wybierz kategorie wiadomości
Przed nami VII edycja Święta sera i wina
19.09.2022
Po dwuletniej przerwie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza na wspólne obchody siódmej edycji Święta sera i wina do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.
Warsztaty z symulacji endoskopowych
13.09.2022
Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.
Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami
08.09.2022
To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.
Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia
31.08.2022
Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.
Wysokość szczytów w Tatrach do poprawki
31.08.2022
Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr przeprowadzili dokładne pomiary tatrzańskich szczytów. W ich wyniku trzeba będzie poprawić wiele atlasów i podręczników. Świnica okazała się bowiem wyższa o metr, Skrajny Granat na Orlej Perci o trzy metry, a słupek graniczny na Rysach ma już 2500 m n.p.m.
Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji
17.08.2022
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.
UPWr ze statusem Uniwersytetu Europejskiego
01.08.2022
Decyzją Komisji Europejskiej międzynarodowe konsorcjum EU GREEN, do którego należy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymało status Uniwersytetu Europejskiego. To dla naszej uczelni duży prestiż oraz szansa na umiędzynarodowienie kierunków studiów, współpracę naukową i wymianę doświadczeń w obszarze innowacji.
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
Bioeconomy – jeden kierunek na dwóch uczelniach
20.07.2022
Bioeconomy to nowy, anglojęzyczny kierunek studiów oferowany wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnikę Wrocławską. Te interdyscyplinarne studia wzbogacą Twoje przyszłe CV i zwrócą uwagę potencjalnego pracodawcy. Nabór trwa.
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.
Dzieci uczyły się na UPWr, jak udzielać pierwszej pomocy psom
12.07.2022
W ramach półkolonii organizowanych przez Fundację Kolorowe Skarpetki, podopieczni fundacji wzięli udział w warsztatach z pierwszej pomocy dla psów zorganizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
Pakt Mediolański. UPWr wspiera Wrocław
03.07.2022
Wrocław przystąpił do Paktu Mediolańskiego. Zobowiązanie związane z realizacją miejskiej polityce żywnościowej łączy obecnie 225 miast z całego świata. Uniwersytet Przyrodniczy poprzez działania naukowe, edukacyjne, jak i popularyzatorskie wspiera realizację paktu, który jest wyrazem troski o system żywnościowy miast, a co za tym idzie, kondycję i zdrowie ich mieszkańców.
Na UPWr otwarto Europejską Pasiekę Miejską
29.06.2022
Osiem uli, a w nich setki tysięcy pszczół, obok łąka kwietna, by owady miały gdzie się pożywić, a w perspektywie pyszny miód. UPWr otwiera drugą uczelnianą pasiekę. To efekt współpracy uczelni oraz Biura Parlamentu Europejskiego we Wrocławiu.
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
UPWr ponownie najlepszą uczelnią rolniczą w Polsce
22.06.2022
UPWr po raz kolejny zajął pierwsze miejsce wśród uczelni rolniczych w Rankingu Uczelni Akademickich wydanym przez „Perspektywy”. W zestawieniu ogólnym plasujemy się na 25. miejscu. Mamy też wysokie pozycje w Rankingu Kierunków Studiów.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Prof. Artur Gryszkin: – Niewiedza nie jest błędem – jesteśmy na uczelni po to, by się uczyć
14.06.2022
O zamiłowaniu do dydaktyki i swojej pasji, potrzebie wzajemnego szacunku, zaangażowania i dobrego humoru, a także o robieniu frytek, chipsów i… spirytusu, opowiada prof. Artur Gryszkin z Zakładu Technologii Węglowodanów.