Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia
Już od 15 stycznia można zapisywać się na studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest 18 kierunków i wiele specjalności.
Kierunki studiów
- Jakie kierunki studiów II stopnia oferuje UPWr?
- Food Technology – jeden kierunek, dwa dyplomy
- Terminy i dokumenty
Kierunki studiów
Na UPWr właśnie rusza nabór na studia magisterskie. Studenci mogą zapisać się na jeden z osiemnastu kierunków. W tym roku także po raz pierwszy rusza nabór na studia magisterskie na kierunku Food Technology, który realizowany jest razem z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche.
Studenci, którzy wiążą swoją przyszłość z dbaniem o środowisko, rolnictwem, żywnością, geodezją czy hodowlą zwierząt, powinni spieszyć się z zapisami – trwają tylko do 16 lutego.
- agrobiznes
- architektura krajobrazu
- kształtowanie i ochrona krajobrazu
- biotechnologia
- budownictwo
- studia o profilu praktycznym
- Food Technology
- geodezja i kartografia
- geodezja inżynieryjna
- geodezja satelitarna
- geoinformatyka
- teledetekcja
- wycena nieruchomości
- gospodarka przestrzenna
- zarządzanie przestrzenią
- rynek nieruchomości
- analityka społeczno-gospodarcza
- inżynieria i gospodarka wodna
- gospodarka wodna
- inżynieria bezpieczeństwa
- BHP i bezpieczeństwo ekologiczne
- inżynieria środowiska
- technika sanitarna
- inżynieria wodna i melioracyjna
- gospodarka odpadami i odnawialne źródła energii
- ochrona środowiska
- zarządzanie ryzykiem środowiskowym
- ochrona gleb i rekultywacja terenów zdegradowanych
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- gospodarka odpadami
- odnawialne źródła energii
- ogrodnictwo
- ochrona roślin
- technologie ogrodnicze
- rolnictwo
- agronomia
- biotechnologia roślin
- technologia żywności i żywienie człowieka
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zarządzanie jakością i analiza żywności
- zootechnika
- bezpieczeństwo produkcji żywności
- hodowla zwierząt towarzyszących i wolno żyjących
- produkcja pasz i doradztwo żywieniowe
- hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich
Food Technology
Od 15 stycznia zapisać się można także po raz pierwszy na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr realizuje je wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli i część we Wrocławiu – a po zakończeniu studiów dostaną dwa dyplomy. Dzięki pobytowi zarówno w Polsce, jak i w Hiszpanii studenci mogą skorzystać z wiedzy i pomocy dwóch promotorów.
Część kształcenia odbywa się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr. Tu studenci poszerzają wiedzę i umiejętności w zakresie wytwarzania, zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oraz certyfikowania produktów żywnościowych, w tym regionalnych i tradycyjnych. Zapoznają się też z innowacyjnymi metodami produkcji m.in. żywności fermentowanej: kiszonek, jogurtów, kefirów, serów oraz wyrobów mięsnych. Podczas studiów na kierunku Food Technology zdobywają zaawansowaną wiedzę z zakresu nutraceutyków i składników bioaktywnych kształtujących walory sensoryczne żywności oraz uzyskują najnowszą wiedzę na temat unikatowych w skali obu krajów metod biotechnologicznych przetwarzania żywności.
Jeden semestr Food Technology prowadzony jest na Universidad Miguel Hernández de Elche w Orihueli, gdzie studenci poznają technologie i produkty charakterystyczne dla Hiszpanii, a zwłaszcza południowej części Wspólnoty Walenckiej. Dowiedzą się tu też o produkcji owoców i warzyw egzotycznych, produkcji win, serów, wyrobów mięsnych i rybnych, owoców morza, przekąsek oraz wyrobów cukierniczych, takich jak turron, czyli rodzaj nugatu, podawanego w postaci kostek podczas świąt Bożego Narodzenia m.in. w Hiszpanii.
Universidad Miguel Hernández de Elche położony jest w prowincji Alicante. Nastawiony jest na innowacyjność i rozwój technologiczny, a jakość nauczania i badania na nim prowadzone są na światowym poziomie.
Aymane Mouhssine od dawna interesuje się badaniami naukowymi i zgłębianiem świata technologii stosowanych w rozwoju żywności. Postanowił kontynuować studia na kierunku Food Technology, zapisując się na II stopień, bo według niego oferują one wszystko czego potrzebuje, by zostać w przyszłości kierownikiem ds. badań i rozwoju (R&D) w dziedzinie nauk o żywności.
– Dzięki temu, że studia są realizowane wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Universidad Miguel Hernández de Elche możemy nabrać doświadczenia w różnych aspektach technologii żywności i mamy możliwość szerzej przyjrzeć się problemom, z którymi ta dziedzina się zmaga – mówi Aymane i dodaje, że po studiach planuje też doktorat. Przedmioty, których będzie się uczył, dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności, zarządzania i finansowania badań publicznych i prywatnych, zrównoważonego rozwoju i wyceny produktów ubocznych przemysłu spożywczego, czy analizy sensorycznej jako narzędzia do ulepszania żywności, pozwolą mu poszerzyć wiedzę w zakresie badań i rozwoju żywności i osiągnąć swój cel.
– Póki co, jestem bardzo zadowolony. Dużo się uczę i rozwijam dzięki praktykom, zadaniom i lekcjom prowadzonym przez profesorów na Universidad Miguel Hernández de Elche. We Wrocławiu jeszcze nie byłem, ale nie mogę doczekać się wyjazdu. Słyszałem dużo dobrego zarówno o mieście i jego historii, jak i o uczelni – mówi student Food Technology.
Terminy i dokumenty
Niezbędne dokumenty, które należy dostarczyć między 14 a 16 lutego:
- Podpisane podanie z systemu IRK
- Dowód wniesienia opłaty rekrutacyjnej
- Kserokopia dyplomu ukończenia studiów I stopnia (oryginał do wglądu) lub zaświadczenie z dziekanatu, jeśli nie ma się jeszcze dyplomu
- Kserokopia suplementu do dyplomu (oryginał do wglądu) lub wypis z indeksu
- Dowód osobisty do wglądu przez komisję w celu weryfikacji tożsamości
- Jeśli dokumenty przesyłane są pocztą/kurierem – do powyższej listy dołączyć trzeba oświadczenie kandydata o zgodności jego danych osobowych zamieszczonych w systemie IRK ze stanem faktycznym.
Jeśli dokumenty dostarczane są przez osobę trzecią – dodatkowo oświadczenie o zgodności danych oraz upoważnienie dla pełnomocnika do reprezentowania kandydata przed komisją rekrutacyjną.
Miejsce składania dokumentów – odpowiednie dla każdego z wydziałów – można znaleźć na stronie rekrutacji. Tam też znajduje się szczegółowy harmonogram rekrutacji oraz zasady i wykaz dokumentów do złożenia.
17 lutego zostanie ogłoszona lista osób zakwalifikowanych do wpisu. W przypadku kierunków, na których nie zostanie wypełniony limit przyjęć w I naborze, zostanie ogłoszony, II nabór, który potrwa od 16 do 22 lutego.
Na wszystkie pytania dotyczące rekrutacji na studia II stopnia odpowiada Biuro Rekrutacji:
- telefonicznie: 71 320 1075 lub 71 320 1045
- mailowo: rekrutacja@upwr.edu.pl
- na Facebooku