wybierz kategorie wiadomości
Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI
29.09.2023
Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.
Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna
14.09.2023
Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.
Pożegnaliśmy prof. Filistowicza
06.09.2023
Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.
Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
24.08.2023
Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.
Absolwent Dawid Fedko: – Budownictwo daje wiele możliwości
02.08.2023
Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Dawid Fedko, opowiada o tym, jak znalazł swoją drogę w budownictwie, jak technologia zmienia branżę i jak doświadczenie w piłce nożnej przydaje mu się na co dzień w pracy.
Dobry dydaktyk, czyli taki, który wysłucha i zrozumie
21.07.2023
Ireneusz Osak ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych i dr Piotr Czaczka ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wskazani przez studentów jako najlepsi dydaktycy swoich instytucji. Opowiadają o potrzebie dialogu, wyrozumiałości i o tym, jak pasje mogą pomóc w codziennej pracy.
Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki
28.06.2023
Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.
Dr Nowaczyk i dr Poradowski – kiedy uczenie jest pasją
20.06.2023
Dr Renata Nowaczyk i dr Dominik Poradowski zdobyli jedne z najwyższych ocen w ankietach studenckich na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Ich recepta na sukces? Wyleczyć się z „choroby doktorskiej”, tłumaczyć, że najważniejsze jest myślenie i rozumienie procesów zachodzących zarówno w pojedynczych komórkach, jak i ich układach, a nie uczenie się na pamięć definicji. Podkreślają, że w dydaktyce ważny jest wzajemny szacunek i umiejętność przyznania, że też się czegoś nie wie.
Geny skrywają przed nami jeszcze wiele tajemnic
02.06.2023
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Bartosz Czech opowiada o terapiach genowych, pracy bioinformatyka w branży biomedycznej i o tym, jak zakochał się w genetyce.
Nauczeni własnym doświadczeniem
31.05.2023
Na przekór powiedzeniu „zapomniał wół, jak cielęciem był”, dr Małgorzata Meissner i dr Jerzy Potyrała doskonale pamiętają swoje studenckie czasy i stali się takimi dydaktykami, jakich sami chcieli mieć. Ich starania docenili studenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w corocznych ankietach, wybierając ich jako najlepszych dydaktyków z wydziału.
Żegnamy prof. Czekalskiego
18.05.2023
Zmarł prof. Mieczysław Czekalski. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu stworzył Zakład Roślin Ozdobnych i Dendrologii w Katedrze Ogrodnictwa. Do Wrocławia przyjechał z Poznania.
W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą
11.05.2023
Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.
Dydaktyka jest ich drugą naturą
26.04.2023
Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.
Absolutorium Wydziału Medycyny Weterynaryjnej – galeria
17.04.2023
Po 3 latach przerwy spowodowanej pandemią absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystym absolutorium, podczas którego odebrali pamiątkowe dyplomy.
Arborysta Maciej Motas: – Betonoza? Ten trend jest już za nami
23.03.2023
O istotności kontaktu z naturą, wpływie klimatu na kierunek rozwoju zawodu arborysty i o tym jakich cech wymaga ta praca opowiada inżynier architektury krajobrazu Maciej Motas, arborysta i absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Absolwentka Wiktoria Wilman: – Bioinformatyka daje nowoczesne spojrzenie na biologię
20.02.2023
Wiktoria Wilman. Absolwentka bioinformatyki na UPWr. Kiedy kończyła studia, cały rok podziękował jej za piastowanie stanowiska starosty. Pracy szukała tylko miesiąc. Dzisiaj związana jest z firmą NaturalAntibody, która jako pomoc dla przemysłu farmaceutycznego tworzy oprogramowanie bazujące na AI, mające na celu odkrywanie przeciwciał ułatwiających tworzenie leków. Nie odcina się jednak od swojej Alma Mater i dalej wspiera swój kierunek jako członkini Kierunkowej Komisji Programowej.
Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii
14.02.2023
Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
Lokalne produkty w zasięgu ręki
16.12.2022
W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.