eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Miążek członkiem Komisji ds. GMM/GMO

22.10.2021

Prof. Arkadiusz Miążek, kierownik Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, został powołany do Komisji ds. GMM/GMO przy Ministerstwie Środowiska.

Żegnamy dr. Jarosława Grabińskiego

21.10.2021

Był jednym z ostatnich żyjących kadetów – uczniów przedwojennego Korpusu Kadetów we Lwowie. Do Wrocławia przyjechał już po wojnie, tutaj skończył studia – weterynarię. Doktor Jarosław Grabiński, emerytowany wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego, zmarł 4 października 2021 roku. Przypominamy jego portret zamieszczony na łamach "Głosu Uczelni" w 2016 roku.

Szkoła Doktorska UPWr dostała 2 mln zł z programu STER

19.10.2021

NAWA – Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, przyznała finansowanie w ramach programu STER na umiędzynarodowienie szkół doktorskich. W gronie 16 placówek, na trzecim miejscu, jest też Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, którego Szkoła Doktorska dostanie 2 miliony 97 125 złotych.

Szkoła Doktorska UPWr – okno na świat

15.10.2021

Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – integralnie związana z Wiodącymi Zespołami Badawczymi, których liderzy i członkowie są promotorami doktoratów powstających w Szkole i tworzą wraz z przedstawicielem doktorantów Radę SD. Po dwóch latach istnienia SD i jej doktoranci są w trakcie ewaluacji.

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Marycz i medycyna translacyjna

13.10.2021

Prof. Krzysztof Marycz. Lider Wiodącego Zespołu Badawczego Marycz-LAB i promotor w Szkole Doktorskiej. Stawia wysokie wymagania, zarówno sobie, jak i swoim doktorantom, ale może właśnie dlatego na brak kandydatów – z zagranicy – narzekać nie może.

Absolwentka Krystyna Sulka: – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu się wyróżniał

08.10.2021

Krystyna Sulka od dziecka interesuje się przyrodą. Uwielbia zwierzęta, głównie ptaki i koty, więc wybór kierunku studiów– zootechniki, był oczywisty. W tym roku została absolwentką UPWr i od razu podjęła wymarzoną pracę – z drobiem.

Pożegnaliśmy profesora Janika

06.10.2021

Profesor Grzegorz Janik, wieloletni opiekun Studenckiego Koła Naukowego Meliorantów im. prof. Stanisława Baca i kurator wydziałowy studenckich kół naukowych, zmarł 30 września w wieku 58 lat.

Profesor Carbonell Barrachina: – UPWr jest pełen moich przyjaciół

06.10.2021

Profesor Ángel Antonio Carbonell Barrachina, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o chemii, alchemii, znaczeniu współpracy międzynarodowej i o tym, dlaczego pokochał Wrocław.

Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą

30.09.2021

Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.

Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze

21.09.2021

Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.

mikroplastiki są niezwykle niebezpieczne

Ponad 1,1 mln złotych dla naukowców UPWr z programu SONATINA 5

09.09.2021

Projekt dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr dotyczący biotechnologicznego rozkładu mikroplastików zdobył dofinansowanie z programu SONATINA 5.

Badania, współpraca, studenci

UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER

02.09.2021

Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.

wyciąganie kleszcza psu

Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?

20.08.2021

O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.

Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu

19.08.2021

Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.

Pożegnaliśmy profesora Nowickiego

12.08.2021

Wśród studentów uchodził za surowego i wymagającego. Młodzi naukowcy cenili go za to, że dawał im wolność wyboru i mądrze wspierał w pokonywaniu kolejnych szczebli kariery. Świetnie zorientowany w najnowszych badaniach z zakresu genetyki i w światowej literaturze, kochał gołębie, stworzył ich nową rasę, a współpracownicy do tej pory wspominają jego życzliwość. Pożegnaliśmy profesora Bolesława Nowickiego. Zmarł 2 sierpnia w wieku 93 lat.

Guillaume Domain w laboratorium

Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr

10.08.2021

Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.

padający deszcz

Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?

05.08.2021

Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?

zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021

28.07.2021

Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.

Agnieszka Janik wraz z prof. Jarosławem Bosym

Rowerowa wycieczka z rektorem

13.07.2021

Ponad 1500 złotych zapłaciła absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego Agnieszka Janik za wycieczkę rowerową w towarzystwie rektora uczelni. Była to jedna z licytacji wrocławskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pytana o powody odpowiada, że chciała dać profesorowi drugą szansę.

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg