wybierz kategorie wiadomości
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
Cel? Usprawnić przyszłe geodezyjne misje satelitarne
02.11.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Joanna Najder bada symulacje orbit i globalnych parametrów geodezyjnych dla przyszłych geodezyjnych misji satelitarnych.
Studencie, daj sobie pomóc
25.10.2022
Centrum Wsparcia i Dostępności (CWiD) to pomoc psychologiczna, wsparcie osób ze szczególnymi potrzebami, a także doradztwo zawodowe.
Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”
24.10.2022
Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.
Absolwentki UPWr z prestiżową nagrodą dla architektów krajobrazu
21.10.2022
Członkinie polskiego Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu zostały nagrodzone w konkursie International Federation of Landscape Architects 2022 IFLA Europe Student and Young Professionals! Hasłem tegorocznej edycji było Boldness & Beauty. W kategorii projektów zrealizowanych zwyciężyła Kamila Rogaczewska i Katarzyna Kobierska, absolwentki architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa
19.10.2022
Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.
Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów
18.10.2022
Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.
Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów
14.10.2022
Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.
Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie
14.10.2022
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Natalia Pietrzkowska finalistką Falling Walls Lab Warsaw
13.10.2022
Falling Walls to jedna z największych na świecie sieci integrujących ludzi z całego świata, zarówno z sektora akademickiego, pozarządowego, jak i biznesu. Jej celem jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o to, które mury jeszcze muszą upaść, aby zapoczątkować pozytywne zmiany – społeczne, gospodarcze i technologiczne.
Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów
11.10.2022
Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.
Koła naukowe rekrutują!
11.10.2022
Nowy rok akademicki oznacza nowe wyzwania i działania. A gdzie lepiej szukać naukowych przygód niż w studenckich kołach naukowych?
Zuzanna Czekaj przewodniczącą Komitetu ds. Edukacji Weterynaryjnej IVSA SCoVE
10.10.2022
Studentka piątego roku weterynarii na UPWr Zuzanna Czekaj została przewodniczącą międzynarodowego Komitetu do Spraw Edukacji Weterynaryjnej IVSA Standing Committee on Veterinary Education.
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
Gra dla pierwszaków, czyli jak poznawać UPWr
05.10.2022
Gra terenowa dla studentów pierwszego roku i z Erasmusa – tak nowych studentów na Uniwersytecie Przyrodniczym przywitał Samorząd Studencki UPWr. Było zabawnie, okazało się, że wcale nie tak łatwo i w dodatku konieczna była dogrywka, żeby wyłonić zwycięzców.
Czy niektóre rasy psów znikną?
29.09.2022
W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.
Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę
27.09.2022
UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.