Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
Technologia żywności i żywienie człowieka to nauka zajmująca się procesami związanymi z produkcją, przetwarzaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Obejmuje zagadnienia związane z chemią, biologią, fizyką i inżynierią, a także z zarządzaniem i regulacją rynku żywnościowego. Technolodzy żywności zapewniają bezpieczeństwo, jakość i trwałość żywności dostępnej na rynku, a także opracowują nowe produkty i procesy produkcyjne.
Kacper Wiśniewski wybrał studia magisterskie na tym kierunku ze względu na to, że wcześniej studiował technologię i organizację gastronomii. Technologia żywności i żywienie człowieka jest więc dla niego dopełnieniem studiów pierwszego stopnia, gdzie ma możliwość pogłębienia swojej wiedzy temat technologii żywności. Program studiów obejmuje także problematykę związaną z żywieniem człowieka.
Kacper Wiśniewski pokochał gotowanie za czasów dzieciństwa – ale swoje życie zawodowe docelowo wiąże z laboratorium fot. archiwum prywatne
– Pasję do żywności odkryłem, gdy byłem mały i pomagałem babci w kuchni. To ona zaszczepiła we mnie miłość do gotowania. Najpierw myślałem więc nad szkołą gastronomiczną, ale gdy nadszedł czas złożyć papiery, wybrałem liceum ogólnokształcące. Po maturze powróciłem do planu, by pracować z żywnością. I wybrałem studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, żeby się dowiedzieć, jak wyglądają procesy związane z żywnością i jej serwowaniem – opowiada Kacper i dodaje, że na studiach bardzo ucieszyły go też zajęcia laboratoryjne, bo od dziecka marzył o pracy w kitlu.
Obecnie Kacper studiuje na II stopniu technologii żywności i żywienia. W tym samym czasie zatrudnił się w szkole gastronomicznej jako nauczyciel przedmiotów gastronomicznych – stąd myśl o zapisaniu się dodatkowo na studia podyplomowe z pedagogiki. – Żeby zostać nauczycielem z prawdziwego zdarzenia – śmieje się Kacper, bo obecnie nie ma przygotowania pedagogicznego. Po studiach magisterskich ma na oku także doktorat – ambitnie!
Technolodzy żywności zapewniają bezpieczeństwo, jakość i trwałość żywności dostępnej na rynku, a także opracowują nowe produkty i procesy produkcyjne fot. Shutterstock
– Gotowanie to moja pasja, ale nie wiążę z nim swojej przyszłości. Uważam, że jak przekłada się hobby na pracę zawodową, to szybko można się zrazić czy wypalić. Dlatego po studiach chciałbym pracować z żywnością w laboratorium. W końcu po ukończeniu studiów z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka można pracować w różnych sektorach, takich jak przemysł spożywczy, edukacja i doradztwo, regulacja rynku żywnościowego, czy w ośrodkach badawczych i na uczelniach, gdzie prowadzi się badania nad jakością i bezpieczeństwem żywności – mówi Kacper Wiśniewski.
Przemysł spożywczy jest jednym z najważniejszych sektorów gospodarki na świecie. Ostatnio branża ta doświadcza dynamicznego rozwoju, jednocześnie napotykając wiele wyzwań, takich jak zmieniające się preferencje konsumentów, rosnąca świadomość zdrowotna i ekologiczna, a także zmiany klimatu i niedobory surowców.
W odpowiedzi na te wyzwania, branża spożywcza inwestuje w nowoczesne technologie i innowacje, takie jak inteligentne systemy produkcji, biotechnologia i rolnictwo zrównoważone, aby zapewnić bezpieczną i zdrową żywność dla stale rosnącej liczby ludzi na świecie. Wzrost trendów takich jak wegetarianizm i weganizm również wpływa na rynek, prowadząc do większej dostępności produktów roślinnych i opcji bezmięsnych. Dlatego specjaliści od technologii żywności i żywienia człowieka są obecnie potrzebni na rynku bardziej niż kiedykolwiek.
Więcej o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka można dowiedzieć się na stronie rekrutacji.
Już od 15 stycznia można zapisywać się na studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest 18 kierunków i wiele specjalności.
W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.