wybierz kategorie wiadomości
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Co łączy whisky z orchideą i wanilią? Związki zapachowe
20.06.2022
Dawid Hernik, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, w ramach doktoratu prowadzi badania dotyczące otrzymywania związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton oraz piperonal.
Prof. Artur Gryszkin: – Niewiedza nie jest błędem – jesteśmy na uczelni po to, by się uczyć
14.06.2022
O zamiłowaniu do dydaktyki i swojej pasji, potrzebie wzajemnego szacunku, zaangażowania i dobrego humoru, a także o robieniu frytek, chipsów i… spirytusu, opowiada prof. Artur Gryszkin z Zakładu Technologii Węglowodanów.
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.
Mobilność na UPWr: Erasmus i NAWA szansą na edukacyjny wyjazd
09.06.2022
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.
Chór UPWr wraca do świetności po pandemicznej przerwie
09.06.2022
Po dwóch latach niewielkiej aktywności, Chór Uniwersytetu Przyrodniczego z impetem odnawia działalność. Od początku roku wziął udział w mnóstwie małych i dużych koncertów, zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Kubek dla wykładowcy – na podium dwóch prowadzących z UPWr
08.06.2022
Wyłoniono zwycięzców 10. edycji plebiscytu „Kubek dla wykładowcy” organizowanego przez Radio Luz – na najlepszych wykładowców wrocławskich uczelni. Wśród najbardziej lubianych na trzecim miejscu ex aequo znaleźli się wykładowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: dr Paweł Migdał oraz prof. Tomasz Malczyk.
Naukowcy UPWr badają wiekowe rododendrony i azalie w Książu
07.06.2022
Pracujący na terenie zamku Książ w Wałbrzychu zespół naukowców z UPWr zidentyfikował tam już 40 odmian różaneczników. – Szacujemy, że na terenie całego kompleksu parkowo-krajobrazowego liczba odmian może sięgać nawet 70, a tym samym stać się jedną z najcenniejszych nie tylko na Dolnym Śląsku, ale i w Polsce – mówi dr Justyna Jaworek-Jakubska z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr.
Dr Vanessa Brum-Bastos – naukowczyni międzynarodowa
06.06.2022
Pochodząca z Brazylii dr Vanessa Brum-Bastos zajmuje się analizowaniem danych przestrzennych. Wraz z Wiodącym Zespołem Badawczym SpaceOS Uniwersytetu Przyrodniczego bada kontekstowe modele mobilności ludzi.
Mamy Młode Talenty!
01.06.2022
W VI edycji konkursu Młode Talenty dwoje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatami – Igor Turkiewicz w kategorii sukces naukowy, a Agnieszka Krawczyk-Łebek w kategorii sukces w zakresie innowacji.
Jaki będzie dziekanat w przyszłości?
01.06.2022
O tym jak można ulepszyć dziekanat, jak wyglądała praca w nim kiedyś, jak być może będzie wyglądała w przyszłości i o kilku zabawnych anegdotach opowiadają pracownicy dziekanatu Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego.
Młóto browarnicze – z odpadu do wartościowego składnika żywności
31.05.2022
Pochodzący z Indonezji doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Joncer Naibaho chce swoimi badaniami dołożyć cegiełkę do rozwiązania kryzysu głodu na świecie.
Ponad 10 milionów dla naukowców z UPWr
26.05.2022
Opus 22, Sonata 17 i Miniatura 6 – naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli łącznie ponad 10 milionów złotych na badania. W dwóch projektach UPWr jest liderem.
Mikrobiom – fascynujący ekosystem
25.05.2022
Wiemy coraz więcej, o tym, jak istotną rolę odgrywa mikrobiom w organizmie człowieka, jak zmienia się zależnie od stresujących sytuacji. Również u zwierząt hodowlanych stres zaburza mikrobiologię układu pokarmowego – opowiada Natalia Szeligowska, doktorantka z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, główna autorka publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „BMC Veterinary Research”.
Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć
24.05.2022
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.
Doktorant Tomasz Turek: – Dobry matematyk przyda się wszędzie
23.05.2022
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Tomasz Turek stworzy model zanieczyszczeń powietrza w aglomeracji miejskiej wywoływanych głównie przez silniki spalinowe.
Studenckie organizacje UPWr z dofinansowaniem FAST
23.05.2022
Cztery organizacje studenckie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły z Funduszu Aktywności Studenckiej łącznie 12 800 zł na realizację swoich projektów.
Prof. Mocek: – Ludzkość nie docenia gleby, bo jej nie rozumie
17.05.2022
Prof. Andrzej Mocek, w dniu Święta Uniwersytetu Przyrodniczego zostanie doktorem honoris causa naszej uczelni. Wybitny naukowiec przed uroczystością opowiada o znaczeniu gleby dla rozwoju cywilizacji, o tym, jak się „leczy” zdegradowane gleby, o budowaniu autorytetu i szczęściu w życiu.
Żegnamy prof. Irenę Górską
13.05.2022
Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.
Naukowcy z UPWr wśród laureatów Programu START
12.05.2022
Troje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendiami naukowymi od Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
UPWr. Widoczni na Horyzoncie
12.05.2022
Naukowcy z trzech Priorytetowych Obszarów Badawczych – weterynaria, technologia i nauki o żywności oraz nauki o środowisku – przyjętych jako wiodące na uczelni od października 2021 do marca 2022 złożyli 22 wnioski projektowe w międzynarodowych konkursach na projekty badawcze w ramach programu Horyzont Europa.