wybierz kategorie wiadomości
Międzynarodowa działalność studentek UPWr
19.10.2023
Studentki weterynarii z UPWr zostały wybrane do IVSA Officials. Zuzanna Czekaj do zarządu IVSA Global (Executive Committee), a Małgorzata Nosiadek została powołana na Secretary of DAD.
Prof. Twardowski: – Owady nie zawsze gryzą
18.10.2023
Nowo mianowany profesor Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii, o korzyściach z pożytecznych owadów, entomologii stosowanej, walce o dobre publikacje, Zielonym Ładzie i pracy u podstaw.
MINIATURA 7 dla naukowczyń UPWr
13.10.2023
Dr Aleksandra Rozwadowska i dr Anna Urbaniak dostały od Narodowego Centrum Nauki dofinansowanie w wysokości 100 000 złotych do badań w ramach grantu MINIATURA 7.
Naukowcy UPWr w prestiżowym rankingu
09.10.2023
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking Top 2% najbardziej wpływowych naukowców na świecie. Wśród najchętniej cytowanych autorów publikacji naukowych znalazło się siedmioro przedstawicieli z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI
29.09.2023
Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.
UPWr wśród najlepszych uczelni Europy i świata w dwóch prestiżowych rankingach
28.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu od lat konsekwentnie pnie się w górę w jednym z najważniejszych rankingów świata, czyli THE World University Rankings. Zajmujemy też wysokie pozycje w pierwszej edycji QS World University Rankings skoncentrowanej wyłącznie na uczelniach w regionie europejskim.
Dr El Sayed Ali zajął III miejsce w konkursie Falling Walls Lab Wrocław
26.09.2023
Pochodzący z Egiptu naukowiec UPWr, dr El Sayed Ali zajął trzecie miejsce w konkursie Falling Walls Lab Wrocław dzięki swoim badaniom nad potencjałem mykobiomu flory leśnej i biopigmentami.
Święto sera, wina i MasterChef
20.09.2023
Mateusz Krojenka, finalista 7. edycji programu „MasterChef” o tradycji w kuchni, gotowaniu dla publiczności i daniach, jakie ta publiczność będzie mogła skosztować podczas tegorocznego Święta sera i wina na Pawłowicach.
Naukowcy UPWr rozwijają u najmłodszych pasję do nauki na Uniwersytecie Dzieci
18.09.2023
Na wydarzeniu Fundacji Uniwersytet Dzieci, które odbyło się 16 września, dr Anna Żołnierczyk została wyróżniona Nagrodą Uniwersytetu Dzieci, a prof. Wojciech Niżański przeprowadził wykład otwarty na temat tego, jak pomóc w ratowaniu ginących gatunków zwierząt za pomocą technik in vitro.
Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna
14.09.2023
Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.
Studenci UPWr na szkole letniej w Chinach
12.09.2023
Dwoje studentów technologii żywności i żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wzięło udział w szkole letniej organizowanej przez Jiangnan University w Chinach.
Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
24.08.2023
Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.
WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni
04.08.2023
Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.
Absolwent Dawid Fedko: – Budownictwo daje wiele możliwości
02.08.2023
Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Dawid Fedko, opowiada o tym, jak znalazł swoją drogę w budownictwie, jak technologia zmienia branżę i jak doświadczenie w piłce nożnej przydaje mu się na co dzień w pracy.
Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice
01.08.2023
Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.
Dr Marta Sylla ze stypendium MEN dla wybitnych młodych naukowców
28.07.2023
Naukowczyni z UPWr została nagrodzona stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców za osiągnięcia naukowe w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek
26.07.2023
Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.
Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders
13.07.2023
Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.
Chór UPWr ze srebrnym medalem Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Prevezie
12.07.2023
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pod batutą prof. Alana Urbanka, zdobył srebrny medal na 27. Międzynarodowym Konkursie Chóralnym w Prevezie, w Grecji.
Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr
07.07.2023
Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.