Naukowcy UPWr w prestiżowym rankingu
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking Top 2% najbardziej wpływowych naukowców na świecie. Wśród najchętniej cytowanych autorów publikacji naukowych znalazło się siedmioro przedstawicieli z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Zestawienie TOP 2% przygotowane zostało przez Uniwersytet Stanforda, wydawnictwo Elsevier i firmę SciTech Strategies. Szczegółowe listy oraz metodologia rankingu dostępne są na ich stronie internetowej.
W rankingu opublikowanym w 2023 roku znalazło się ponad 210 tysięcy nazwisk. W 2 proc. najlepszych autorów publikacji na świecie, ocenianych na podstawie całego dorobku, pojawiło się siedmioro reprezentantów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Prof. Aneta Wojdyło – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wiodący Zespół Badawczy Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD)
Prof. Adam Figiel – Instytutu Inżynierii Rolniczej, Wiodący Zespół Badawczy Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD)
Prof. Jan Oszmiański – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
Prof. Krzysztof Marycz – Katedra Biologii Eksperymentalnej, Wiodący Zespół Badawczy Marycz-LAB (Reg-Med-Lab)
Prof. Jan Kazak – Instytut Gospodarki Przestrzennej, Wiodący Zespół Badawczy SCR – Zrównoważone miasta i regiony
Dr El Sayed Ali – Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy
dr Joost van Hoof – Instytut Gospodarki Przestrzennej
Metodologia rankingu
Autorzy rankingu przekonują, że metryki cytowań są szeroko stosowane, ale nie pozbawione nadużyć. Pojawiające się zjawiska takie jak autocytowania oraz citation farms (grupy autorów cytujących się nawzajem) prowadzą do nadinterpretacji wskaźników odpowiadających za wpływ lub doskonalość naukowca. Metodologia analizuje min. liczbę cytowań, indeks Hirscha, współautorstwo, stosunek liczby cytowań do opublikowanych artykułów, a jej szczegółowość pozwala na zachowanie jak największego obiektywizmu rankingu. Do ostatecznych zestawień trafia 2 proc. najlepszych naukowców z całego świata.