Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
- TOP 2 to ranking, który prezentuje zaledwie 200 tysięcy naukowców z największymi osiągnięciami na świecie – czyli 2 procent. Stąd też jego nazwa
- W rankingu czworo naukowców UPWr znalazło się ze względu na całokształt dorobku
- W TOP 2 za rok 2021 jest w sumie siedmioro badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Metodologia rankingu
Autorzy rankingu przekonują, że metryki cytowań są szeroko stosowane, ale nie pozbawione nadużyć. Pojawiające się zjawiska takie jak autocytowania oraz citation farms (grupy autorów cytujących się nawzajem) prowadzą do nadinterpretacji wskaźników odpowiadających za wpływ lub doskonalość naukowca. Metodologia analizuje min. liczbę cytowań, indeks Hirscha, współautorstwo, stosunek liczby cytowań do opublikowanych artykułów, a jej szczegółowość pozwala na zachowanie jak największego obiektywizmu rankingu. Do ostatecznych zestawień trafia 2 proc. najlepszych naukowców z całego świata.
Naukowcy UPWr w rankingu
W rankingu opublikowanym w 2022 roku znalazło się niemal 200 tysięcy nazwisk. W 2 proc. najlepszych autorów publikacji na świecie, ocenianych na podstawie całego dorobku, pojawiło się czworo reprezentantów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Troje z nich utrzymało swoje pozycje z zeszłego roku, są to: prof. Jan Oszmiański z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, prof. Aneta Wojdyło z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, prorektorka ds. nauki, prof. Adam Figiel z Instytutu Inżynierii Rolniczej. W tym roku w rankingu pojawił się też prof. Ryszard Haitlinger, który zajął czwarte miejsce spośród naukowców UPWr. Były kierownik Katedry Zoologii na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt, obecnie emerytowany profesor UPWr, w swoich badaniach zajmuje się systematyką roztoczy.
Najczęściej cytowani w 2021 roku
Wśród 2 proc. najczęściej cytowanych naukowców ubiegłego roku znalazło się siedmiu przedstawicieli naszej uczelni:
- prof. Aneta Wojdyło – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wiodący Zespół Badawczy Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD)
- prof. Adam Figiel – Instytutu Inżynierii Rolniczej, Wiodący Zespół Badawczy Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD)
- prof. Jan Oszmiański – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
- prof. Joanna Kolniak-Ostek – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wiodące Zespoły Badawcze Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD) i Żywność i zdrowie (Food&Health)
- prof. Krzysztof Marycz – Katedra Biologii Eksperymentalnej, Wiodący Zespół Badawczy Marycz-LAB (Reg-Med-Lab)
- prof. Cezary Kabała – Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska, Wiodący Zespół Badawczy Rolnictwo • Środowisko • Zasoby naturalne (AgrEn).
- prof. Ewa Łukaszewicz – Instytut Hodowli Zwierząt, Wiodące Zespoły Badawcze Drobiarstwo – od pola do stołu (DroPOWER) i Zootechnika przyszłości (ASc4Future)
Zestawienie TOP 2 proc. przygotowane zostało przez Uniwersytet Stanforda, wydawnictwo Elsevier i firmę SciTech Strategies. Szczegółowe listy oraz metodologia rankingu dostępne są na stronie internetowej.
jp