.01.2022

Rozmowa z prof. Jarosławem Bosym, rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Szkoła Doktorska UPWr z tutoringiem

14.12.2021

Członkowie Rady Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz jej promotorzy, w sumie 18 osób, zakończyli cykl szkoleń w ramach Szkoły Tutorów Akademickich prowadzonej przez Collegium Wratislaviense. SD UPWr to pierwsza w Polsce certyfikowana przez CW szkoła doktorska z tutoringiem.

Dr Łukasz Kuta: – Uczę studentów, że bezpieczeństwo to naprawdę istotna sprawa

13.12.2021

Dr Łukasz Kuta. Doktorat robił w Instytucie Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pracuje w Katedrze Kształtowania i Ochrony Środowiska, gdzie uczy studentów bezpieczeństwa pracy, ryzyka zawodowego, ergonomii, projektowania i diagnozowania stanowisk pracy.

Prof. Obmińska-Mrukowicz: Zawsze mam czas dla studentów

22.11.2021

Prof. Bożena Obmińska-Mrukowicz, kierownik Katedry Farmakologii i Toksykologii, przez studentów uważana za jednego z najlepszych nauczycieli akademickich na Uniwersytecie Przyrodniczym: – Nie da się oddzielić dydaktyki od nauki. Dobry nauczyciel musi być też dobrym naukowcem, bo jego zadaniem jest przekazywanie wiedzy najnowszej i na najwyższym poziomie.

krokodyl

Eksperci UPWr: Czy krokodyl i bóbr płaczą, a ryba i koń to najzdrowsze zwierzęta?

18.11.2021

Pracowity jak mrówka, krokodyle łzy czy zdrów jak ryba to znane określenia, ale nie zawsze oczywistym jest skąd się wzięły. Czy osły są naprawdę uparte, a bobry często płaczą? Prof. Grzegorz Zaleśny naukowo wyjaśnia etymologię wyrażeń nawiązujących do zwierząt i sprawdza czy powiedzenia te są faktem czy mitem.

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr: – Czas na nowe rozumienie akademickości Wrocławia

15.11.2021

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Jarosław Bosy: – Pojęcie „akademicki” Wrocław wymaga redefinicji. Powinniśmy zbudować nową strategię, w której wyznacznikiem nie będzie ilość na przykład studentów, ale jakość. Jeśli nie zmienimy sposobu myślenia, to na pewno nie będziemy jednym z wiodących ośrodków akademickich w Polsce i w tej części Europy. Będziemy jednym z wielu ośrodków.

Maria Wiórek na zawodach. Fot. Ewelina Orzeł

Absolwentka Maria Wiórek: – Wytrwałość popłaca

08.11.2021

Maria Wiórek, tegoroczna absolwentka medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o łączeniu studiów z jeździectwem, sukcesie w zawodach i spokoju jaki przynosi jej ten sport.

Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać

18.10.2021

O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.

UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo

13.10.2021

Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.

Absolwentka Krystyna Sulka: – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu się wyróżniał

08.10.2021

Krystyna Sulka od dziecka interesuje się przyrodą. Uwielbia zwierzęta, głównie ptaki i koty, więc wybór kierunku studiów– zootechniki, był oczywisty. W tym roku została absolwentką UPWr i od razu podjęła wymarzoną pracę – z drobiem.

Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą

30.09.2021

Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.

Profesor Jan Oszmiański

Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij

17.09.2021

Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?

Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań

23.08.2021

Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.

wyciąganie kleszcza psu

Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?

20.08.2021

O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.

konsultacja dietetyczna

Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka

18.08.2021

Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.

Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?

16.08.2021

Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.

  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 22

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png