wybierz kategorie wiadomości
Szkoła Doktorska UPWr z tutoringiem
14.12.2021
Członkowie Rady Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz jej promotorzy, w sumie 18 osób, zakończyli cykl szkoleń w ramach Szkoły Tutorów Akademickich prowadzonej przez Collegium Wratislaviense. SD UPWr to pierwsza w Polsce certyfikowana przez CW szkoła doktorska z tutoringiem.
Dr Łukasz Kuta: – Uczę studentów, że bezpieczeństwo to naprawdę istotna sprawa
13.12.2021
Dr Łukasz Kuta. Doktorat robił w Instytucie Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pracuje w Katedrze Kształtowania i Ochrony Środowiska, gdzie uczy studentów bezpieczeństwa pracy, ryzyka zawodowego, ergonomii, projektowania i diagnozowania stanowisk pracy.
Antoni Gucwiński, doktor honoris causa UPWr, nie żyje
08.12.2021
Antoni Gucwiński, wieloletni dyrektor wrocławskiego ogrodu zoologicznego i doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zmarł w wieku 89 lat. Informację tę przekazał prezydent miasta Jacek Sutryk.
Prof. Obmińska-Mrukowicz: Zawsze mam czas dla studentów
22.11.2021
Prof. Bożena Obmińska-Mrukowicz, kierownik Katedry Farmakologii i Toksykologii, przez studentów uważana za jednego z najlepszych nauczycieli akademickich na Uniwersytecie Przyrodniczym: – Nie da się oddzielić dydaktyki od nauki. Dobry nauczyciel musi być też dobrym naukowcem, bo jego zadaniem jest przekazywanie wiedzy najnowszej i na najwyższym poziomie.
Żegnamy profesor Marię Goos
19.11.2021
Profesor Maria Goos, była dziekan na ówczesnym Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej i kierownik Katedry Entomologii Rolniczej, człowiek wielkiej serdeczności i życzliwości wobec innych, zmarła w wieku 91 lat. Pogrzeb odbędzie się 20 listopada we Wrocławiu.
Eksperci UPWr: Czy krokodyl i bóbr płaczą, a ryba i koń to najzdrowsze zwierzęta?
18.11.2021
Pracowity jak mrówka, krokodyle łzy czy zdrów jak ryba to znane określenia, ale nie zawsze oczywistym jest skąd się wzięły. Czy osły są naprawdę uparte, a bobry często płaczą? Prof. Grzegorz Zaleśny naukowo wyjaśnia etymologię wyrażeń nawiązujących do zwierząt i sprawdza czy powiedzenia te są faktem czy mitem.
Żegnamy profesor Danutę Drozd
10.11.2021
Była świetnym naukowcem i łagodną osobą, a koledzy z roku do dzisiaj wspominają ją jako najpiękniejszą dziewczyną na studiach. Doktorat broniła w ciąży. I lubiła nie tylko wyzwania naukowe, ale też nowości technologiczne: założyła na uczelni pracownię laserową do badania wpływu biostymulacji na nasiona roślin. Profesor Danuta Drozd zmarła w wieku 82 lat.
Pożegnaliśmy profesora Kuryszkę
10.11.2021
Profesor Jan Kuryszko, histolog. Dawał studentom możliwość poznania prawdziwej nauki, nie bał się trudnych badań i cenił interdyscyplinarność. Uważał, że każdy, a naukowiec szczególnie, uczyć się powinien przez całe życie. Zmarł nagle 29 października w wieku 74 lat.
Mamy Wrocławskie Magnolie: za badania nad rowerem miejskim i torowiskami
10.11.2021
Magdalena Michałkowska i Mateusz Szołdra zdobyli wyróżnienia w tegorocznym konkursie Wrocławska Magnolia na najlepsze prace magisterskie prezentujące pomysły na badania możliwe do wykorzystania w biznesie. Absolwenci kierunku geodezja i kartografia pracują. Magda w firmie geodezyjnej, Mateusz – projektowej.
Absolwentka Maria Wiórek: – Wytrwałość popłaca
08.11.2021
Maria Wiórek, tegoroczna absolwentka medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o łączeniu studiów z jeździectwem, sukcesie w zawodach i spokoju jaki przynosi jej ten sport.
Pamiętamy o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego
29.10.2021
Nina Kobeszko, starościna na II roku żywienia człowieka i dietetyki i Wiktoria Waniek z III roku biologii człowieka – w tym roku to one porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach.
Żegnamy dr. Jarosława Grabińskiego
21.10.2021
Był jednym z ostatnich żyjących kadetów – uczniów przedwojennego Korpusu Kadetów we Lwowie. Do Wrocławia przyjechał już po wojnie, tutaj skończył studia – weterynarię. Doktor Jarosław Grabiński, emerytowany wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego, zmarł 4 października 2021 roku. Przypominamy jego portret zamieszczony na łamach "Głosu Uczelni" w 2016 roku.
Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać
18.10.2021
O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.
UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo
13.10.2021
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
Absolwentka Krystyna Sulka: – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu się wyróżniał
08.10.2021
Krystyna Sulka od dziecka interesuje się przyrodą. Uwielbia zwierzęta, głównie ptaki i koty, więc wybór kierunku studiów– zootechniki, był oczywisty. W tym roku została absolwentką UPWr i od razu podjęła wymarzoną pracę – z drobiem.
Pożegnaliśmy profesora Janika
06.10.2021
Profesor Grzegorz Janik, wieloletni opiekun Studenckiego Koła Naukowego Meliorantów im. prof. Stanisława Baca i kurator wydziałowy studenckich kół naukowych, zmarł 30 września w wieku 58 lat.
Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze
21.09.2021
Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.
Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij
17.09.2021
Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?
Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań
23.08.2021
Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.
Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?
20.08.2021
O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.