wybierz kategorie wiadomości
OnLife, czyli studencka inicjatywa optymistyczna
30.03.2016
Odłączyć się od sieci, włączyć do życia. Szymon Krawiec i Maksymilian Szeptycki, studenci architektury krajobrazu, zachęcają do otwartości i uśmiechu, a przy tym zdobywają wiedzę i umiejętności z zarządzania projektami.
Czas młodych mentorów – nowi profesorowie
23.03.2016
Aneta Wojdyło i Adam Figiel odebrali od prezydenta Polski Andrzeja Dudy nominacje profesorskie. Były osobiste gratulacje, dedykacje i życzenia sukcesów.
Otwieramy się na młodych!
21.03.2016
Już 1 kwietnia zapraszamy na Drzwi Otwarte na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. To nie tylko okazja do poznania nas z najlepszej strony, ale i rozbudzenia w sobie ciekawości naukowca.
Certyfikat przyszłości: studia UPWr nagrodzone
18.03.2016
Studia II stopnia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami oraz studia podyplomowe z technologii winiarstwa zdobyły certyfikat „Studia z Przyszłością” dla najbardziej innowacyjnych i wartościowych kierunków.
Granty NCN: lecznicze algi
15.03.2016
Algi z Bałtyku wzbogacone w odpowiednie pierwiastki śladowe w połączeniu z komórkami macierzystymi, regenerującymi trzustkę mają leczyć nieuleczalne do tej pory choroby u koni – Laboratorium Mikroskopii Elektronowej to mała pracownia z dużymi grantami.
Bunt studentów przeciwko cenzurze
14.03.2016
14 marca 1968 roku na wrocławskich uczelniach rozpoczął się dwudniowy strajk okupacyjny. Strajkowano też na Wyższej Szkole Rolniczej – dzisiejszym Uniwersytecie Przyrodniczym. W obronie demokracji i przeciwko cenzurze.
Wszystko z potrzeby wolności
10.03.2016
Roman Kocemba. Opłynął Ziemię i przeżył tsunami. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego opowiada o swojej wielkiej pasji: żeglowaniu.
Biocervin: podsumowanie projektu
07.03.2016
Efektem jednego z największych i najważniejszych projektów, w którym bierze udział UPWr są cztery unikalne w skali światowej prototypy wyrobów medycznych na bazie surowców z komórek macierzystych poroża jelenia szlachetnego.
Działo się! VI Szalona Noc Naukowa za nami!
04.03.2016
Noc spędzona na uniwersytecie to szaleństwo. Ale noc spędzona w doborowym, międzywydziałowym towarzystwie i pochwała studenckiej aktywności – to także przyjemność. Tematem przewodnim VI Studenckiej Szalonej Nocy Naukowej były zmysły.
Prof. Tadeusz Trziszka nowym rektorem
03.03.2016
Jest autorem ponad 400 prac naukowych, w tym 150 oryginalnych. Napisał ponad 15 podręczników i monografii. Prof. Tadeusz Trziszka został rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Oni tworzą naszą historię
02.03.2016
Były życzenia zdrowia, tort i symboliczny kieliszek szampana. Rektor prof. Roman Kołacz tradycyjnie już spotkał się z jubilatami z okazji ich 80., 85. i 90. urodzin.
Pamięci prof. Michała Mazurkiewicza
29.02.2016
I Międzynarodowa Konferencja Techniczna Eimeriana Avia była nie tylko forum wymiany doświadczeń najlepszych w Europie specjalistów z zakresu chorób drobiu. Upamiętniono też postać wybitnego awiopatologa, rektora Uniwersytetu Przyrodniczego, prof. Michała Mazurkiewicza.
Zegary: arcydzieło rzemiosła w zasięgu ręki
26.02.2016
Dr Marek Brennesthul, specjalista od mechaniki pojazdów rolniczych i bezpieczeństwa pracy w rolnictwie, zbiera zegary. Naręczne i stojące. Nie tylko chętnie opowiada o ich historii, ale też i „leczy” te, które wymagają naprawy.
Tajemnicza sprawa z nockiem rudym
18.02.2016
Dr Tomasz Kokurewicz – krajowy ekspert ds. ochrony nietoperzy – analizuje rozwiązania, które pozwolą w Unii Europejskiej zminimalizować problem, jakim są dla nich… drogi.
Porozumienie na rzecz niepełnosprawnych studentów
16.02.2016
Trzynaście uczelni powoła Radę Ekspertów ds. Kształcenia Studentów z Niepełnosprawnością. Porozumienie będzie podpisane 29 lutego. Również przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Rekrutacja na studia magisterskie – II tura
16.02.2016
Jest jeszcze szansa – do piątku 19 lutego można rejestrować się na stacjonarne studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest aż 14 kierunków.
Technologia żywności – nauka z przyszłością
10.02.2016
Żywność funkcjonalna i bezpieczeństwo żywności. Nowe technologie i nowe wyzwania. O trendach i rozwiązaniach w produkcji żywności opowiada prof. Agnieszka Kita – nowa prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Naukowcy z UPWr unijnymi ekspertami
09.02.2016
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności to jedna z agencji UE. Jej zadaniem jest wspieranie Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich w wypracowywaniu najlepszych rozwiązań prawnych dotyczących szeroko pojętego bezpieczeństwa żywności.
Kolegium prorektorów, czyli kształcenie pod kontrolą
09.02.2016
– Jesteśmy wzorem dla wielu uczelni. (…) A wśród uczelni przyrodniczo-rolniczych – wiodącą w kształceniu na odległość – po kolegium prorektorów ds. studenckich i kształcenia prof. Danuta Parylak opowiada o wyzwaniach w kształceniu na uczelniach przyrodniczych.
Rekrutacja – ostatni moment na zostanie magistrem
05.02.2016
Samorealizacja, własne badania, sprecyzowana wiedza i wyjazdy – studenci studiów II stopnia opowiadają, dlaczego zdecydowali się kontynuować naukę na UPWr i dlaczego warto zostać magistrem. Rekrutacja jeszcze tylko do 15 lutego.
Pączki, pampuchy i kreple
04.02.2016
Kiedyś ze słoniną, dzisiaj na słodko. Posypane cukrem pudrem, polane lukrem, nadziane powidłami, czekoladą lub budyniem. W tłusty czwartek podniebieniami Polaków rządzą pączki. Pączusie.