Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
Technologia żywności i żywienie człowieka to nauka zajmująca się procesami związanymi z produkcją, przetwarzaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Obejmuje zagadnienia związane z chemią, biologią, fizyką i inżynierią, a także z zarządzaniem i regulacją rynku żywnościowego. Technolodzy żywności zapewniają bezpieczeństwo, jakość i trwałość żywności dostępnej na rynku, a także opracowują nowe produkty i procesy produkcyjne.
Kacper Wiśniewski wybrał studia magisterskie na tym kierunku ze względu na to, że wcześniej studiował technologię i organizację gastronomii. Technologia żywności i żywienie człowieka jest więc dla niego dopełnieniem studiów pierwszego stopnia, gdzie ma możliwość pogłębienia swojej wiedzy temat technologii żywności. Program studiów obejmuje także problematykę związaną z żywieniem człowieka.
– Pasję do żywności odkryłem, gdy byłem mały i pomagałem babci w kuchni. To ona zaszczepiła we mnie miłość do gotowania. Najpierw myślałem więc nad szkołą gastronomiczną, ale gdy nadszedł czas złożyć papiery, wybrałem liceum ogólnokształcące. Po maturze powróciłem do planu, by pracować z żywnością. I wybrałem studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, żeby się dowiedzieć, jak wyglądają procesy związane z żywnością i jej serwowaniem – opowiada Kacper i dodaje, że na studiach bardzo ucieszyły go też zajęcia laboratoryjne, bo od dziecka marzył o pracy w kitlu.
Obecnie Kacper studiuje na II stopniu technologii żywności i żywienia. W tym samym czasie zatrudnił się w szkole gastronomicznej jako nauczyciel przedmiotów gastronomicznych – stąd myśl o zapisaniu się dodatkowo na studia podyplomowe z pedagogiki. – Żeby zostać nauczycielem z prawdziwego zdarzenia – śmieje się Kacper, bo obecnie nie ma przygotowania pedagogicznego. Po studiach magisterskich ma na oku także doktorat – ambitnie!
– Gotowanie to moja pasja, ale nie wiążę z nim swojej przyszłości. Uważam, że jak przekłada się hobby na pracę zawodową, to szybko można się zrazić czy wypalić. Dlatego po studiach chciałbym pracować z żywnością w laboratorium. W końcu po ukończeniu studiów z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka można pracować w różnych sektorach, takich jak przemysł spożywczy, edukacja i doradztwo, regulacja rynku żywnościowego, czy w ośrodkach badawczych i na uczelniach, gdzie prowadzi się badania nad jakością i bezpieczeństwem żywności – mówi Kacper Wiśniewski.
Przemysł spożywczy jest jednym z najważniejszych sektorów gospodarki na świecie. Ostatnio branża ta doświadcza dynamicznego rozwoju, jednocześnie napotykając wiele wyzwań, takich jak zmieniające się preferencje konsumentów, rosnąca świadomość zdrowotna i ekologiczna, a także zmiany klimatu i niedobory surowców.
W odpowiedzi na te wyzwania, branża spożywcza inwestuje w nowoczesne technologie i innowacje, takie jak inteligentne systemy produkcji, biotechnologia i rolnictwo zrównoważone, aby zapewnić bezpieczną i zdrową żywność dla stale rosnącej liczby ludzi na świecie. Wzrost trendów takich jak wegetarianizm i weganizm również wpływa na rynek, prowadząc do większej dostępności produktów roślinnych i opcji bezmięsnych. Dlatego specjaliści od technologii żywności i żywienia człowieka są obecnie potrzebni na rynku bardziej niż kiedykolwiek.
Więcej o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka można dowiedzieć się na stronie rekrutacji. Warto też zapoznać się z terminarzem zapisów na studia. |
is